sunnuntai 25. helmikuuta 2018

ARTISOKAT ITÄMÄÄNPotager- tyyppisessä puutarhassani latva-artisokka on kukkapenkkienkin kaunistus.


Latva-artisokan ehtiminen syöntikokoiseksi meillä täällä pohjoisemmassa on haaste ja sitten kun se olisi valmis, ei sitä raskikkaan syödä.

 Artisokan  taimia on meillä päin vaikea löytää  taimistoilta. Itse kasvattamalla saa helposti reilusti taimia yhdestä siemenpussista. Kasvattaminen pitää aloittaa ajoissa, jo helmikuussa.


Tänään se sitten alkoi. Mullan kanssa läträäminen. Millaista taimimultaa sinä käytät?
Biolanin uusi kasvusammal kiehtoi minua, mutta jätin sen vielä kylvövaiheesta pois. Kaktusmultaankin olen aikasempina vuosina kylvänyt. Se on toiminut hyvin kylvömultana ja myös pistokkaiden juurrutuksessa.


Siemenet päätyivät nyt kylvö- ja taimimultaan. Tästä mullasta minulla on hyvät kokemukset aikaisemmilta vuosilta. 


Ja mikä tärkeintä: katsoppa pussin oikeassa ylänurkassa olevaa kuvaa: multa soveltuu luomuviljelyyn.Taimikasvatuksessa purkkien ja kippojen ei tarvitse olla ikävännäköisiä mustia  ruukkuja. Pirtsakkaat neonväriset taimiruukut tuovat heti kevään tunnelman. Eikö vaan? Scheteligiltä näitä saa. Miten sinä hoidat tarkan koulintavaiheen?  Minä olen vähän laiska taimien koulija. Ensimmäisen koulintavaiheen vältän kylvämällä siemenet vajaisiin ruukkuihin. Kun kasvu lähtee käyntiin, lisäilen vähitellen multaa. Näin hennon taimen juuret eivät ainakaan vahingoitu. Kun kasvu on lähtenyt hyvään vauhtiin ja purkki on täynnä multaa, siirrän koko paakun isompaan kasvatusruukkuun ja aloitan lannoituksen.  Laitoin jokaiseen ruukkuun kaksi siementä. Jos molemmat itävät, nappan heikomman alun pois. 


Tällaisia niistä sitten tulee. Voimakkaasti lannoitettu maa ja suojainen, aurinkoinen kasvupaikka. Koristekasvinakin upeita, jos et henno ottaa syötäväksi. Helmikuuta on vielä jäljellä. Vielä ehdit. Kylvähän artisokkaa! Vai joko kylvit?


4 kommenttia:

 1. Kylvin jo tammikuun puolella. Minulla on tuon kasvin kanssa joku ongelma, kertaakaan en ole saanut onnistumaan. Tänä vuonna 3 taimea, mitkä pitäisi jo koulia. Tavoitteena on isommat ruukut heti alusta asti ja enemmän lannoitusta. Jos vaikka tänä vuonna onnistuisin. Ennen ovat siis jääneet kitukasvuisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lannoitusta nämä vaativat, karjanlantaa, kanankakkaa, veri- ja luujauhoa

   Poista
 2. Olemmekohan me sen verran etelämmässä, että olen joskus onnistunut, vaikka olen tehnyt kylvöksen vasta viikolla 11. En ole vielä kylvänyt tämän vuoden latva-artisokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhti- toukokuun säistä paljon riippuu, kasvihuoneeseen pitäisi saada vankistumaan jo toukokuulla, meillä se ei oikein onnistu, kun silloin on vielä kovia yöpakkasia.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI