maanantai 6. elokuuta 2018

Terkkuja mansikkamaalta- uusia vinkkejä hyttysten torjuntaan


Viimeiset poimintapäivät mansikkamaalla olivat  yhtä tuskaa. Kolmenkymmenen asteen helteisiin ja selkäkipuun oli jo adaptoitunut, kun ampiaisten iskujoukot saapuivat. Mehun koostumus mansikoissa alkoi kai olla ampiaisten mieleen. Aikaisemmin  meillä vain omenapuut ovat olleet ampiaisten invaasion kohteina. Nyt mansikatkin. 
Marjojen perkauksesta ulkotiloissa ei tullut enää mitään. Astian ympärillä pyöri kymmenittäin herhiläisiä. Kättään sinne ei enää tohtinut laittaa. 

Vaikeaa oli poimintakin. Tässä seuraus hihattomassa puserossa menosta ampiaisten valtakuntaan. 


Mikä kipu ja polttelu seuraavan vuorokauden ajan! Sain Instagramissa hyviä ohjeita ampiaisen pistoon: kortisonia, kyypakkauksen tabletti, kostutetulla sokeripalalla painetaan pistoskohtaan viisi  minuuttia, lääkäriin, allergiatabletit, pullo täyteen vettä ja pullon suu pistoskohtaan, -vesi imee myrkyn ja piikin. Kiitos neuvoista, kortisonivoidetta sivelin. En tiedä, oliko siitä apua. Olisiko kipu ollut vielä kovempi ilman sitä. 

Mansikanpoiminnan lomassa meidän ihanat, näppäräsormiset teinit kasasivat kaksi vuotta varastossa olleen paviljongin. Totesinkin, että on kannattanut ostaa pukinkonttiin aikoinaan  monimutkaisia legolinnoja. Sorminäppäryys ja oivalluskyky oli silminnähden kehittynyttä. Vielä tuohon hiekat ja kiveys niin A vot. Sitten päästään grillailemaan paviljongissa.  Paitsi jos ne ampiaiset tulevat sinnekin. Niistä jäi vähän kauhun tunne. Miten sinä niitä torjut?


Scheteligiltä sain blogiyhteistyön merkeissä Swissinnon hyttyskarkotinlyhdyn. Tätä testaan ekaksi. Lyhty on vain ulkokäyttöön tarkoitettu.Lyhtyyn asennettavasta karkotinainetyynystä lämmön vaikutuksesta vapautuva aine antaa suojan hyttysiä vastaan n. 4 tunniksi 20m2 alueella. Pienenmmällä mansikkamaallahan tuo lyhyty voisi toimia ihan hyvin karkottimena ja pihalla illanistujaisissa mitä parhain vekotin. Laitetta voidaan käyttää myös tavallisena lyhtynä tuomaan tunnelmaa.Entäpä kärpäset ynnä muut pörriäiset sisällä. Tänä kesänä on saanut huiskia kärpäslätkän kanssa ihan tosissaan, kun joka luukkua on täytynyt pitää auki.

Swissinnon sisätiloihin tarkoitettu hyttysansa on ollut ihan must. Meillä pienimmät mansikanpoimijat inisivät aluksi kilpaa sääskien kanssa yökaudet.Pistorasiaan tökättävä hyttysansa houkuttelee ultraviolettivalolla pienimmät inisijät kiduksiinsa. Ihmisille myrkytyön, vaaraton, inisijät kuolevat heti.


Ovatko tuttuja tuotteita? Vai huiskitko lätkän kanssa? 

Mukavaa maanantai-iltaa helteitä odotellessa.  Johan nämä viileät ilmat saisivat loppua. Onhan tätä kestänyt jo koko päivän.  Oulun Nallikarissakin olo oli pelkkää kärvistelyä. Mutta eipä ollut hyttysiäkään.  Oletko muuten käynyt Oulussa Nallikarissa?
4 kommenttia:

 1. Meillä ei hyttysistä ole tänä kesänä ollut riesaa. Pannaan vinkit korvan taakse vastaisen varalle.
  Hyvää elokuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle lämmintä elokuuta! meillä on ollut paarmoja ja ampiaisia vaikka muille jakaa.

   Poista
 2. Onneksi hyttysiä ei ollut kuin alkukesästä sitten tulivat paarmat ja polttiaiset, niille kun jonkin karkottimen vielä keksisi. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku marjanpoimija kertoi keksineensä mustikkametsään hyvän karkotuskeinon: ruokaöljyyn lisätään laventelitippoja ja sillä sivellään ihoa. Oli tepsinyt. Pitäisi vielä testata sekin.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI