torstai 22. marraskuuta 2018

Kierrättämällä vanhoja kirjoja syntyy taide-esineitä - arvontaa mukana
Taiteilija, muotoilija, muusikko, kirjailija - miten joillekin on siunaantunut luomisen lahjoja roppakaupalla. Ja kaiken lisäksi kyky hyödyntää ilmaista materiaalia kierrättämällä. Vanhat kirjat perikuntien hyllyistä päätyvät kaatopaikalle tai paperinkeräykseen kannet poisrevittyinä. Eihän niitä kukaan lue eivätkä ne kelpaa kenellekään. Puhumattakaan vanhoista risaisista  mummin ruusukuvioisista kahvikupeista. 

Kävin lokakuun alussa Seinäjoella kädentaitomessuilla. Satojen näytteilleasettajien joukosta bongasin muutamia mielenkiintoisia, erilaisia esittelypisteitä. Yksi parhaimpien joukossa oli Katrin kirjataiteen  esittelytila. Vanhaa lautaa kehyksinä.  Ihan niinkuin meidän elosuojan seinästä olisi repäisty laudankappaleita, joista muodostettuihin kehyksiin oli ladottu vanhoja kirjoja, ehkä vain niiden kansia, hieman huolimattomaan järjestykseen. Kirjapinon päälle oli tavallaan kuin vähäksi aikaa laitettu kahvikuppi, kun oli pitänyt saada kädet vapaaksi kirjaa selaamaan.

Kerrassaan pysäyttävä osasto ja kyllä siihen yleisöä pysähtyikin. Asettelut vetivät väkeä puoleensa kärpäspaperin lailla. Ihan piti jonottaa päästäkseen näkemään lähempää. 


Katri kertoi, että  hän löysi vanhat kirjat luomisen materiaalina vuonna 2010  tehdessään salaoven vanhoista kirjoista kotinsa makuuhuoneen ja olohuoneen välisiin oviin. 
Yli jääneen materiaalin hän hyödynsi erilaisissa uusissa muodoissa. Ideoita syntyi pienistä koriste-esineistä huonekaluihin. 

Lopulta hän päätti laatia ideoista askartelukirjan, kaikkien käsillä tekemistä rakastavien iloksi (Luo aarteita vanhoista kirjoista (Moreeni 2015)Kirjan valmistuttua Katri halusi muuttaa käytetyn kirjamateriaalin uuteen merkitykseen ja alkoi tehdä kirjoista veistoksia. Vanhoista kirjoista materiaalina avautui veistosten muodossa uusia ulottuvuuksia. 
Viimeisin Katrin teos Emil Wikströmin muotokuva on julkaistu vast'ikään Visavuoren museossa. 

Katri kuvaili, että kirjataulu on taideteos, joka sisältää palan nostalgiaa ja hitusen leikkimielisyyttä. Kirjataulu on ekologisen ja kestävän ajattelutavan luomus. Se syntyi sattumalta niin kuin kaikki hyvät ideat! Kirjataulujen kirjat ovat pelastettu viimeiseltä matkaltaan ja saavat vielä jatkaa tarinaansa näissä teoksissa.

Jos haluat antaa erityisen persoonallisen taulun lahjaksi tai sinulla on kotona tietty paikka, joka kaipaa jotain erityistä, voit saada taulun toteutuksen räätälöitynä. Lahjavinkki: Kun annat taustatietoja lahjansaajasta kuten hänen harrastuksistaan ja mieltymyksistään, annat varmasti uniikin lahjan, mikä on ajatuksella juuri hänelle osoitettu.


Katrin taide ei rajoitu pelkästään tauluihin tai veistoksiin. Varsinkin nuoremmat messuvieraat näyttivät hipelöivän mieluusti Katrin tekemiä korvakoruja. 
Katri esitteli, että  korvakorut ovat tehty hävitysuhan alla olleista vanhojen kirjojen kansista.
Niiden pinta on käsitelty molemmin puolin liuotinvapaalla sprayllä.
Koukut ovat hopeaa.

Kannet ovat peräisin pääosin kirjataulujen loppumateriaalista​. Korvakoruja on jokaiseen makuun ja tilanteeseen. Suuret korvakorut ovat näyttävä yksityiskohta asusteena, eivätkä ne paina juuri mitään. Pienissä korvakoruissa löytyy vaihtoehtoja värin ja muodon suhteen. Kaikki korvakorut ovat uniikkeja ja muotoilulla on otettu materiaalin alkuperä huomioon, jotta kaunis kirjan kansikuvio pääsee oikeuksiin.
Virkistävä osasto, yleisömäärästä päätellen kiehtovaa taidetta. Kiva, kun Katri lähdit blogiini yhteistyökumppaniksi.

Sen kunniaksi järjestän  nyt ARVONNAN. Palkintona on Katrin lahjoittamat korvakorut.
Tuossa kauniisti taitellun kirjansivun välissä ne ovat. Millaiset? Yllätys, yllätys sille onnelliselle, joka ne voittaa.


ARVONTAAN osallistut kommentoimalla tätä postausta. 
Käy kurkkaamassa videokooste Katrin kirjan ideoista TÄÄLTÄ  ja kerro kommentissasi, mikä siellä sävähdytti tai mitä ideoita sinulle itselle heräsi kirjojen hyödyntämisestä. 

Kommentoi viimeistään sunnuntai-iltana 25.11. klo 22.00  sopivasti Katrin nimipäivänä.

Kaikkien kommentoineiden kesken arvotaan siis yllätyskorvakorut. Kivat itselle tai sopivasti joululahjaksi jollekin. Palkinto postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen. Jos voittajasta ei kuulu mitään viikon kuluessa, arvotaan korvikset uudelleen. Joten seuraileppa blogia, jos et laita kommenttiin yhteystietoasi. 

Onnea arvontaan ja kivaa viikonlopun odottelua!
11 kommenttia:

 1. Wau, siis niin hienoja oivalluksia Katrilla, että olen ihan mykistynyt! Eniten tykkäsin lampunvarjostimista. Mukaan jännään arvontaan :)
  nelliina(@)yahoo.com

  VastaaPoista
 2. Aivan mielettömiä teoksia!

  Eniten sävähdytti iso kattolampunvarjostin. Aivan mieletön!

  Olen mykistynyt.

  VastaaPoista
 3. Minä bongasin nämä hurmaavat taulut Jyväskylän messuilta ja ihastuin tyystin!Ja tuollaisen helmistä ja kirjoista tehdyn kuusenkoristeen sain lahjaksi viime vuonna.Tosi kivoja ideoita, joita varmasti kokeilen itsekin:)

  VastaaPoista
 4. Ne siilit oli suloisia. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Lampunvarjostimet ovat upeita. Rentouttavaa viikonloppua!
  minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kaunista, kirjoista iloa moninkertaisesti! kaimaen1 at luukku.com

  VastaaPoista
 7. Todellinen taiteilija ja monipuolinen osaaja tämä Katri :)

  VastaaPoista
 8. Upeita ideoita, jouluksi voisi askarrella kuusia ja enkeleitä. Kauniita lahjarasioita saisi päällystämällä myös.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Toiset tosiaan luo uutta, toiset vaan ihmettelee mitä tehdä vanhoille kirjoille.

  VastaaPoista
 10. Hyviä ideoita kierrättämiseen.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI