maanantai 4. syyskuuta 2017

MARJAT JA OMPUT TUOREMEHUKSI - EI ENÄÄ HÖYRYTTÄMISTÄ
Meillä ei enää säilötä vesihöyryllä laimennettua mehua. Marjat ja omput puristetaan tästä lähtien aina tuoremehuksi. Ja mikä tärkeintä, helppo ja nopea homma.


Näin se homma toimii. Sen kun vain väännät kiristysruuvista


niin tuoremehu lirisee astiaan tai vaikka suoraan pulloon. 

Ja mitenkäs me se tehdään?


Marja-Maija -poimurilla marjat ämpäriin. On muuten sukkelaa hommaa poimia noin. 


Blogiyhteistyössä Nekon kanssa sain testattavaksi mehupuristimenMehupuristin laitetaan tasaiselle alustalle. Tarvittaessa laite voidaan kiinnittää ruuveilla paikoilleen. Toimii kyllä ihan hyvin tasaisella nurmikollakin.  


Kankainen suodatinpussi asetellaan puristimen puuosaan ja marjat kaadetaan kankaan sisään. Reilusti toista ämpärillistä mahtuu sisään. 


Suodatinkankaan reunat käännellään marjojen päälle


ja laitteen mukana oleva rautapaino päällimmäiseksi. 


Kiristysruuvi paikoilleen painoon ja


ja pyöritä, pyöritä niin, että paino lististää marjat 


ja mehu lirisee astiaan. Paksua, aromirikasta tuoremehua. 
Sitä kun hörppäät, niin uni karisee silmistä.
Tosi tujua ainetta. 


Tällainen kuorimössö löytyy kankaan sisästä. Ensimmäisen puristuserän jätin hieman liian keskeneräiseksi. Seassa oli kokonaisia marjojakin.  Mutta toisen satsin väänsin kunnolla kireäksi ja kaikki marjat olivat murskana. Tästä sitten marjankuoret vielä kompostiin hyötykäyttöön.
Ja mehut pakkaseen eikä liian isoihin pulloihin, etteivät sulatuksen jälkeen loju montaa päivää jääkaapissa.


Mehupuristimeen kuuluu lisäksi rouhija, tuo valkoinen laite kuvan etualalla. 


Rouhijaa käytetään esim. omenien mehustamisessa. Rouhijassa olevat teräspiikit murskaavat omenat, porkkanat, punajuuret rouheeksi. 


 Rouhija nostetaan puuosan päälle ja huuhdellut hedelmät kaadetaan rouhijaan. Kahvaa pyörittämällä raaka-aine puristuu telojen väliin, murskaantuu ja putoaa puuosassa olevaan suodatinpussiin. Rouhija nostetaan sivuun, suodatinpussin reunat käännellään massan yli, paino päälle ja taas väännetään kammesta ja mehu irtoaa. 


Harmi, etteivät meillä täällä Oulun korkeudella omenat ole vielä valmiita mehustettaviksi. Niitä kyllä on tulossa oksat väärällään, joten mehupuristinta tullaan vääntämään ahkerasti.  Aikaisemmin on  harmittanut, kun niin suuri osa omenista on jäänyt hyödyntämättä. 

Miten teillä hyödynnetään omenat?  Sitä olen kysellyt moneltakin. Omenasoseeksi - eihän sitäkään jaksa ylettömiä määriä syödä, kun on niin paljon muitakin pakasteita ja se sokerin määrä soseessa! 
 Tässä puristetussa  mehussa on se hyvä puoli, ettei siinä ole sokeria. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, niinhän sitä sanotaan. Nyt voi hörpätä lasillisen omaa omenamehua pitkin talvea. Ilman sokeria, ilman lisäaineita, ilman mehumaijassa tullutta vettä. Tuhtia juomaa, josta lapsenlapsetkin varmaan pitävät. Raaka viinimarjamehu tuntuu olevan heille vähän hiuksia nostattavaa juomaa. Ja taas marjapensaiden kimppuun sekä mehustamaan

Vielä kuitenkin
muistutus ARVONNASTAkätevä hiirenlisku


 ja myyrien pyydys 
arvontapalkintoina Scheteligiltä 

Voit osallistua  ARVONTAAN  näillä säännöillä 

 1. saat yhden arvan, jos olet jo tai liityt blogini lukijaksi. Se tapahtuu oikeassa palkissa Lukijat- osion jäljessä olevasta Lue- linkistä.  
2. saat toisen arvan seuraamalla blogiani  Blogit.fi - sivuston kautta. Kirjaudu  sivustolle ensin ja liity seuraajaksi.

Ilmoita kommentissa, oletko mukana yhdellä vai kahdella arvalla ja kerro vähän teidän myyrä-/hiiritilanteesta. Kirjoita kommenttiin yhteystietosi postitusta varten. Liskut postitetaan vain Suomessa oleviin osoitteisiin. 

Arvontaan osallistumisaikaa on torstaihin 7.9 saakka

HOX! Jos et itse tarvitse näitä liskuja, nuohan ovat hyödyllisiä tuliaisia puutarhaihmisille ja mökkiläisille. 

Onnea arvontaan!15 kommenttia:

 1. Wau, mistähän noita puristimia ja rouhimia saa ja mitähän lie maksavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neko Garden Mehupuristin ja rouhija, voi ostaa yhdessä tai erikseen. Nekon sivuilla on päivitys meneillään, jospa huomenna toimisivat www.neko.fi puh 03 3616 2167. nekolla on myös verkkokauppa

   Poista
 2. Vaikuttaa hyvälle vekottimelle. Meillä kyllä omenasosetta menee vaikka kuinka paljon. Viime syksynä tein parikyt litraa pakkaseen ja ennen joulua ne oli jo syöty. Lapset söi hyvin mielellään puuroa, kun sai omenasosetta päälle :D Mutta totta on tuo, että sokeria siinnä kyllä piisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vekotin on tosiaan. Sosettakin menee meilläkin. Ah, omenakääretorttu. Mutta kun se menee heti lantioille.

   Poista
 3. Mistä saa ostaa, mitä maksaa, nimenomaan tuon rouhijan kera? Pakko saa da pian, pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neko Garden Mehupuristin ja rouhija, voi ostaa yhessä tai erikseen. Nekon sivuilla on päivitys meneilllään, jospa huomenna toimisivat www.neko.fi puh 03 3616 2167. nekolla on myös verkkokauppa

   Poista
  2. Sirpa , sinulle tulee arvontavoitto. Laittako yhteystietosi sähköpostiini pekkalat@outlook.com

   Poista
 4. Meillä mies innostui valtavasti tuosta mehupuristimesta. Kiitos sen esittelystä! Noiden kotisivu ei vaan auennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa huomenna saisivat jo sivut toimimaan. Töitä tehdään sen eteen

   Poista
 5. Voi että, tuo vaikuttaa hyvältä! :) Mainostelehan uudestaan, kun Nekon sivut taas toimii. Lahopäänä en itse kuitenkaan muista enää myöhemmin!

  VastaaPoista
 6. Hyvä oli kyllä,kun eilen puristimme mehua.

  VastaaPoista
 7. Meillä on hiiret joka syksyinen riesa mökillä, toivottavasti olen nyt mukana arvonnassa

  VastaaPoista
 8. Vinkkinä, että eihän tuota mehunpuristuksesta jäävää kuorimassaa saisi heittää hukkaan kompostiin! Sen voi kuivattaa ja jauhaa jauheeksi ja käyttää jogurtin seassa, tai leivonnassa tms. Tai kuorista voi sellaisenaan tehdä puuroa!

  VastaaPoista
 9. Vaikka omenat ei olisikaan vielä ihan kypsiä pohjoisessa, niin ei hätää. Itse asiassa vähän raaoista omenista syntyy paras mehu! Kannattaa tehdä testi ja katsoa miten mehua heruu... :)

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI