maanantai 23. tammikuuta 2017

Versojen kasvattaminen – yrtit omalta ikkunalaudalta! Onko sinulle tuttua puuhaa?Voi autuus, mitkä sain Nelsonilta. Jokaisen puutarhaan hurahtaneen vakiovarusteet - mutta pienoiskoossa. Näitähän kuljettaa vaikka käsilaukussa. 


Näille riittää käyttöä, kun taimikasvatus alkaa. 
Minihara, minilapio ja istutuspuikko. 
Sopivan hentoja pienten taimien käsittelyyn. Kuva: http://www.nelsongarden.fi/

Aion kevätviljelyjen aloitukseksi panostaa versojen kasvattamiseen. Olemme koko talven juoneet erilaisilla koostumuksilla tehtyjä hedelmä- ja marjasmoothieita. Marjoja on omasta takaa yllin kyllin ja syömme ja juomme niitä erilaisina yhdistelminä.

Välillä on alkanut tuntua, että jotain vaihtelua jo saisi olla. Niinpä miesrukka joutui taas koekaniiniksi. 

Tein viherjuomaa.


Karpalomehun sekaan  minisalaatinlehtiä, eri lajeja ja eri värejä. Niitähän saa nykyään valmiiksi pussitettuna. Sekaan avokadoa, joka on todellinen terveyspommi. Makeutukseksi laitoin pari hyvin kypsynyttä persimonhedelmää. Niin ja vielä puolikkaan kurkunpätkän. Siitähän saa vihreää väriä ja hyvin nestettä. Ajatuksena oli, että juoman  pitää pysyä vihreänä. 

Pyöräytin tehosekoittimessa näistä myrkynvihreän seoksen. Päätyisikö litku kompostiin vai miehelle. 

Ensimmäinen reaktio oli, että myrkkyjuomaa on tarjolla. Minun piti maistaa ensin, pystynkö nielemään irvistelemättä. Vähän oli sellainen olo, että joutuu hörppäämään kasvien lannoitteeksi tehtyä nokkosuutetta. Mietin jo, että taitaapa litku päätyä kompostiin. Mutta voi, mitkä aromit!   
Tästä tulikin meidän uusi terveysjuoma. Jatkossa kokeilen kasvattaa itse erilaista vihreää. 

Nelson Gardenin valikoimissa on siemeniä erilaisille Micro Leaf - kasveille. 
Micro Leaf on pieni, rapea ja paljon ravintoaineita sisältävä verso tai lehti, jota voi viljellä sisätiloissa vuoden ympäri.
Versot maistuvat niin salaateissa ja voileivällä kuin kalan ja lihankin lisukkeena ja tietenkin smoothiessa. 
Micro Leaf -siemenet kylvetään kukkamullalla täytettyyn viljelyastiaan, joka asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Micro Leaf on siis helppo ja yksinkertainen tapa kasvattaa vitamiinipitoisia ituja ikkunalla talvellakin. Aloitan näiden kasvatuksen aluksi kasvilampun  alla. Onneksi hankin sellaisen viime talvena. 
Sain Nelsonilta blogikumppanuuden merkeissä siemenlähetyksen mukana pari pienoiskasvihuonetta, jotka on ajateltu Micro Leafien kasvatukseen. Siistiä viljelyä! 

Huomenna siemenet pääsevät multaan. Toiselta yhteistyökumppanilta Biolanilta tuli tänään taimimulta kevätkylvöihin. 

Voihan näitä  kasvattaa muissakin rasioissa, erikseen ei välttämättä tarvitse ostaa näille suunniteltuja rasioita. Kierrättämällä säästää paljon. Tomaattirasiat ja vastaavat toimivat ihan hyvin. 
Kun versot ovat noin 2–4 viikon ikäisiä ja 5–10 cm pituisia, ne ovat valmiita syötäviksi.
Valitsin aluksi kokeiluun neljää lajiketta. 

Tuttu ja turvallinen herneenverso kasvaa nopeasti ja kun leikkaat ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin verso tuottaa uusia lehtiä syötäväksi. Sareptansinaappi onkin jo ihan uusi tuttavuus. Toisaalta onhan sitä voinut olla ravintoloiden ruoka-annoksissa, mutta eihän  niistä kaikkia tunnista. Sareptansinaapissa sanotaan olevan ytyä, joten ihan kourallista ei kannattane ensin laittaa esim. leivänpäälle. 


Pinaattikiinankaalen valitsin kauniin värityksen vuoksi. Punertava väri antaa kauniin  sävyn  vaikkapa  paistetun lohen päällä. Tämäkin lajike kasvattaa nk. ”cut-and-come-again” -lehtiä eli kun leikkaat ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia lehtiä syötäväksi. Tuttu menetelmä esim. basilikan viljelyssä. Älä katkaise koko vartta vaan lehtihankojen yläpuolelta

Kurkkuyrttiä olin ajatellut viljellä kesällä avomaalla ja siemenetkin ovat jo odottamassa. 


Nelsonilta saamassani lähetyksessä oli kurkkuyrttiä myös Micro Leaf- viljelykseen. Joten sekaan vain niitäkin siemeniä. 

Kurkkuyrtin lehtien sanotaan olevan ruokaisia ja maistuvat kurkulta. Ne ovat herkullinen lisä salaatteihin. Lehdet on hyvä korjata aikaisin, sillä suurissa lehdissä on helposti hieman nukkaa. Minulle  tämä on aivan uusi kasvi, mutta parin viikon kuluttuapa päästäneen maistelemaan. 


Muitakin Micro Leaf- siemeniä olisi tarjolla, mutta kokeilen ensin näitä. Harrastatko sinä ikkunalautaviljelyä?

Kasvisten syönti on nykyisin trendikästä ja tarjolla on vaikka mitä. Toista oli noin 40 vuotta sitten, kun lopetimme lihan syönnin. Ravintoloistakin sai kasvisruokana vain lämmitetyn sekavihannespussin - hernettä, porkkanaa ja kukkakaalia.  


Huomenna pääsevät ensimmäiset siemenet multiin ja jos ja kun onnistun näiden kanssa, laitan arvottavaksi muutaman  pussin näitä Micro Leafeja. Kiinostaako omien lehdyköiden kasvatus?

Ovatko nämä lajit sinulle tuttuja? Mitä muita suosittelisit viljelyyn? Minä olen ihan "vihreä" näiden ikkunalautaversojen kasvatuksessa. 


Mukavaa viikonalkua! 

4 kommenttia:

  1. Ihana tuo istutussetti. Tuohan on ihan pakko saada!

    VastaaPoista
  2. Innostuin tuosta ikkunalautaviljelystä. Pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Mukava smoothieohje. Pitääpä tehdä meilläkin myrkynvihreää.

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI