Nyt on kaunis morsian parhaimmillaan eli kärhöjeni lemmikki Beautiful Bride. Ihemeen hyvin se menestyy täällä Oulun korkeudella V- vyöhykkeellä. Puutarhojen esitteissä sen kasvuvyöhykkeeksi esitetään III.
Monet muutkin puutarhassani selviytyvät kärhöt ovat suosituksissa III- vyöhykkeellä menestyviä. Niinkuin tämä Niobekin. Suojainen kasvupaikka, runsaslumisuus vai mikä saa nämä menestymään näinkin pohjoisessa? Sitä puutarhassani kävijät kyselevät.
Mielestäni oleellinen tekijä on hyvä ja oikea-aikainen syyslannoitus. Kärhöille annan syyslannoitteen nestemäisessä muodossa, koska ne kasvavat mansikkamuovin- hakekatteen peittämällä alueella. Rakeinen lannoite vaatii aikansa liuetakseen muovin läpi ja varsinkin, jos kunnon sadepäiviä saa odotella, jää lannoittaminen herkästi vajavaiseksi.
Nekolla on nestemäistä syyslannoitetta litran ja kolmen litran kansiterissa. Kolmella litralla käsittelee jo melkoisen kasvimäärän.
Nestemäinen lannoite on hyvä siinä tapauksessa varsinkin, jos syyslannoitus on vähän myöhässä. Elokuun puoliväliin mennessähän olisi hyvä lannoitteet nakella maahan. Nestemäisen lannoitteen kasvit pääsevät imaisemaan heti juurillaan. Ei tarvitse odotella ja toivoa sateita liuottamaan lannoiterakeita. Toki raelannoitus on helpompaa. Sen kun viskelee vain rakeista lannoitetta perennoille ja pensaille. Nestemäisen kanssa on vähän läträämistä mutta tehokasta kasveille.
Peruslannoituksena keväällä olen käyttänyt luonnonkalia. Se soveltuu lannoitustilanteisiin, jossa ei tarvita typpilannoitusta. Elikkä syyslannoitukseenkin talvenaroille kasveille ja nurmikolle se soveltuu erinomaisesti.
Lannoittava vaikutus alkaa nopeasti pienen raekoon ansiosta. Kivaa levittää, kun ei pölise.
Merileväuute! Se on taika-aine minun Mårbacka- pelargonioiden talvettamisessa. Viileä huone ja silloin tällöin pikkuriikkisen vettä, johon joka kerta laitan hieman merileväuutetta. Sillä olen saanut vanhat pelakuuni talvetettua.
Onneksi satuin olemaan elokuun pakkasöiden aikaan maalla. Kiikutin pihalla olevat Mårbackani kasvihuoneeseen ja sain pelastettua ne. Annat, Hannat, Ingridit ja Nikolait pääsevät taas talveksi merileväkuurillle. Merileväuutetta voi käyttää kasteluvedessä ja myös lehtisumutteena.
Merileväuute sopisi myös puutarhakasveille.
Noin pienestä muutaman desin pullosta ei oikein raaski loruutella ulkokasveille. Mielenkiintoista olisi tietenkin kokeilla silläkin tavalla tuon aineen tehoa.
Mutta niistä arvonnoista.
Menneen viikonlopun arvonnassa tuotepalkintona on Biolanin lahjoittama syyslannoite voittajan toiveiden mukaan joko 10 litran pussi tai 5,5 litran pakki.
Onnettaren suosikki tässä arvonnassa oli
Parhaillaan etsin ohjeita mikä lannoite olisi hyvä ,maa aika hapanta,sammaloitunutta.
Raija, otatko minuun yhteyttä ( pekkalat at outlook.com), jotta saadaan sinulle lannoite postiin. Otatko 10 litraa vai 5.5 litraa?
Kiitos Biolanille palkinnosta!
Ja heti perään uusi arvonta. Kiitos Nekolle arpajaisiin lahjoittamasta nestemäisestä syyslannoitteesta.
Tähän NEKON ARVONTAAN osallistut kommentoimalla tätä postausta. Kerroppa, ovatko nestemäiset lannoitteet sinulle ennestään tuttuja. Millaisia kokemuksia sinulla mahdollisesti on niistä?
Palkinto postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen.
Toteutetaan tämäkin arvontajuttu nopealla aikataululla, jotta syyslannoite pääsee postiin. Elikkä osallistumisaikaa on torstaiaamuun 29.8 saakka. Silloin aamulla yhdeksän maissa ilmoitan voittajan täällä blogissa.
Onnea arvontaan ja mukavia hellepäiviä! Niitähän pitäisi kai nyt olla tuloillaan koko maahan.
Tämä postaus on yhteistyössä Biolanin ja Nekon kanssa.
Minulla ei vielä kauheasti ole kokemusta lannoittamisesta.Ekan lanoitteen ostin viime keväänä,se oli kanakakkarae.Helppo sitä oli käyttää,mutta varmaan nestemäinen olisi riittoisampi.Tämä blogi on minulle uusi tuttavuus,mielenkiinnolla seuraan.Hyvää alkavaa syksyä kaikille!
VastaaPoistaTämä vuosi oli ensimmäinen kun muistin laittaa syyslannoitteen! Yleensäkin lannoitusasiat ovat hiukan outo asia minulle. Kesäkukkia ja huonekasveja kyllä lannoitan, mutta perennapenkkien lannoituksessa tunnen epävarmuutta.
VastaaPoistaOlen käyttänyt nestemäisiä lannoitteita lähinnä huonekasvien ja esikasvatuksessa olevien taimien lannoittamisessa. Ulkolannoitteet ovat aina olleet jauheita tai rakeita. Ulkokasvien lannoituksessa minulla on runsaasti petrattavaa, joten syyslannos tulisi tarpeeseen.
VastaaPoistaNestemäisistä tuttu on ainoastaan tomaatti&yrtti-lannoite, josta olen kyllä tykännyt kovasti.
VastaaPoistaNestemmäistä lannoitetta en ole käyttänyt. Nestemmäinen olisi juuri kätevä nopean imeytymisen vuoksi. Syyslannoitteen olen antanut rakeisena ja se tosiaan vaatii joskus lisäkastelua jos on hyvin kuiva loppukesä jotta ehtii vaikuttamaan. ~Katja
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKotona olen sisä-ja parvekekukille antanut nestemäistä lannoitetta. Mökillä perennat ja kesäkukat ovat saaneet rakeina. Pienen mökkipaikkakunnan ainoassa puutarhamyymälässä ei ole valinnanvaraa. Aurinkoista syksyä!
PoistaEivät ole tuttuja vielä, mielelläni testaisin.
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Onpa ihanat kärhöt! Nestemäistä tomaattilannoitetta olen käyttänyt ja hyväksi havainnut, muuten ollaan menty rakeiden ja jauheiden kanssa.
VastaaPoistaNestemäiset eivät vielä ole tuttuja.
VastaaPoistahippohiiri@gmail.com
En ole käyttänyt nestemäisiä lannotteita olen mennyt perinteisillä .Nekon lannotteita ei saa täällä kaupasta,mielelläni testaisin näitä.
VastaaPoistaKyll' nestemmäisiä lannoitteita oon käyttänyt, myös jopa mansikkamaalla välillä.
VastaaPoistakaimaen1 at luukku.com
Nestemäisiä olen käyttänyt sisäkasveille.
VastaaPoistaEipä ole tullut kokeiltua nestemäistä syyslannoitetta. Varsinkin näin kuivina loppukesinä olisi varmaan kätevämpi kuin nuo rakeet.
VastaaPoistaLaitan viikonlopun aikana tietoa arvonnan voittajasta.
VastaaPoistaLöysikö minun sähköposti perille? Koskien edellistä arvontaa :-)
VastaaPoistaLöysi mutta vastasin ja viesti aina palautui. Olisin tarvinnut puhelinnumerosi pakettiin. Nyt lähetys tulee varmaan hitaammin kun siitä tulee paperinen saapumisilmoitus.
VastaaPoista