torstai 12. tammikuuta 2017

PUUTARHAMAANIKON oireet alkavat taas iskeä päälle - mites sinulla?


Oletko saanut amarylliksia kukkimaan  seuraavana vuonna?

Mitähän taikoja tein viime kesänä  sipulien kanssa, kun  kukinta on ollut joulukuun alusta lähtien jatkuvaa. Puolenkymmentä sipulia pukkaa kukkia jatkuvasti. Nyt viimeisimmässä on kolmas kukkavarsi ja sillä on pituutta 75 cm. Varsi on niin tanakka, ettei se tarvitse  tuentaa.
Koskaan aikaisemmin en ole onnistunut uudelleen kukittamaan kuin muutaman  sipulin ja niissäkin on ollut vain yksi kukkavarsi. 

Amarylliksistä pitäisi jo päästä eroon, että saisi keväfiilikset päälle.


Joulukukkien jälkeen nimittäin PUUTARHAMAANIKON oireet alkavat yleensä iskeä päälle: Kaupassa tulee ensimmäisenä vilkaistua siementelineet, ihan vaan jos jotain erikoisuuksia olisi tullut. Ne kun tahtovat loppua aina ensimmisenä.   

Onko sinulla samanlaisia tuntemuksia kaupassa? Ja kun joka reissulla ostaa VAIN muutaman siemenpussin, niin eihän niille niin paljon kerry hintaakaan. Kunnes sitten keväällä hintoja ynnäillessä havaitsee niissä olevan sievoisen summan. 
Tänään tein  kyllä mukavan siemenlöydön, jota ei voinut jättää kauppaan. Ja  toisaalta  näitä oli enää muutama jäljellä. Huomenna lokerikko olisi ollutkin jo varmaan tyhjä. 

MUNAKOISON värisiä tomaatteja. Olen tähän asti kasvattanut tomaateista vain perinteistä punaista ja parina kesänä on ollut keltaista.  Toivottavasti onnistun näidenkin  sinipunaisten kanssa yhtä hyvin. 

Tänään oli jotenkin violettien kasvien päivä. Kurkkuyrtti on minulle  ihan uusi lajike viljelykseen. Pussissa kerrotaan, että tämä siementää helposti ja tulee siten monivuotiseksi. Onnistuukohan täällä Oulun korkeudellakin?


Yksi takaisku tuli omien siementen osalta. Olin ajatellut laittaa tänään keijunmekot itämään.Mutta varastossani talvehtiva keijunmekko tuottikin pettymyksen. Se kukki syksyllä aika myöhään ja siemenpallukoita ei ollut ehtinyt muodostua. Apua, nyt olen  ilman siemeniä. Omat siemenet ovat yleensä itäneet hyvin. Mistä, mistähän saan niitä?  Voisin vaihtaa vaikka unikon siemeniin, jos sinulla sattuisi olemaan ylimääräisiä.

Muitakin siemeniä löytyy vaihdokiksi  tai  muuten vaan tilattavaksi
http://takaloroppola.blogspot.fi/p/siemenet.htmlVaikkapa narsissivuokkoa. Jouluruusun korvike, kestävämpi, pitkään kukkiva, kevään ensimmäisiä kukkivia perennoja. Helppo kasvattaa. Kylvät vain suoraan maahan syksyllä tai keväällä heti, kun lumi sulaa.

Joko sinä olet aloittanut taimikasvatuksen?
Minä en ehdi päästä joulukoristeista eroon, kun  kaivan jo multapusseja ja kasvatusruukkuja esille.Joulupukkikin hiihtelee vielä eteisen peilipiirongin päällä. 

Viikonlopun odotusta ja mukavia siemenkauppareissuja!12 kommenttia:

 1. Kyllä kurkku-yrtti kasvaa sielläkin. Jopa niin hyvin ettei siitä tahdo päästä eroon, leviää ja kukkii kovasti kauniin värisillä kukilla. Ittellä on kukoistanut jo parikymmentä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tämä kasvi on jäänyt jostain syystä hyödyntämättä, vaikka harrastankin yrttien kasvatusta.

   Poista
 2. En ole vielä siemeniä ostanut. Enemmän tykkään suoraan maahan kylvettävistä. Jotenkin aina esikasvatukset epäonnistuu. Kurkkuyrttiä olen itsekin haaveillut mökille. Siellä on sellainen iloinen sekamelska, että saisi vapaasti siementää ympäriinsä. Ja perhosetkin siitä kuulemma tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvä, jos houkuttelee perhosia. Elokuussa on niin mukava juosta perhosten perässä, että saisi napattua niistä kuvia.

   Poista
 3. Kyllä monilla alkaa sormia syyhyttää tähän aikaan vuodesta. Itse en ole vielä siemenostoksia tehnyt, uskon että ennättää vielä. - Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistakin siemenistä tuppaa pussit loppumaan aika pian. Siksi olen nopea joidenkin lajien osalta. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 4. Siemeniä en ole ostanut, mutta itsellä on omia keräämiä siemeniä. Helmikuun lopulla aloitamme esikasvatukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi- maaliskuullahan ehtii yleensä hyvin. Keijunmekko hyötyisi kyllä aikaisemmasta aloituksesta - kun vain siemeniä olisi.

   Poista
 5. Täälläkin odotellaan amarylliajan ohitse menoa =) Niin kevät ja siemenkasvatus vetävät jo puoleensa. Latva-artisokat ovat jo pinnalla ja mummopalsamit. Pian pitäisi laitella myös kelloköynnökset, jotta ehtivät kunnolla kukkia. Tuo keijunmekko näyttää kyllä ihastuttavalta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, onnistuin viime kesänä loistavasti latva-artiskokan viljelyssä. Sen suhteen on vain se haitta, ettei niitä raskikan syödä. Ovat niin komeita koristekasveina.

   Poista
 6. Hei! Kun ruusut ovat jatkuvasti mielessä, ei osaa vielä mihinkään muuhun tarttua. Työn alla siis 2. osa ruusutarinoita. Taitaa tulla kolmaskin. Tuota kurkkuyrttiä kaipailen. Ennen sitä käytimme paljonkin. Ja se kaunisti kasvimaata. Se myös siemensi vähän joka puolelle, joten keväällä niitä sitten siirtelin yhteispenkkiin. Nyt ei ole enää kasvimaata. Kun ei ole paljoa syöjiäkään. Perunalaatikoihin jotakin olen laittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kun jatkat ruusutarinoitasi. Varaahan taas minulle niistä kappaleet. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI