torstai 17. elokuuta 2017

MURKUT RIESANA - SAAVAT KYLLÄ ÄKKILÄHDÖTNäitä mokomia oli ilmestynyt ruusukäytävälle. Mansikanpoiminta on ollut niin kiihkeää,  etten ole paljon ehtinyt käydä puutarhan puolella ja yllätys yllätys


 tämän päiväisellä kierroksella löytyi sepelikäytävistä paikkoja, joissa mullat olivat pinnassa ja vierivieressä oli reikiä ja pieniä muurahaisia tuhottomasti.  Heti ne olivat kiipeämässä saappaan vartta. Onneksi sattui olemaan saappaat jalassa. Yök. Yleensä olen heti alkuvaiheessa muurahaisporukan ilmestyessä aloittanut torjunnan kanelilla ja raparperin lehdillä. Monesti ne ovat tehonneetkin. Nyt invaasio oli niin laajamittaista, että maustekaapin kanelit eivät olisi riittäneet.

Mutta ei hätiä mitiä.


Onneksi on blogini yhteistyökumppanilta Bayer Gardenilta tullut varsinainen arsenaali muurahaisten torjuntaan. Kesän olen näitä pakkauksia pyöritellyt ja ajatellut, että tulipa ihan turhia tuotteita. Mutta eipäs olleetkaan turhia. Bayerilla osasivat näköjään ennustaa, miten tulee käymään kesän mittaan.

Näistäpä sitten miehen kanssa valittiin aluksi Natria Muurahaisrae,

 joka on heti käyttövalmis ja nopeatoiminen raemainen muurahaistentorjunta-aine ulkokäyttöön esim. kulkuväylillä, laatoituksilla, terasseilla sekä siellä missä muurahaiset ovat ongelma. Voidaan levittää sellaisenaan tai sekoittaa veteen ja käyttää kasteluliuoksena. Tehoaineena luonnon pyretriini.

Siis luitko: luonnonmukainen, tehoaineena luonnon oma pyretriiniSirottelimme punaista raetta paikkoihin, joihin murkut olivat tehneet reikiä. Olisihan siitä voinut tehdä kastelulannoitetta, mutta emme viitsineet lähteä hakemaan vesikannuja. Yöksi on ennusteissa sadetta, siinäpä sitten liukenevat sateen mukana. 


Tehostaaksemme torjuntaa laitoimme vielä muurahaisrasian keskelle pahinta reikäaluetta. Pakkauksessa on kaksi tällaista rasiaa. Muista avata rasian sivuaukot. Sisällä olevassa aineessa on hunajaa, joka houkuttelee muurahaisia.  Muurahaisrasialla saa esitteen mukaan tuhottua koko pesän!  Muurahaiset vievät syötin pesäänsä ja  lopulta koko pesä tuhoutuu.  Sääli muurahaisia, mutta eihän sille mitään voi, että sattuivat tulemaan väärään paikkaan. Kasteluainekin olisi varmaan ollut tehokas ja sopiva tähän tarkoitukseen, mutta säästin sen kaupunkiasuntomme laatoituksen siistimiseen. Murkut ovat sielläkin olleet tehokkaina. Tätä kasteluainetta käytetään veteen sekoitettuna muurahaisten esiintymispaikoilla. Torjuu nopeasti ja tehokkaasti muurahaiset muun muassa laattojen välistä tai kukkapenkeistä. Sopii patioille, poluille, kukkapenkeille ja nurmikolle tai ainetta voi kaataa suoraan pesään.
Muurahaisten valtaaman alueen lähistöllä on omenapuu, jonka henkiin jäämiseksi olen sen elämän alkutaipaleella tehnyt jos jonkinmoista pelastustoimenpidettä. Jostain syystä tämä puu oli alussa kirvojen suosikki ja näytti jo, ettei mitään ole tehtävissä. Päivittäin nypin kirvoja pahimpina aikoina, välillä annoin paineella vesisuihketta ja puu pelastui. Varotoimenpiteenä muurahaisia torjumaan laitoimme puulle liisterinauhan rungon ympärille. Liisterinauha on kuin kaksipuoleista teippiä. Siitäpä eivät muurahaiset pääse käppäilemään puuhun. Olikohan tuo hätävarjelun liioittelua. 

Nyt muutama päivä tarkkailua, miten käy ja uusi rakeitten sirottelukierros, jos reikiä vielä ilmestyy käytäville. 


Nyt vielä muistutus blogini kirja-arvonnasta. Arpajaispalkintona on kätevänkokoinen Metsäkustannus Oyn julkaisema                                                Näin osallistut

Olemalla lukija + kommentoimalla

 eli siis näin

Olemalla jo blogini lukija tai liittymällä lukijaksi - tämän blogisivun oikealla olevassa palstassa  Lukijoiden kuvien alla - Lue - klikkaa siitä

Kirjoita tämän blogin jälkeen kommentti, oletko tottunut sienestäjä vai vasta aloittelemassa vai eivätkö sienet ole sinun juttusi.  Laita kommenttiin yhteystietosi (sähköposti), jotta palkinto päästään postittamaan, jos Onnetar suosii sinua. Palkinto postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen.

Osallistumisaikaa arvontaan on ensi sunnuntai - iltaan  20.8. klo 24. 00 saakka.


Onnea arvontaan!4 kommenttia:

 1. Sienestän joka syksy, mutta yhtä paljon nautin vaeltelusta metsässä. Tunnistan aika monta sientä. Syödä en voi paljon niitä, kun vatsa ei sulata, mutta onneks muut voi poerheessä.
  tuulatarkela@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Tuollaisesta rasiasta minulla on hyvät kokemukset muurahaisten poistamisessa.

  VastaaPoista
 3. Meillä muurahaiset ovat yleensä liikkeellä keväisin. Rasiaa on tullut joskus käytettyä, kun populaatio on ollut suuri. kai3ki@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Tuollaista poikakin käytti savusaunaan, jonka yhdessä hirressä muurahaiset asustelivat.
  Mutta enpä ennen ole kuullut raparperinlehdestä tai kanelista. Kiitos!

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI