sunnuntai 22. lokakuuta 2017

TULIPAS TEHTYÄ REILUNKOKOINEN OMENAPIIRAKKA - OSALLISTU ARVONTAAN




Minkäs teet, kun omppuja on tullut oksat väärällään ja talvi painaa päälle. Omenat pitää saada puista pois, ettei lumikuorma revi oksia. Kaikkea ei ehdi säilömään ja mihin ne mahtuisivatkaan.


Kevätkesän kukkaloisto lupaili hyvää omenasyksyä. 


Kottikärrykaupalla koristeomenapuista omppuja. Ovat pieniä ja väkeviä, eivät  niitä parhaita syötäviksi, mutta mehuun tuovat kauniin värisävyn. 


Ja sitten näitä syötäviä Huvitusta, Lepaan melonia, Grenmania.  Mitä kaikkia lieneekään, kun nimiä ei ole tiedossa. Kuusi kotikärryllistä yli oman tarpeen. Osa oli jo pudonnut maahan. Jänikset ja myyrät olivat käyneet merkkaamassa osan. 


Mitäpä näille muuta keksi kuin kompostoitumaan.  Hirsikehikot ovat meillä kasvilavoina. Syksyn sadonkorjuun  jälkeen vapautuviin kehikoihin tein omenapiirakat muhimaan talveksi. Kasvihuoneesta vapautuvat Biolanin kasvusäkit olivat hyvä apu katemateriaalin  puutteessa. Omenakerroksen päälle hajotin muutaman tomaatti/kurkku- sekä yrttikasvusäkin.




Sekaan ripottelin Biolanin kompostiherätettä.  Saapa nähdä, millainen kasvualusta tästä kehkeytyy talven aikana.



Miten sinä kompostoit?



Meillä on ruoantähteille umpikompostori ja puutarhajätteille näitä Biolanin avopohjaisia kompostoreita pari kappaletta - auttamatta liian vähän isoon puutarhaan. Ainakin viisi pitäisi olla lisää.

Käytätkö mitään kompostikiihdyttimiä? Hevosenlanta saa kompostin pöhisemään. No, sitäkään ei aina ole niin helposti saatavilla. Joku kertoi, että pihlajanmarjat saavat myös kompostin hyvin palamaan. Tänä syksynä tuota materiaalia on tarjolla yllin kyllin. Eipä vaan ole vielä tullut kokeiltua.

Minulla on nyt syksyllä ollut käytössä blogiyhteistyökuvioiden merkeissä Biolanin kompostiheräte. Se on valmistettu rypsirouheesta, melassileikkeestä ja merileväjauheesta. Kuulostaa hyvältä. Merilevää käytän ympärivuotisesti sisäkukille. Varsinkin kaktuksille merilevä näyttää olevan hyvä lannoite.



Saapa nähdä, miten kompostiheräte toimii. Nyt sinullakin on mahdollisuus päästä testaamaan Biolanin kompostiherätettä, jos onni suosii. Biolan antoi arvottavaksi yhden tällaisen  kompostiherätepullon.

ARVONTAAN   voit osallistua kommentoimalla tätä postausta. Kerro, miten teillä kompostoidaan. Siinä saamme kaikki varmaan hyviä vinkkejä.

Arvonta-aika päättyy lokakuun lopussa eli tiistaina 31.10 klo 24.00

Onnea arvontaan ja mukavaa viikonalkua!




14 kommenttia:

  1. Tehtiin eurolavoista kompostin kehikko. Pohjalle laitoin marjapensaiden ja omenapuun ja koivun pätkittyjä oksia/risuja, sen päälle pihasta heinää ja vähän turpeita... sama toistuen. Tää kyllä kaipais jottain herätettä... lantaa tai muuta...

    VastaaPoista
  2. Onpa teillä tullut omenoita! Täällä päin jotkut laiskat kippaa omput teiden varsille eläimille. Houkuttelevat näin eläimiä myös tielle, mikä on vaarallista eläimille ja autoilijoille. Meillä omenasato oli pieni ja laadukas. Sitä ei tarvinnut kompostoida. Muuten meillä on monta jo kymmeniä vuosia vanhoja lasikuituisia kompostoreita, joita mies hoitaa huolella. Mukana arvonnassa:)

    VastaaPoista
  3. Meillä on Biolanin kuumakompostori, maapallokompostori ja 1 eristämätön kompostori. Tuo kuumakompostori on muuten hyvä, mutta kun ilma menee pakkasen puolelle se ei enää toimi, vaikka lähes päivittäin vien keittiöjätettä. Jäätyy talven aikana. Keväällä herää kun aurinko alkaa paistamaan.

    VastaaPoista
  4. Meillä on pari umpikompostia ja olen kokeillut nokkosta herätteenä,kun luin siitä jostain lehdestä.Ehkä laitoin liian vähän,mutta en ole huomannut juurikaan sen vaikutusta.Tuota pihlajanmarja-vinkkiä aion kyllä kokeilla, kun marjoja on tosi paljon eikä kanatkaan niistä välitä.

    VastaaPoista
  5. Ohoh mikä määrä omppuja! Meillä kompostoidaan ne ruuan tähteet, jotka eivät mene kanoille (lähinnä kahvinpurut ja huonoksi menneet ruuat) lämpökompostorissa. isossa lehtikompostissa taas puutarhajätteet.

    VastaaPoista
  6. Meillä kompostoidaan rautaverkollisiin häkkeihin. Osa pitää viedä yleiselle biojätteen keräyspaikalle, lehtiä ja muuta tulee niin paljon vuosittain :)
    ellijapii@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Minulla on yksi kompostori keittiöjätteelle ja toinen puutarhajätteelle. Puutarhajätettä tulee kuitenkin niin paljon että pikkuhiljaa on saanut piha-alueen laajennettua. Tonttia riittää kyllä. v.laitinen@msoynet.com

    VastaaPoista
  8. Meillä kompostoidaan keittiöstä tulevat biojätteet Biolanin pikakompostorissa. Puutarhasta tulevat jätteet menevät pellolle humusta tuottamaan, koska pikakompostori on aivan liian pieni, jos kaikki pantaisiin samaan. Pitäisi tosin olla toinen kompostori, johon voisi laittaa pikakompostorista tulevan tavaran jälkikompostoitumaan, jotta sais oikeasti sitä multaa.

    VastaaPoista
  9. Meillä kompostoidaan kaikki biojätteet lämpöeristetyssä kompostorissa ja puutarhan haravointijätteet kevytrakenteisemmassa lehtikompostorissa. Kuivikkeet teen itse osasilppurilla.

    VastaaPoista
  10. Meillä ei valitettavasti ole kompostia, niinpä jätän arvontaan osallistumisen muille. Oma pihamme on niin pieni, ettei tänne mielestäni edes mahdu kompostia. Vanhempieni pihaan komposti mahtuisi, mutta jostain syystä isäni ei innostu ajatuksesta yhtään. Mielestäni siinä säästyisi hurjasti rahaa, kun ei tarvitsi ostaa niin paljon lannoite- ja multasäkkejä. En aina ymmärrä tuota miesten logiikkaa! :/

    VastaaPoista
  11. Meillä on puutarhajätteille oma kompostori takapihalla. Salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Meillä on yhteensä viisi kompostia,kolme kehikkoa ja kaksi umpinaista. Tällä hetkellä kaikki täynnä kasvijätettä,vanhaa ruukkumultaa,hevosen lantaa ym. Keväällä odotan saavani mukavasti kompostimultaa kukkapenkkeihin ja kasvimaahan.

    VastaaPoista
  13. Olipas piirakka, joka kantaa hedelmää tulevaan. Kiitos kompostivinkeistä. Tuollaista kompostiherätettä olen käyttänyt.

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI