sunnuntai 15. tammikuuta 2017

PUUTARHA- JA SISUSTUSLEHDET koukuttavatainakin minua  ja varsinkin talviaikaan. Miten on sinun laitasi?

Minun mielilukemistojani ovat tällaiset lehdet. Onneksi  puutarhalehdissä on nykyään pohjoisenkin puutarhoja esittelyssä samoin kuin kasvien  yhteydessä tietoa menestymisvyöhykkeistä.

Puutarhani on V- vyöhykkeellä, mutta suojainen paikka mahdollistaa myös monien III- ja IV- vyöhykkeiden kasvien menestymisen. Välillä tulee tietysti hutejakin, mutta lumi on täällä meidän korkeuksilla useimmiten kasvien pelastus.


Enpä olisi uskonut  viitisen vuotta sitten, että kärhötkin pärjäävät täällä niin hyvin. Nyt kärhölajikkeita on jo parisenkymmentä ja ensi kesälle on jo suunnitelmat perustaa puutarha-alueen reunalle uusi kärhöalue ja lajikemäärän kasvattaminen.  Yleensä laitan lajista vain yhden  taimen. Näin saan mahdollisimman monta erilaista mahtumaan puutarhaani.
Ruotsalaisia ja tanskalaisia  sisutus- ja puutarhalehtiä luen mielelläni ruotsinopettajana jo pelkästään kielen vuoksi.

Mutta löytää niistä kyllä herkullisia nettilinkkejä. Välillä saa ihan hillitä itseään, ettei lankea tilailemaan kaikenlaisia härveleitä. 


Ihailtavaa, miten jouku saa kehiteltyä yhdestä rosmariinikimpusta  monta sivua jutunjuurta. Pelargonisivu juoksutti minut katsomaan varastoon, miten omat Mårbackani ovat talvehtineet. Elossa ollaan. Kuusi isoa purkkia Mårbackan Hannaa ja Annaa ovat hengissä. Vielä toista kuukautta ja Hanna- ja Anna- neidot pääsevät aurinkokylpyyn eteisen ikkunalle. Kuulutko  johonkin puutarhayhdistykseen tai kasviryhmäyhdistykseen? Minä olen kauan ollut Ruususeuran jäsen. Kannattaa liittyä tähän, jos harrastat tai olet edes kiinnostunut ruusuista. 

Ruususeura julkaisee neljä kertaa vuodessa kattavan tietopaketin  ruusuista Ruusunlehdessä. Jäsenmaksu on 22 euroa. Ruusuesittelyt ovat lehdessä suomeksi ja ruotsiksi. 
Därmed kan du alltså lära dig svenska. Eller om du är svenskpråkig lär du dig finska. Ruususeuralla on myös informatiiviset nettisivut

Omassa puutarhassani täällä Oulun korkeuksilla on  liki 100 eri ruusulajia. Lienee paikallaan täydentää  valikoimaa niin, että 100 tulee täyteen. Sitten on yksi ruusu jokaiselle Suomen  itsenäiselle vuodelle. 

Laskeppa, montako ruusulajia Sinulla on. 

Nuorena tyttönä Helsingissä opiskellessani  kävin lumoutuneena ihastelemassa Tapiolan omakotilaueella ruusujen kukintaa.  Kauneimpina jäivät mieleen mahtavat köynnösruusut tiilitalojen seinustoilla.  Meidän korkeuksilla köynnösruusuista voi vain haaveilla. Mikäs se tämä on? 

Nuorimman lapsenlapsemme, ekaluokkalaisen Siljan ompelutyö. Minä luulin tätä oravaksi.  Väärin meni tunnistaminen. 

Arvaa sinä, mikä luontoeläin on kyseessä. Ei siis kotieläin. Luonnostaan tämä eläin ei ole valkoinen. Koululla ei vaan ollut ollut muun väristä kangasta.

Kirjoitappa kommenttiin arvauksesi. Vastaamme Siljan kanssa yhdessä, osuitko oikeaan. 

Hyvää alkanutta viikkoa töihin, kouluun, joutenoloon - ihan miten vaan.  


4 kommenttia:

  1. Kärppää minä olisin veikannut, jos pitikin olla valkea. Sopisi niin Oulun väreihin.

    VastaaPoista
  2. Minä veikkaan kettua 😊. Olen myös ihan koukussa puutarhalehtiin. Suosikkini on ruotsalainen Trädgård jota löytyy aina mökkipaikkakuntamme kaupoista. Siinä on ihanan runsaat ja värikkäät kuvat. Ja tulee tosiaan kielikylpyä samalla.

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen saanut noita puutarhalehtejä, mutta vähäksi käy lukeminen, kun on niin paljon muuta. Olen Ruususeuran jäsen. Ihania lehtejä ja varsinkin Pirjo Raution kirjaset ovat mukava lahja sieltä! Miten on ruusuhaaveesi? Tässä minun https://ruusutarha.blogspot.fi/2017/01/purppurasamettinen-alain-blanchard-ruusu.html

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI