sunnuntai 29. tammikuuta 2017

KOEKYLVÖKSIÄ JA ARVONTAAEilen oli niin ihanan keväinen päivä, että oli pakko kaivaa  sukset esille ja aloittaa hiihtokausi.
Mikä sen helpompaa kuin päästä hiihtämään omalta kotipihalta. 


Lakeutta riittää. Ei tarvitse pelätä kaatuvansa mäenlaskussa. Lunta ei tosin ollut paljon, mutta  hiihtokeli oli hyvä. Aivan  niinkuin  maaliskuun hankisilla. Liukkaimmat kyydit sai naapurin ajamissa traktorin urissa.

Hiihdellessäni muistelin ensimmäisiä hiihtokilpailujani kansakoulun ekaluokalla.  Meitä oli  viisi oppilasta, neljä poikaa ja minä ainoana tyttönä.  Olin päättänyt, etten osallistu kilpailuihin, kun ketään muita ei ole ekaluokkalaisten tyttöjen sarjassa.  Opettaja sai minut kuitenkin houkuteltua maanittelemalla hyvillä palkinnoilla. Minulle oli  kuulemma varattu kolmen ensimmäisen palkinnot.
Matkakaan ei ollut pituudella pilattu. Minun piti kiertää koulun ulkorakennus, jossa oli puuliiteri, ulkovessa ja keittola.  
Reppana, otin kilpailun ihan tosissaan. Hiihdin verenmaku suussa koko koulun kannustaessa ladun varrella. Kaaduinkin. Muistan vieläkin, miten toiset kannustivat kuorossa huutaen  jatkamaan, jotta voittaisin.  Maaliin saapuminen oli kuin olympiavoittajalla konsanaan. Minua nakeltiin suksineen päivineen ilmaan.  Niin, se olikin ainut hiihtovoittoni. Mutta sitäkin komeampi ja palkinnot olivat ruhtinaalliset. 


Kauriit olivat kulkeneet viime päivinä samoja peltoja ristiin rastiin. Eilen aamulla kiikaroin niitä neljä kappaletta. 


Keväisen ilman  innoittamana aloitin siemenkylvöt. Oikeastaan vasta testaukset. 

Edellisessä postauksessani kyselin parasta kylvöaikaa, yläkuu - alakuu. Facebookin puolella kysymykseni kirvoitti  vilkkaan keskustelun. Loppupäätelmänä päädyin  aloittamaan tänään ensimmäiset kylvöt. Yläkuun aika kuulemma olisi paras.

Tein koeistutuksia muutamilla kasveilla, joita en ole aikaisemmin esikasvattanut siemenistä.


Keräsin syksyllä pillisipulista kukintoja. Ravistelin niistä siemenet kasvilavaan ulos. Niin olen aikaisemminkin niitä lisännyt.  En raskinut heittää kaikkia kukinnan rippeitä pois, vaan jätin osan testaukseen.


Hyvinhän niistä vielä siemeniä irtosikin. Hiirenkakan näköisiä  jytysiä. Laitoin muutamia kymmeniä koeviljelykseen. Nämä ovat ollet kylmässä navetassa alkutalven eli kylmäkäsittely pitäisi ainakin olla kohdillaan. Saa nähdä sitten,  itävätkö sisällä  vai ovatko niin ranttuja, että lisääntyvät vain omin nokkineen kylväytymällä.
Paljon mielenkiintoisempi minusta kuitenkin  on parsakokeilu.  Näistäkin siemenistä osa on jo syksyllä kylvetty ulos.
 Siemenmarjoja tuli valtavasti. Niinpä jätin osan talvikylvöksiin ja kokeiluun.
Parsakasvustoni on aika muhkea. Kauempaa katsottuna se näyttää aivan katajalta. 
Parsan siementaimia löytyy yleensä ympäri puutarhaa. Linnutkohan siemeniä kuljettavat. 


Oliskohan siemenmarjat pitänyt kylvää kokonaisena. Ehkä marjan hedelmäliha olisi toiminut alkuravinteena. Uteliaisuuttani hajotin marjat ja kylvin yksittäiset siemenet. Yhdessä marjassa saattoi olla kuusikin siementä.


 Facebookin kasviryhmässä on  viime päivinä ihasteltu lehtoukonhattua. Monille se vaikuttaa olevan aivan vieras kasvi. Minun pihassani se välillä tuntuu ihan villiintyvän. Eli se kylväytyy omia aikojaan. 

 Otin viime syksynä parista kukinnosta siemenet talteen koeviljelyyn.
Mitenkähän tämän päivän  idätykseen valitsemani simenet  sattuivat olemaan niin  hiirenkakakan näköisiä.Sininen kellokärhö on yksi lempikukistani. Vaatimattoman kaunis, kivikkoon sopiva kasvi. 
Tekee yksittäisiä siementaimia ympäristöönsä.


Olen aikaisemmin kasvattanut tätä kylmäkäsittelemällä siemenet pitämällä niitä 6-7 viikkoa jääkaapissa. Nyt kokeilen kasvattaa ilman kylmäkäsittelyä. 


Mitenkähän varjoliljan kasvattaminen onnistuu siemenestä, oletko kokeillut?


Minulla on violetin siemeniä yllin kyllin.  Kylvin muistaakseni niitä syksyllä uloskin, mutta ylimääräisiä on vielä eilisen kylvösten jäljiltä.HOX!  ARVONTA 

Voin arpoa kommentoijien kesken pari satsia siemeniä. Joten kirjoitappa tämän postauksen alle osallistumiskommenttiisi, haluaisitko pillisipulin, parsan, kellokärhön vai varjoliljan siemeniä. 

Toisen arpalipukkeen saat liittymällä  blogini lukijaksi. Oikeassa palkissa - Lukijat - klikkaa siihen liittymisesi. Aikaa on 5. päivään helmikuuta. 

Kaupantekijäisinä laitan unikon siemeniä. Niitä ihania ripsureunaisia, monivärisiä. 


Saa nähdä, tapahtuuko kylvöksissäni kasvun ihmettä, kun kylmäkäsittelyt puuttuvat. Jospa yläkuu auttaisi.


Jos muutamaan viikkoon ei tapahdu mitään, vien kylvökseni kasvihuoneeseen saamaan kylmäkäsittelyä.  Viime talven kylvökset onnistuivat siellä hyvin.  Puhumattakaan kesästä - oi voi niitä tomaatteja ja kurkkuja!Aurinkoista  viikonalkua itsekullekin!
13 kommenttia:

 1. Hei, haluan osallistua arvontaan...parsan siemenet kiinnostaa :) Oma parsakasvusto tuhoutui 2015-2016 talvella:/
  T. Aino Koivumäki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen arvontalipukkeen saat liittymällä blogini lukijaksi

   Poista
 2. Osallistun arvontaan ja ihan kielenkiinnosta haluaisin parsan siemeniä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen arvontalipukkeen saat liittymällä blogini lukijaksi

   Poista
 3. Mielenkiinnolla seuraan miten kylvösten käy. Kellokärhö näyttää upealta. Olis kiva kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Parsan siemeniä olis kiva kokeilla!

  VastaaPoista
 5. Tuo parsa olisi ihanaa. Olen kerran tilannut siemenet eikä ne itäneet. Varjoliljaa ei mulla vielä ole. Jos arpa onnistaa niin niitä. Blogisi on oman blogini seurattavien listalla.

  VastaaPoista
 6. Kellokärhöä voisin kokeilla. Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virpi, sinulle onnetar jakoi siemenvoiton, kellokärhön ja unikon siemeniä. Ilmoitatko minulle osoitteesi sähköpostiin pekkalat@outlook.com

   Poista
 7. Kellokärhö kiinnostaisi eniten. - Ihanat hiihtomahdollisuudet sinulla.

  VastaaPoista
 8. Hei! Tottakai haluan taas osallistua arvontaan, jos vaikka onnistaisi. Olen aina tykännyt tuosta parsan kasvustosta. Jotakin yritin siirtääkin omalle pihalleni, vaan ei vain ole näkynyt. En tosin mitenkään hoitanut sitä, jopa unohdin. Mutta jos kokeilis uudestaan. Mitenhän se viihtyisi esim. rugosaruusun vieressä? Viekö kaiken voiman maasta. nehän eivät ehkä ole kovin syväjuurisia? Kauniita nuo marjat!! Onnea kylvämiselle! On muuten olemassa sellainen Kuukalenteri, jota jostakin sai tilata. Yhden vuoden se minulla oli, mutta kun tulee noita muita kalentereita, en sitten ole sitä tilannut.

  VastaaPoista
 9. Oioi!! PArsaa ja unikkoa!! PArsaa ei ole ja unikoita ihailen aina silmät suurenani <3 ..Mukana siis 2 arvalla!!
  bikkenpilttuu(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgit, sinulle onnetar jakoi siemenvoiton, parsan ja unikon siemeniä. Ilmoitatko minulle osoitteesi sähköpostiin pekkalat@outlook.com

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI