torstai 4. heinäkuuta 2019

Sopivilla lannoitteilla tuloksia


Yhteistyöpostaus Nekon kanssa. 

Kuvailisinko  pioneja, kärhöjä, ruusuja vai? Kerrassaan  upea kukinta on ollut tänä kesänä. Osittain  varmaan sopivien säiden vuoksi, mutta kyllä täsmälannoituksellakin on ihan selvästi näkyvä vaikutus.  



Pionien kukinta on ollut pursuavan kaunista. Ja kumma kyllä, aina pionien kukinnan aikaan meillä on tullut kaatamalla vettä. Tänä kesänä ei juuri nimeksikään. Raskaita kukintoja ei ole tarvinnut tukea ollenkaan. 


Moni on poikennut katsomaan pionejani. Ne kun näkyvät viereiselle tielle. Kukinnan runsautta ja kukkien monimuotoisuutta on ihmetelty ja ihasteltu. Voin  myöhemmin postata vielä erikseen pioneistani.

Syksyllä kompostit kohmeisen maan päälle ja sopiva syyslannoitus. Kesän mittaan muutaman kerran nestemäinen kastelulannoitus. Siinä sen salaisuus.



Nekon kasviperäisellä luonnonlannoiteliuoksella kun kastelet, saa kasvi nopeasti imaistua lannoitteen. Ei tarvitse odotella, että sataisipa, jotta lannoiterakeet liukenisivat. Lorautan vajaan desin kymmeneen litraan vettä. 




Minulla kaikki kärhöt on istutettu mansikkamuovilla katetulle ja hakkeella päällystetylle alueelle. Nestemäinen lannoite on erinomainen  kateviljelyssä

Nekon tuotesarjassa on hyviä tuotteita. Voin ihan omasta kokemuksesta suositella.  



Matokakka taisi tulla markkinoille vuosi pari sitten. Sitä olen laittanut ruukkuviljelyksiin, amppeleihin, sisäkasveille. Varsinkin pelargoniat näyttävät siitä innostuvan. Aina en viitsi vaihtaa multia isoihin ruukkuihin. Rapsuttelen pintamultaa pois. Laitan ohuen kerroksen matokakkaa ja  uuden multakerroksen sen päälle. Tuossa alla viime kesän kukintaa. Nyt tämä on aloittelemassa kukintaansa. Kastelulannoitteita käytän läpi kesän. Jokaisella kastelukerralla lorautan jonkinlaista lannoitetta kastelukannuun. Välillä tuntuu, että olen liian ronski lannoittaja, mutta hengissäpä ovat kuitenkin pysyneet. Talvehtiminen onnistui taas kerran hyvin niukalla kastelulla ja merilevän voimalla. 



Näitä papanoita nakkelin perennoille ja pensaille keväällä heti lumien sulattua ja  vielä viime viikolla purkinloppuja. 



Nuo papanat ovat tästä purkista. Luonnonlannoite on  kasviperäinen typpilannoite. Siis aikaisin keväällä ja alkukesästä tätä kannattaa laittaa. Tai sitten ihan myöhään syksyllä, kun pintamaa alkaa olla jo kohmeessa. Siinä se on sitten keväällä valmiina lumien sulatessa liukenemassa kasvien käyttöön. Rakeisten lannoitteiden käyttö keväällä on monesti ongelmallista, kun  toukokuu saattaa olla niin kuiva, etteivät lannoitteet sula. Siksipä lumien sulamisvesiä kannattaa hyödyntää. 


Tätä luonnonlannoitetta voi käyttää niin sisällä kuin ulkona  kuin myös kasvihuoneviljelyssä. 




Kärhöt ovat täällä meillä päin V- vyöhykkeellä loppukesän kukkijoita. Maanpäälliset osat eivät selviä talven yli, mutta sieltäpä mullan seasta ne vähitellen puskevat vartensa alkukesästä ja kukkivat lumien tuloon saakka.




Ehkä arkojen, vain III- vyöhykkeelle tarkoitettujen kärhöjen kanssa onnsituminen edellyttää lämmintä, suojaisaa, talvella hyvin luntakeräävää  kasvupaikkaa. Sellaisen alueen olen rakennellut näille haasteilleni ja mielestäni onnistunut hyvin. Jo elokuussa kukinnan ollessa parhaimmillaan valmistelen näitä talvilepoon. Annan näille kunnon loraukset nestemäistä syyslannoitetta. Syyslannoitus pitää tehdä aina ennen lehtien kellastumista. 



Kirjoitin viime syksynä postauksen tästä Nekon nestemäisestä syyslannoitteesta. Sen jälkeen sain  monia, monia yhteydenottoja, ettei kaupoissa enää ole tuota lannoitetta saatavilla. Joten olkaapa nyt ajoissa liikkeellä ja varatkaa tuota. Saatavilla on litran ja kolmen litran  pakkauskoot. 



Tuloillaan on taas tällaista kukintaa - Mantsuriankärhö ja Aljonushka siinä kylki kyljessä viime kesältä. 



Kasvien suhteen olen kokeilija. Onneksi  haksahdin aikoinani näihin kärhöihin, vaikka tuntui epätodelliselta, että onnistuisin näiden II- ja III- vyöhykkeiden kasvien kanssa niinkin hyvin. 

Aljonushka aloittaa aina ensimmäisenä. Nyt jo kukassa. 




Viikonloppuja ja aurinkoa sinne, missä lienetkin!


2 kommenttia:

  1. Upeat kärhöt! Ihana kuulla, että ne menestyvät hyvin myös V-vyöhykeellä. Itse kasvattelen loistokärhöjä ja muita IV-vyöhykkeellä ja hyvin pärjäävät, vaikka vyöhykesuositukset ovat melkein aina I-II. Lumisuoja on varmasti menestyksen kulmakivi, sillä syyslannoitetta en ole koskaan niille antanut. Mutta ehkä teillä päin sitä jo tarvitaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tuijota kasveissa niinkään vyöhykesuositukseen, koska puutarhani on suojaisessa paikassa ja kerää hyvin lunta.

      Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI