torstai 10. elokuuta 2017

MUKULAT MAALLA
Lapsenlapset olivat työleirillä maalla (taskurahat olivat taas kerran vähissä)


Teinittäriltä onnistuu suitait sukkelaan homma kuin homma, ovat oppineet pienistä pitäen maatalon töihin. Välillä ollaan puutarhassa, mansikkamaalla tai liiterillä pinoamassa puita. Mansikkakakkuakaan ei tarvitse paljon pyydellä. Leipureita löytyy. Periaatteena on ollut, että isompi opastaa aina pienemmän leipomisen salaisuuksiin. Vuorollaan jokainen toimii meille isovanhemmille hovileipojana pientä korvausta vastaan.


Nuorimmainen on joukon innokkain kastelija, kuivana aikana puutarhan tärkeimmässä tehtävässä.


Kasvihuoneessa puuhailu on teinienkin mieleen.Docendon julkaisema kirja

Mukulat maalla – lasten ruokaretki (Katariina Vuori, Jarkko Kääriäinen) 

on kuin kuvausta meidän jälkikasvun perehdyttämisestä maaseudun elämään.

 Kirja vie koko perheen hauskalle retkelle ruoan juurille! Veikeällä matkalla retkeillään luonnossa, narrataan kaloja sekä tutustutaan maito- ja lihatilalla lehmiin, niityllä ruohoa näykkiviin lampaisiin, kätkättäviin kanoihin, suriseviin mehiläisiin ja vanhaan viljamyllyyn.

Erityisen mielenkiintoiseksi kirjan tekee minun mielestä se, että vierailut tehdään eri tiloille täällä meidän alueella  Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun ympäristössä. 


Retkiltä tuodut raaka-aineet viedään keittiöön. Kädet upotetaan taikinaan, paistetaan rosvopaistia, savustetaan kalasaalis, tehdään kasvisruokia. Monipuoliset, eri vaikeusasteittain merkatut reseptit opastavat pieniäkin kokkeja ruuanlaiton perusasioihin. 
Aivan ihana kirja peruskouluikäiselle lapselle lahjaksi, virikkeeksi, tietopankiksi maaseudun elämisestä. 

Tutustuta lapsesi, lapsenlapsesi arjen askareisiin, vie maaseutukohteisiin tutustumaan eläimiin, marjaretkelle syksyiseen puolukkametsään, mato-ongelle. Koe se tunne, kun joukon pienin nappaa suurimman kalasaaliin. Taiteilijasieluinen lapsenlapsemme Alisa hoksaa hyödyntää luomistyössään kaikenlaista materiaalia. 

Mukavaa perjantaita!4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja minulle muutenkin huojentava postaus, kun itsekin olen ollut aikoinaan työleirin orjapiiskuri. Lapsia oli paljon ja rahaa vähän. Tuoretukun kanssa tehty viljelysopimus 40 000 purjosta toi kesätyötä ja tiliä isommille lapsille. Pienet pyöri mukana. Kirja on hieno väline tähänkin teemaan ja erityisesti tämä kyseinen kirja. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Lapsia on ihana kuvata, jotkut jopa suostuvat ihan suosiolla kuviin. Työleirillä olen ollut itsekin lapsena, maalla kun olen kasvanut. Siitä kai se hulluus puutarhaan onkin tullut. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Teet todella tärkeää työtä, kun opastat lapsia maatalon töihin. Se on rikas kokemus kaikille. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset kyllä välillä valittavat orjatyövoiman käytöstä, mutta innokkaastippa ovat aina tulossa mukaan.
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI