keskiviikko 21. elokuuta 2019

Nyt on taas se aika vuodesta


elikkä syyslannoituksesta pitää huolehtia.



Mansikka tekee seuraavan vuoden kukkasilmut jo  elokuussa, joten syyslannoitukseen  pitää aina ryhtyä kohtapuoliin, kun poiminta on saatu tehtyä. Ehkäpä meillä ajoitus on ainakin tähän mennessä saatu aina tehtyä ajallaan, kun  sadossa ei ole moittimista.



Lannoitteena käytämme vain ja ainoastaan luomuviljelyyn soveltuvia lannoitteita.



Biolanin syyslannoitetta olen käyttänyt jo vuosien ajan paitsi marjakasveille kuin myös puutarhassani niille kasveille, joiden en halua menehtyvän talven kynsissä. 


Lannoite on mukavan rakeista. Niinpä se on hyvä levittää, ei siis pölise vaatteille eikä naamalle, vaikka tuulahteleekin.



Lannoitusrupeama on minulla vielä kesken, mutta tähän mennessä olen saanut mansikkamaan lisäksi lannoitettua  liljoista ne, joita eniten vaalin.

Kivikkopenkin laiteilla vuosi toisensa jälkeen rehevöityy tämä liljarypäs. Nimeä en tiedä. Kaipa se jostain löytyisi, jos tutkisi, mutta hällä väliä, minkä niminen se on.


Maatiaiskantaa olevat keisarinkruunut eli ruskoliljat ovat mieheni lapsuudenkodin puutarhasta ja ainakin 100 vuotta vanhaa kantaa. Minulle kaikkein rakkaimmat.


Varsinaista keisarinkruunua, oman pihamme vanhaa kantaa on  myös ympäri puutarhaa. Olen levitellyt näitä eri paikkoihin siltä varalta, jos myyrät hyökkäävät jonkin penkin kimppuun. Jospa aina joku säilyisi. Tähän mennessä nämä ovat säästyneet myyriltä. Onkohan näissä joku erityinen myyriä karkoittava haju. Talvenkestävyys näillä on erinomainen.


Puuliljakasvustoni kärsi  kolmisen vuotta sitten kovana pakkastalvena todellisen tuhon. Kaikki isot sipulit tuhoutuivat. En ollut antanut niille syyslannoitetta. Onneksi pikkuiset sivusipulit olivat hengissä. Nyt kolmessa vuodessa niistä on kehittynyt jo komea kasvusto. Keväällä Biolanin kanankakkaa ja syksyllä pk- lannoitetta. 


Noin sadasta omajuurisesta pensasruusuta vaalin eniten keltaisia ruusujani.  Mm. Auroraa


ja Persian keltaruusua. Nämä ovat jo syyslantansa saaneet.


Paljon on vielä lannoittamatta, homma jatkuu viikonloppuna.

Joko sinä olet syyslannat levitellyt? Vielä ehtii, kasvithan ovat vielä vastaanottavaisia eli vihreässä lehdessä.

Tämä postaus on yhteistyössä blogini  pitäaikaisen yhteistyökumppanin Biolanin kanssa.

Biolan lahjoittaa arvottavaksi pk-syyslannoitetta. Jos onnetar suosii sinua, saat valita, haluatko
10 litran pussin vai 5,5 litran pakin.



ARVONTAAN  osallistut kommentoimalla tähän postaukseen, onko puutarhasi saanut jo syyslannoituksen vai lannoitatko ollenkaan. Kirjoita kommenttiin, kumman noista  valitset, jos olet onnettaren suosikki.

Tähän arvontaan voit osallistua nyt seuraavan viikonlopun ajan elikkä osallistumisaika päättyy sunnuntaina 25.8 ennen nukkumaan menoa klo 21.00. Kommenttiin voit halutessasi laittaa yhteystietojasi esim sähköposti, mutta se ei ole pakollinen. Käy maanantaina katsomassa blogistani, kuka voitti, jospa sinä.

Palkinto postitetaan  vain  Suomessa olevaan osoitteeseen.


Onnea arvontaan!  Jos sinulla ei ole omaa puutarhaa, johon tämän käytät, osallistu kuitenkin. Tämähän olisi aivan mainio tuliainen jollekin puutarhaystävällesi.





12 kommenttia:

  1. Ihania liljoja sinulla on! Tuollaisen säkin mielelläni ottaisin vastaan, jos onni suosii.

    VastaaPoista
  2. Meillä vasta toinen kesä menossa puutarhamme kanssa, mutta kyllä jo viime syksynä lannoitetta heittelin kasveille ja sama olisi nytkin edessä.

    VastaaPoista
  3. Vielä ei ole kasvit saanu lannoitetta, nythän sitä voisi aloitella kun muistutit ��

    VastaaPoista
  4. Olen lannoitteet jo laittanut paitsi pensasmustikka vielä ilman, joten voitto olisi ihan paikallaan

    VastaaPoista
  5. Valitsisin säkin ja ripottelisin sisällön mökkipuutarhan kasveille :)
    meerikai(at) hotmail.com

    VastaaPoista
  6. Olen lannoittanut tuolla samalla luomulannoitteella kuin sinäkin sekä oman että tyttären puutarhan, mansikka vielä pitää lannoittaa (kiitos muistutuksesta). Säkistä riittää suureen puutarhaan enemmän, joten valitsen sen :)

    VastaaPoista
  7. Lannoitin pari viikkoa sitten, kun mökki laitettiin talvikuntoon siellä V-vyöhykkeellä. Säkin valitsen.

    VastaaPoista
  8. Lannoitukset ovat pääosin tehty ja syyslannoite pääsi jo loppumaankin. Olipa hyvä, kun postasit, että liljatkin tarvitsevat syyslannoitetta. Niitä minulla on runsaasti, mutta enpä ole lannoittanut. Säkki olisi valintani, sen verran suuri on puutarha:) Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  9. Lannoitukset aloiteltu, vielä olisi urakkaa jäljellä. Säkin valitsisin, riittää enemmän suurelle alalle😊Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  10. Parhaillaan etsin ohjeita mikä lannoite olisi hyvä ,maa aika hapanta,sammaloitunutta.

    VastaaPoista
  11. En ole vielä aloittanut, säkki tulisi heti käyttöön :)

    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  12. Osittain ole aloittanut.
    Pakki olisi kätevä :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI