KÄRHÖTYleisesti luullaan, että kärhöt eivät menesty  kovin hyvin V- vyöhykkeellä.  Niin minäkin luulin kauan, Mutta vähitellen  aloin hankkia niitä yhden lajin kerrallaan. Vuosien kuluessa niitä on kertynyt jo viitisentoista eri lajiketta, pääosin sellaisia, joita suositellaan  III- ja IV- vyöhykkeille. 

Kärhöt tulee istuttaa tarpeeksi syvään, noin puolen metrin syvyyteen ja kasvualustan tulee olla hyvin lannoitettu. Itse käytän istutuksissa karjanlantaa. 

Kärhöille tyypillistä lakastumistautia voi torjua laittamalla kasvin juurenniskaan soraa tai karkeaa hiekkaa.

Kasvukauden aikana lannoitan muutaman kerran kanankakalla ja punaisella lannoitteella. Kukinta on yleensä lopuukesää kohti todella runsasta.

Kärhöt olen hankkinut pääosin Etelä-Suomen taimistoilta, joista löytyy hyvät valikoimat.

**************
Kesän 2015 kukintaa:


Beuatiful bride on ollut parin kuukauden ajan kukassa. Se on todellakin kuin kaunis kesämorsian ja jaksaa kukkia vielä syyskuun loppupuolellakin.Aljonushkaa kasvaa parissakin kehikossa ja molemmissa teline jää liian lyhyeksi. Tämä kärhö vaatii jatkossa 2-3 metrisen telineen.Kärhöjen kasvatuksessa onkin ongelmana, ettei sopivia, hyviä, hyvännäköisiä telineitä ole saatavilla. Jostakin pitänee etsiä seppä takomaan telineet tai kehitellä itse jotain. Mantshurian kärhö kukkii monta viikkoa valkoisena huntupilvenä ja tuoksu on huumaava.
Mantshurian kärhö ja NiobeMulti BluePurpurea Plena Elegans- harvalla kasvilla on neliönmallinen kukkaArctic Queen


Kardynal Wyszyaski
East RiverArabella
Madame Julia CorrevonPensaskärhö Clematis recta

Pensaskärhö Clematis recta purpurea Kellokärhö  Clematis integrifolia  Hagley hybrid


Näistä nimiä vielä hakusessa18 kommenttia:

 1. Aivan ihania kaikki kärhöt, kiitos kun sain ihastella.
  Facebook: Tepa Suomarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kärhöt ovat aivan ihania ja kasvattaminen haasteellista täällä Oulun korkeudella. Ensi kesänä lisään kärhöjä. Pukkikin oli ymmärtänyt harrastukseni ja toimi minulle paviljongin kärhöille kiipeilytelineeksi.

   Poista
  2. Minullakin on East River-kärhö. Kesti monta vuotta, ennenkun löysin sille nimen, lappu kun hävisi heti eka kesänä. Kukkii aivan mahtavasti joka kesä täällä 5-vyöhykkeelläkin.

   Poista
  3. Minäkin olen V- vyöhykkeellä, 55 km Oulusta etelään Paavolassa

   Poista
 2. Menen keväällä Türiin, ne puutarhamessut ovat ihanat. Muutaman kärhön olen sieltä tuonut, ja hyvin ovat menestyneet. Näihin hurmaantuu. Veljeni on tehnyt niistä valussa käytettävistä rautaharkoista ihania telineitä.

  VastaaPoista
 3. Kunnollisia, tarpeeksi korkeita kärhötelineitä on todella vaikea löytää valmiina. Olet onnekas, kun sinulla on telineiden tekijä

  VastaaPoista
 4. Upeita kärhöjä ja miten runsaasti ne kukkivat puutarhassasi!
  Riittävän korkeiden kärhötelineiden löytäminen kohtuuhinnalla on hankalaa. Pari vuotta sitten Clas Ohlson möi pari metriä korkeita telineitä reilulla 20 €, mutta niitä ei myyty enää viime kesänä.

  VastaaPoista
 5. Olen kyllä tyytyväinen kärhöjen kanssa onnistumiseen täällä Oulun korkeudella. Ensi kesänä niitä tulee reilusti lisää. Vinkkaa, jos löydät jostain tanakoita ja tarpeeksi korkeita telineitä.

  VastaaPoista
 6. Kerron sinulle, jos löydän hyviä kärhötukia valmiina.
  Tilasin viime keväänä Saksasta erityisen hyvälaatuisia ja suurikokoisia kärhön taimia edulliseen hintaan. Jos aiot ostaa lisää kärhöjä, niin kannattaa tutustua Clematis Westphalin valikoimaan. Linkki verkkokauppaan: http://clematis-westphal.de

  VastaaPoista
 7. Kiitos tuosta vinkistä ja linkistä. Pitääpä tutkailla, mitä sieltä löytyy. Olen katsellut Roogoijan taimiston sivuja Virosta. Siellä ei ole kovin isoja alkuja.

  VastaaPoista
 8. Olen käynyt Roogoijan kärhöpuutarhassa ja hankkinut sieltä kärhön taimia. Taimet olivat edullisia, pohjoisen olosuhteisiin jalostettuja, mutta pieniä. Clematis Westphalenista saa myös virolaisia kärhöjä. Ne ovat vähän kalliimpia, mutta taimet paljon suurempia. Käypä katsomassa Westphalenin taimien kokoa tästä blogijutustani: https://1003puutarhaa.wordpress.com/2016/01/02/puutarhavuosi-2015

  VastaaPoista
 9. Katsoin sivusi ja tuon taimiston kärhösivuja. Ihan pakkomielle tulee tilata mahdollisimman pian. Tässäpä onkin lähipäivien suunnittelutyö.

  VastaaPoista
 10. Kiva, että vinkistä oli hyötyä. Westphalenille saattaa ilmoittaa toivomuksen toimitusajasta. Koska toimitukset Keski-Eurooppaa aloitetaan huhtikuussa, niin kannattanee pyytää toimitus myöhemmin, jotta voi istuttaa suoraan kasvupaikalle.

  VastaaPoista
 11. Kiitos vinkistä tuosta ajankohdasta. Täällä pohjoisemmassa onkin hyvä, että toimitus tulee vähän myöhemmin. Huhtikuussa täällä on monesti vielä melkein talvikelit.

  VastaaPoista
 12. Hei, olisiko ylin tuntematon kärhösi Jan Pavel ?

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Toivottavasti ovat selvinneet talven yli. Vielä ei näy uutta kasvua. Monesti vasta kesäkuulla lähtevät kasvamaan.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI