maanantai 5. joulukuuta 2016

VANHOJA KIILTOKUVIA


Joulukuun 5. päivän kalenteriluukustani avautuu vanhoja kiiltokuvia. 

Tämä ensimmäinen kuva on noin 70 vuotta  vanhasta joulukoristeestamme. Se näkyy vanhoissa joulukuusta esittävissä valokuvissamme. Aina se on päässyt paraatipaikalle kuusessamme. Ohuenohuen rautalangan ympärille on kiedottu hopeanauhaa.  Enkeli on kiinnitetty keskelle rautalangalla.  Tänäkin jouluna tämä koriste saa parhaan paikan kuusessani. Seuraava enkelikuva on paljon vanhempi. Todennäköisesti se on 1900- luvun alkuvuosilta. 
Korkeutta kuvalla on 16 cm  ja leveyttä 14 cm.  Kuva on kohokuvioinen ja painettu paksulle paperille. Löysin  lapsena kuvan vanhan sukutalomme aarrekaapista vanhojen korttien ja kiiltokuvien kokoelmasta.  Kiiltokuvat ovat varmaankin olleet  isänisäni sisarien, Lyydian ja Gretan aarteita. Samasta kätköstä on tämä joulupukkia esittävä kiiltokuva. Vanhojen korttien kokoelmassa on paljon Ameriikasta tulleita kortteja. Veikkaanpa, että tämäkin pukkikuva on  rapakon takaa  lähetetty.  Suomalaiselta pukki ei oikein vaikuta, miekka on vyötäisillä ja pyssy kainalossa.  Kulkevatkohan pukit Ameriikassa näin. 


Suomalaiset pukit ovat paljon lupsakkaamman ja lapsiystävällisemmän näköisiä. Ja hyvin syöneitä. Enkeli- ja kukkakuvia on paljon kiiltokuvakansioissani.  Irkku-tädilläni on aina ollut silmää kauniille  asioille. Monet kiiltokuva-albumeistani ovat lahjoja häneltä, samoin kuin  ihanat kiiltokuvakokoelmat.


 Albumeissani on  opettajien, sukulaisten  ja kyläläisten kirjoittamia muistivärssyjä.  Veljelläni ei ole rivit pysyneet suorassa. 


Tämäkin  kiiltokuva on todennäköisesti rapakon takaa. 

Sen tekstinä on 
To One I Love. 

Kirjaimellisesti niin, yhä sadan vuoden jälkeenkin se  sopii niin hyvin. 


Hyvää alkanutta viikkoa!2 kommenttia:

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI