SIEMENET


Syksyn 2016 siemeniä tilattavissa


Nyt on kärhöjen siemeniä ja muutakinMANTSURIANKÄRHÖN siemeniä 

3 euroa + postikulut 1,50

Kukinnon väri: valkoinen

Kukinta-aika: heinä-elokuu

Korkeus: 1-2,5 m

Valovaatimus: aurinkoinen-puolivarjoinen

Maavaatimus: kuiva-tuore, humuspitoinen, keskiravinteinen

Perennamainen köynnöserikoisuus. Pienet (halk. 3-4 cm) ja tähtimäiset, tuoksuvat kukat. Runsaskukkainen

KELLOKÄRHÖN siemeniä
3 euroa + postikulut 1,50
Kukinnon väri: sininen, kukkii heinä-elokuussa, aurinkoinen kasvupaikka, korkeus 70 cm, hyvin kestävä
Kellokärhön siemenpallot ovat kauniita
PENSASKÄRHÖ n siemeniä, siemensekoituksessa vihreä- ja punalehtistä, 
3 euroa + postikulut 1,50
Kukinnon väri: valkoinen. Kukkii kesä-heinäkuussa, aurinkoinen-puolivarjoinen kasvupaikka, korkeus 120 cm, kestävä.
NARSSSIVUOKKO

noin 40 kpl/pussissa 3 euroa + postimaksut 1,50. 
                                 LEHTOÄNGELMÄN siemeniä 3 euroa + postimaksut 1,50Violettikukkaisen VARJOLILJAN siemeniä  3 euroa + postimaksut 1,50

Perinteisten lehtoakileijojen lisäksi pihaamme on kotiutunut uudempiakin lajikkeita esim. lapinakileijaa, jota minulla on myynnissäkin. Lapinakileija on kevään aikaisimpia kukkijoita. Monesti se kukkii jo yhtäaikaa narsissien kanssa. Isoina kasvustoina se on näyttävän näköinen. Tämä menestyy hyvin kuivemmallakin kasvupaikalla. Minulla tätä on isojen mäntyjen juurelle tehdyissä  penkeissä. Lapinakileijan  siemenet puoli teelusikallista 3€ + postimaksu 1,50€
Lisäksi  on siemenseoksena  erivärisiä matalia herkänvärisiä kivikkoon sopivia akileijoja

Matalien akileijojen siemenseos, jossa on alla olevia kahta akileijaa -- myös 3€ +  postimaksu 1,50

Purppura-akileija

Akileija kuriliensis


VALKOINEN AKILEIJA siemenet puoli teelusikallista 3€ + postimaksu 1,50€-  TÄMÄ  NYT LOPPUNUT, SYKSYLLÄ SITTEN LISÄÄ


KAUNOKURJENMIEKAN  SIEMENIÄ 
Kestävyys: hyvin kestävä , kukkii  kesä-heinäkuussa, korkeus: 70 cm , siniset kukat ,  aurinkoinen kasvupaikka
 3 €+ 1,50 postitus
SILKKIUNIKON  siemeniä  3 € + 1,50 postitus


Samoin kuin HARMAAMALVIKIN 3 €+ 1,50 postitus ja MYSKIMALVAN siemeniä 3 € + 1,50 postitus


ISOUKONKELLOA  sinisen ja valkoisen sekoitus 3 €  + 1,50 postitus


ISOUKONKELLOA  valkoinen  3 €  + 1,50 postitus - 7 jäljellä

Kesäkullero  kukkii keskikesällä kesä-heinäkuussa. Kukinta-aika on pitkä.
Kasvilla on voimakkaasti haaroittunut varsi. Kukat ovat tumman oranssinkeltasia. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja vetävät mehiläisiä puoleensa.  3 €  + 1,50 postitus 


RITARINKANNUSTA, eri sinisen sävyjä sekoituksessa 3 € + 1,50 postitus


MONIVUOTISEN UNIKON siemeniä- sekoituksessa oranssin- ja lohenpunaista
+ 1,50 postitus Yksivuotisen  UNIKON SIEMENIÄ 

Unikoissa on aivan uskomattoman kauniita kukintoja.

Kukintojen avautumisen odotus kiihtyy loppuvaiheessa, millaisia kukintoja niistä avautuukaanNuppukin on jo kuin taideteos


Kuvahaun tulos haulle unikon nuppu
Siemensekoituksessa on  erilaisia puna-valkokirjavia, ripsireunaisia, yksinkertaisia ja kerrannaisia kukkia

 3 eurolla pussi + postitus 1,50. Pussissa on noin teelusikallinen siemeniä. Niistä saa jo näyttävän kukinnon.
Siemenet voidaan kylvää syksyllä tai keväällä ja unikko kylväytyy jatkossa hyvin itsestään. 

Kylvä itsellesi unikkopenkki, niin voit aamuisin kiiruhtaa puutarhaasi katsomaan millaisia taideteoksia on aamuyön tunteina avautunut.Laita tilauksesi sähköpostilla pekkalat@outlook.com

Virittäydy kesän tuloon  TÄSTÄ linkistä

*******************************************************************************************

Pirjo Laitisen laatimat ohjeet Facebookissa 

SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELY

Monien perennoiden siemenet tarvitsevat kylmää ennen kuin ne alkavat itämään. Kylmä katkaisee niiden lepotilan. Kylvä siemenet sisälle huoneenlämpöön ja anna niiden olla huoneenlämmössä 2-4 viikkoa. (Jotkut siemenet alkavat tuossa ajassa jo itämään ja niitä ei sitten tarvitse enää laittaa kylmään.) Siemenet imevät itseensä kosteutta. Sen jälkeen laita kylvökset viileään, -4 - +4 asteeseen. Astioiden hautaaminen lumihankeen on hyvä konsti. Lumen alla on lämpötila sopiva vaikka ulkona paukkuisi -30°C pakkanen. Huhtikuussa riittää astioiden ulosvieminen, koska silloin lämpötilat ovat yleensä noissa lukemissa. Yleensä noin neljä viikkoa  riittää siemenille kylmässä oloa. Sen jälkeen siemenet otetaan taas lämpimään, jolloin niiden pitäisi alkaa itämään. Kullerot ja ukonhatut tarvitsevat pakkasasteita itämiseen ja pidemmän kylmäjakson.

Helpoin konsti on sekoittaa siemenet pieneen määrään kosteaa turvehiekkaseosta, hiekkaa, vermikuliittia tai perliittia, joka on laitettu pieniin  Minigrip-pusseihin. Pussit laitetaan jääkaappiin noin kuukaudeksi ja sitten seos kylvetään astiaan ja annetaan olla viileässä. Monesti siemenet alkavat itämään minigrip-pusseissa. Sen näkee, kun siemen alkaa kasvattamaan juurta ja sirkkalehtiä. Silloin on kiire saada varovasti pienet sirkkataimet multaan, etteivät mene sotkuun kovin pahasti toistensa kanssa.

SYYSKYLVÖ ULOS

Syyskylvöjä ei kannata tehdä liian aikaisin, vaan hieman ennen maan jäätymistä. Tämä siksi, että siemenet eivät ehtisi itää syksyllä. Pienet taimet voivat paleltua talven aikana.  Yleensä lokakuu on hyvä aika syyskylvöille. Monien siementen itävyys heikkenee myös kevääseen mennessä, joten niille erityisesti tämä on hyvä keino. Mooseksenpalavapensas, pionit,  paratiisililja, ukonhatut, jouluruusut, kevätruusuleinikki, lumikki, särkynytsydän, kiurunkannus  ja  kullerot ovat kasveja, joiden siementen itävyys heikkenee nopeasti. Näiden siemenet voidaan kylvää heti siementen kypsyttyä. Nämä siemenet vaativat yleensä lämmintä noin neljä - kuusi viikkoa, osa jopa 3 kuukautta ja sen jälkeen kylmän jakson itääkseen. Kylvettäessä nämä siemenet heinä - elokuussa ulos, ne ehtivät saada lämpökäsittelyn ennen kylmäkäsittelyä. Siemenet itävät seuraavana vuonna kylvöstä. Jotkut näistä saattavat tarvita kaksikin kylmäkautta itääkseen.

Maahan voi upottaa reunoja myöten ruukkuja tai mustia eineslaatikoita. Ruukuista ja laatikoista poistetaan pohjat ennen upottamista eli toisin sanoen upotetaan vaan sivuseinämät niistä. Tämä siksi, että tiedetään tarkka paikka kullekin kasville, että mitä missäkin kasvaa.  Sen jälkeen täytetään sisusta puhtaalla turvehiekkaseoksella johon kylvetään siemenet.  Silloin ei tule niin paljon rikkakasvien taimia kylvöksiin. Siemenet kylvetään normaalisti ja yleensä syksyllä ei tarvitse niitä erikseen sen kummemmin kastella. Luonto hoitaa mullan kosteana pysymisen. Kylvösastiat voi vielä peittää jollakin verkonpalalla ja harsolla, että linnut eivät kaivele siemeniä ruukuista, eikä multaan lennä siemeniä luonnosta.  Seuraavana keväänä siemenet alkavat itämään maan lämmettyä. Niiden ollessa riittävän isoja, ne istutetaan harvempaan. Taimiastioita on muistettava kastella, jos on pitkiä sateettomia jaksoja. Monet kasvit kukkivat sitten seuraavana kesänä. Jotkut hitaammin kehittyvät kasvit kasvattavat ensimmäisenä kesänä juuren ja seuraavana kesänä ilmestyvät vasta lehdet. Tällaisia ovat ainakin pionit ja kolmilehdet. Lumikit, sinikämmenet ja ukonhatut saattavat tarvita kaksi talvea ennen kuin kaikki kylvetyt siemenet itävät.

On hyvä piirtää kartta paperille, johon numeroidaan ruukkujen paikat ja sitten kirjoitetaan listaan ruukussa olevien siementen nimet. Muoviliuskoille voi myös merkitä kylvökset ruukkuihin, mutta jotkut tussit eivät kestä liuskoissa sään vaihteluita ja myös linnut saattavat nyppiä liuskat pois maasta.  Syyskylvö on todella paljon helpompi tapa lisätä perennoja kuin yrittää keväällä sisällä kasvatella niitä niukassa valossa ja liian lämpimässä. Lisäksi syyskylvö sopii kaikille niille kasveille, jotka vaativat kylmäkäsittelyn itämiseen.
Siemenistä taimien kasvattaminen on haastavaa hommaa. Mitään sääntöä ei pysty sanomaan, että mitkä siemenet tarvitsevat kylmän jakson, ennen kuin ne alkavat itämään ja kasvamaan. Kylvöohje löytyy yleensä siemenpussista, kirjoista, siemenluetteloista tai sitten tiedon voi joutua etsimään netistä. Osa perennoista itää nopeasti ja saattaa kukkia jo ensimmäisenä kesänä. Osa on taas hitaampia ja siementen itämistäkin voi joutua odottelemaan parikin vuotta. Kukintaa saattaa joutua odottamaan lähes 10 vuotta. Jos taimia tarvitsee paljoon, niin silloin siemenistä kasvattamalla saa edullisesti ison määrän. Lisäksi tietenkin ne itse kasvatetut kukat  ja kasvit ovat huomattavasti upeampia ja rakkaampia kuin valmiina kaupasta ostetut.


KYLVÖOHJEITA

Netistä löytyy sivuja, joista löytää siementen tunnistamista helpottavia kuvia sekä kylvöohjeita siemenille. Tom Clothierin sivuilta löytyy hyvät ja kattavat ohjeet 1-vuotisille, 2-vuotisille, perennoille ja puuvartisille kasveille. Siellä kerrotaan hyvin ainakin suuntaa antavasti, että kuinka kauan ja millaisissa lämpötiloissa siemeniä pitäisi pitää, että ne alkaisivat itämään. Sivut löytyvät osoitteesta:

5 kommenttia:

 1. olipa mahtava vierailu, tekisi mieli tilata kaikkea... kiitos!

  VastaaPoista
 2. Huikea vierailu, onneksi pihalla paljon lunta joten pistää kapuloita rattaisiin.
  Kiitos tietopaketista mikä näiltä sivuilta tulee kiittelee entinen saarikoskelainen.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli. Kyllä nyt jo polttelee, kun lumet eivät lähde. Lisää vaan tulee. Haravatkin jo ovat tuskissaan. Vai olet Saarikoskelta, kas kun en tunnista.
   Hyvää pääsiäistä Sinullekin!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Aika paljon siemeniä on jo mennyt, mitä haluaisit? Kysele sähköpostilla pekkalat(at)outlook.com

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI