tiistai 23. kesäkuuta 2020

Ne vihulaiset pääsivät yllättämään ja tuhoamaan


#blogiyhteistyössä Puutarhasi elämään ( Schetelig)

Tältä näyttää puutarhan  äärilaidalla. Joka paikkaan kun ei niin säännöllisesti ehdi tekemään kierroksia. Muurahaiset olivat ottaneet vallan keväthanhikkirivistössä ja osittain jo ruusujenkin alla.


Tavallisesti tuolla alueella on  tämän näköistä koko alkukesä. Keväthanhikki on kestävä, pitkään kukkiva, ikivihreä reunuskasvi. Helppohoitoinen, koskaan sille ei tervitse tehdä mitään.


Onneksi ihan kaikki ei ollut vielä tuhoutunut murkkujen käsittelyssä. Yleensä en käytä torjunta-aineita, mutta nyt oli ihan pakko. Pienemmissä tuhokohteissa olen häätänyt murkkuja kanelilla ja raparperinlehdillä, mutta nyt näki, etteivät ne riitä alkuunkaan. 

Olen saanut Puutarhasi elämään - blogiyhteistyössä testattavaksi murkkujen torjuntaan mm. tällaisia tuotteita.Myrr-kasteluaineesta on tuotesivulla näin: 

Tehokas kasteluaine muurahaisten ja niiden pesien torjuntaan ulkotiloissa ja rakennusten ympärillä. Käytetään veteen sekoitettuna muurahaisten esiintymispaikoilla kuten patioilla, käytävillä ja muissa paikoissa, mihin muurahaiset ovat tehneet pesän. Tuote sekoitetaan ohjeen mukaan veteen ja valmista käyttöliuosta levitetään suoraan pesien kulkuaukkoihin tai suoraan pesään. Tuote on pakattu kätevään Easy-Dose -pakkaukseen, jolla annostelu on helppoa ja tarkkaa.
  • Kätevä käyttää
  • Tehoaa nopeasti
  • Pitkävaikutteinen

Tein ohjeen mukaisesti kastelusatsin ja kaatelin sitä ruusu- ja hanhikkirivistön reunamille sekä noihin tuhottuihin hanhikkipuskiin. Nuohan eivät ole syötäviä eikä lähistölläkään ole mitään syötäväksi tarkoitettua. Syötävien kasvien päällehän  tätä ei saa laittaa.Ruusupensaiden juurille laittaisin niin mielelläni pari muurahaisrasiaa, mutta nämä on tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Siis jos sinulla muurahaiset ovat sisätiloissa ongelmana, niinkuin olen havainnut monien Facebookissa hätäilevän, niin näillä rasiollla voit laittaa muurahaiset matkoihinsa.

Muurahaisrasialla saat tuhottua koko pesän! Rasia sisältää muurahaisia houkuttelevan syötin, jonka ne vievät pesäänsä ja lopulta koko pesä tuhoutuu. Sijoita lähelle muurahaisten kulkureittejä esim. keittiössä, kellarissa, kuistilla, terassilla, kiveyksillä. Pakkaus sisältää kaksi syöttirasiaa.
  • Muurahaiset kuljettavat itse syötin pesäänsä
  • Tuhoaa koko pesän
  • Siisti ja helppokäyttöinen
Toivottavasti tuo kastelukäsittely riittää nyt minulla. Tarvittaessa voin vielä tehdä kastelulientä ja kastella syvemmältä ruusujen juuristoalueelta.
Ajatteleppa sitä tunnetta, kun muurahaisyhdyskunta lähtee nousemaan paljaita sääriäsi pitkin. Sääli tuhota, mutta jossakin sietokyvyn raja kulkee.Sitten mukavampaan juttuun eli tosin jo vähän myöhässä oleviin salaatti- ja kesäkurpitsaviljelyksiin. Epäilin kyllä aluksi, että heikosti käy salaattiviljelysteni kanssa, kun varastostani löytyi vain pari salaattien siemenpussia, joissa paras käyttöpäivä oli vuodelle 2016. Korona-ajan eristyskurimuksessa uudet siemenet jäivät hankkimatta. Mutta niin vain kävi, että alle  viikossa alkoi kivasti vihertää mullan seasta.
Kasvatan salaattia hirsisessä kasvilavassa. Kasvualustaa terästän Solabiolin tuotesarjaan kuuluvalla verijauholla. Se antaa mukavasti ja pitkävaikutteisesti potkua kaikelle vihreälle.


Kesäkurpitsan taimet kasvatan aina itse kasvihuoneessa. Ne ovat helppoja kasvatettavia ja valmistuvat nopeasti. Niiden ulosistuttamista täytyy venytellä, koska meilläpäin kesäkuun alkupuolella hallayöt ovat vielä tavallisia. Istutan osan toki aika varhaisessa vaihessa testiksi ulos, mutta pidän osan taimista jemmassa kasvihuoneessa, jos sattuu huonosti ulkoviljelyssä käymään. 

Kurpitsathan vaativat aika tuhdin kasvualustan. Laitan kasvilavan pohjakerrokseen keväisin keräävästä ruohonleikkurista ruohosilppua, johon sekoitan ihan aitoa lehmänpaskaa. Sato on yleensä sitten sen mukaista, että kiirettä pitää, jotta ehtii kaikki syömään suhteellisen pienikokoisina. Silloihan kurpitsat ovat parhaimmillaan.  


Tämän näköisiä pötkäleitä täytyy välillä kerätä pois kasvustosta. Vähempikin taimimäärä riittäisi.


Mutta tuo suojuspaperi kurpitsan juurilla. Oletko käyttänyt sellaista? Sillä saa siistit tuotteet avomaalla kurpitsoista, avomaankurkuista, salaatista.

Paperinen biohajoava viljelykate maatuu yhdessä kasvukaudessa (12-14 vko). Se hajoaa lämmön, kosteuden ja mikro-oraganismien vaikutuksesta vedeksi, hiilidioksidiksi, mineraaleiksi ja biomassaksi. Biohajoava viljelykate korvaa muovin ja vähentää näin ympäristökuormaa. Viljelykate ei sisällä myrkyllisiä aineita, vaan se on valmistettu puukuidusta, myrkyttömästä luonnosta peräisin olevasta väriaineesta sekä vesiliukoisesta biohajoavasta sidosaineesta.
Paino 80 g/m2 (paperi 70 g/m2 ja päällyste 10 g/m2)
Repäisylujuus 900 mN
Vetolujuus 5,7 kN/m
Käyttöohje:
Istutusalue on puhdistettava huolellisesti rikkaruohoista yms. ennen paperisen viljelykatteen asennusta. Viljelykatteen reunat on peitettävä runsaalla multakerroksella, kuorikkeella tms., jotta varmistetaan sen pysyminen paikallaan.
Standardi rullakoot:
 • 0,6 x 10 m
 • 0,6 x 20 m
 • 1,20 x 20 mSalaatithan ovat yleensä etanoiden herkkua. Tiheässä, kosteassa kasvustossa on niille juhlakattaus. Yök, inhottavia, limaisia etanoita salaatinlehtien välissä. Meillä on onneksi vain etanoita, ei kotiloita. 

Solabiolin monipuolisessa tuotesarjassa on etanoiden ja kotiloiden torjuntaan tehokas ja luonnonmukainen etanarae.

Solabiol Etanarae on tehokas ja luonnonmukainen etanoiden ja kotiloiden torjunta-aine, jonka tehoaine on luonnossa esiintyvä rautafosfaatti.
Se tehoaa kaikkiin etanoihin ja kotiloihin. Myös espanjansiruetanoihin sekä lehtokotiloihin.
Vaikutustapansa ansiosta kuolleita etanoita ei jää maan pinnalle, sillä syötyään rakeet etanat ja kotilot vetäytyvät koloihinsa maan alle. Valmiste vaikuttaa vain etanoihin ja kotiloihin, joten lapset sekä lemmikit voivat oleskella käsitellyllä alueella.
Ja vielä muistutus juhannuksen alun postaukseen laittamastani  ARVONNASTA.
Arpajaispalkintoina kahdelle toisen yhteistyökumppanini Nekon lahjoittamaa yllätyspakettia. Ne ovat yleensä hyviä ja hyödyllisiä. Kannattaa osallistua.

TÄSTÄ arvontaan.


Kivaa alkanutta viikkoa. Joko lomat alkoivat? Minulla on eläkeläisenä vähän niinkuin JVG:n laulussa sanotaan "Ikuinen vappu" eli ikuinen loma vai miten sen nyt ottaa. Ei ollenkaan sitä tunnetta, että voisi huokaista, että loma alkoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI