tiistai 12. tammikuuta 2016

PUUTARHAMAANIKKOPUUTARHAMAANIKKO  (Hortus  manicus)

KUVAUS
Puutarhamaanikko (puutarhamaniaan sairastunut henkilö) tuntee addiktoitavaa ja hurmoksellista onnea hoitaessaan puutarhaansa. Ulkoisesti hyvin normaalistikin käyttäytyvän henkilön ajatusmaailma koostuu etenkin kesäisin ainoastaan puutarhaan liittyvistä asioista. Tutkijat ovat jo pitkään väitelleet puutarhamanian taustoista ja hoitomuodoista. Vieläkään ei ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, miksi kuume iskee ja miten sitä tulee hoitaa.
LUONNE JA KÄYTTÄYTYMINEN
Puutarhamaanisuuden oireet ovat monimuotoisia. Yleisin ilmenemismuoto on jatkuva, uniinkin tunkeutuva seuraavan kesän istutusten suunnittelu. Kuolleiden lehtien nyppiminen hammaslääkärin vastaanoton fiikuksesta tai siemenluetteloiden kuljettaminen käsilaukussa ovat myös tyypillisiä oireita.
Useat puutarhamaanikot kärsivät ns. rikkaruohopsykoosista, ja joutuvat näin ollen paniikkiin aina rikkaruohoja nähdessään. Tilanteen ainoa laukaisukeino on maaninen kitkeminen, jota puutarhamaanikko saattaa tehdä missä ja milloin vain, jopa anopin 70-vuotisjuhlilla. Tunnettuja ovat myös näpistelyyn taipuvaiset puutarhamaanikot (hortus cleptomanicus),  jotka eivät malta olla ottamatta kauniita puuntaimia moottoriteiden varsilta tai keräämättä ilmaista hevosenlantaa ratsastuskoulujen liepeiltä.HOITO
Puutarhamania on elinikäinen intohimo, johon ei ole vielä löydetty tehokasta hoitomuotoa. Asiantuntijat suosittelevat usein läheisiä suhtautumaan puutarhamaanikoihin hyväntahtoisen ymmärtäväisesti.


Teksti  Anna-Mari  Westin kortista

PS. Kiitos läheisilleni ymmärryksestä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI