torstai 23. elokuuta 2018

SYYSLANNOITUS- nestemäisellä lannoitteella ehdit vielä - arvontaa mukana


Lannoittaako syksyllä vai ei?   Syys- ja kevätlannoitus oli mieheni  hommia puutarhatöissä. Hyvin hän homman hoiti ja kasvit kiittivät kukinnalla.


Mieheni kuoleman jälkeen puutarhanhoito on ollut vähän retuperällä ja jotenkin tämän syksyn lannoitus on minulta melkeinpä unohtunut tai olen vain laiska näissä lannoitushommissa. 
Onneksi sain kuitenkin aikaiseksi mansikkamaan lannoituksen muutama viikko sitten. Seuraavankin kesän runsasta mansikkasatoa voi  taas ounastella. Syyslannoituksen idea on varmistella kasvin talvenkestävyyttä. Syyslannoitteessa ei saa olla  typpeä vaan seuraavan kesän kukinnalle tärkeää fosforia ja kaliumia.

Kukkatarhan lannoituksen olin autuaasti unohtanut. Se olisi kai pitänyt tehdä jo elokuun alkupuolella ainakin täällä meidän V-vyöhykkeellä. Syksy painaa päälle ja lannoiterakeiden olisi pitänyt ehtiä liueta. Onkohan edes satanutkaan riittävästi, jotta lannoitus olisi ollut tosissaan hyödyllinen. Sateitten jälkeen maanpinta on ollut vain sentin pari märkä.
Tällä viikolla terästäydyin ja tein pelastusoperaatioita puutarhani tärkeimmille ja herkimmille. NEKOn nestemäinen syyslannoite on pelastus minun kaltaiselle viime hetken lannoittajalle. Kymmenen litraa vettä ja desi lannoiteliuosta, siinä seuraavalle kesälle elämän eliksiirit. 


Ne tärkeimmät ja herkimmät: kärhöihin olen hurahtanut yhä enenevässä määrin sitä mukaa, kun olen saanut niitä menestymään täällä Oulun korkeudella. Näissä maisemissa kun  kasvien selviäminen ei ole yhtä itsestäänselvyys kuin etelän puutarhoissa. Kuitenkin kokeilijaluonne panee yrittämään välillä mahdottomiakin.Pioneista ns. tavalliset selviävät täällä kyllä hyvin, mutta Itoheihin olen repsahtanut ja yllättävästi nekin pärjäävät. Tosin syyslannoituksen kanssa pitää olla huolellinen. 


Mieheni tiesi tarkkaan, missä kohdin puutarhassa oli kasveja, joiden syyslannoitus ainakin piti muistaa.Ruusut ovat aina olleet lemppareitani. Valtaosa niistä pärjää ilman erityistä hoitoa. Mutta ne herkimmät - neidonruusut


ja Persian keltaruusu- älä unohda niitä.Unikot ovat  idioottivarmoja puutarhakasveja, paitsi sinivaleunikko. Päivittäin pitää keväällä käydä tarkistamassa, näkyykö talven jälkeen elonmerkkiä, ilmestyvätkö karvaiset lehdet ruskeaksi kuivuneesta puskasta. Syyslannoitus  tälle on varmaan a ja o, jotta sen saa meillä menestymään. 

Oletko kokeillut puuliljoja? Nehän putkahtivat markkinoille muutama vuosi sitten. Ihmeen hyvin ne menestyvät ilman sen kummempia värkkäyksiä. Kunnon lannoitus talveksi ilman peittelyä. Sillä ne ovat selvinneet - ja kohopenkki on aivan ehdoton.     Varjoliljoista keltainen on silmäteräni. Ihan tekisi mieli peitellä sitä talveksi, mutta periaatteeni puutarhan hoidossa on, etten peittele mitään. Omin avuin pitää selvitä. 


Nämä saivat tällä viikolla  syyslannoituksen. NEKOn  nestemäinen lannoiteliuos on siitä hyvä, ettei tarvitse odotella, sataako vai ei, vaan lannoite on heti kasvin käytössä. Ja toisaalta katteilla suojatuissa kasvualustoissa menee aikansa, ennenkuin rakeinen lannoite on liuennut katekankaan läpi. Nestemäinen lorahtaa heti kasvin käyttöön.  

Miten sinun lannoittelusi on hoitunut? Oletko yhtä Matti Myöhäinen kuin minä? Vielä ehdit ja voit jopa voittaakin lannoitekanisterin.  Nimittäin NEKO blogini yhteistyökumppanina  on lahjoittanut  kolmen litran lannoitekanisterin  ARVOTTAVAKSI. Eli tuollaisen  alla olevassa kuvassa etualalla olevan. 
ARVONTAAN

1. Osallistut kommentoimalla tähän postauksen alle, miten teillä puutarhassa valmistaudutaan talven tuloon? Siitä saat yhden arvan.

2. Toisen arvan saat, jos olet  tai liityt blogini lukijaksi. Oikeassa palstassa kohdassa: Lue. Siitä liityt ja saat toisen arvan. 

Mainitseppa kommentissa, oletko mukana yhdellä vai kahdella arvalla. Yhteystietokin olisi hyvä olla, jotta jotenkin saan voittajaan yhteyden.

Palkinto postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen. Mikäli voittajaan ei saada yhteyttä viikon kuluttua arpomisesta, arvotaan lannoitekansiteri uudelleen. Syyslannoituksella alkaa näet olla jo vähän kiirus.

Osallistumisaika päättyy maanantaina 27.8. ko 23.59. Heti sitten tiistaiaamuna kerron blogissani voittajan. Onnea arvontaan ja vinkkinä: jos et itse tarvitse lannoitetta- olisihan tämä kiva tuliainen jollekin puutarhaihmiselle.

36 kommenttia:

 1. Voi, minä olen aivan onneton ainakin tänä kesänä, olen odottanut koko elokuun sitä sadetta, että saisin lannoitettua, mutta ei. Sataa vain ihan mitättömiä ripauksia.
  Ja olen mukana kahdella arvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallisia kesiä, kun välillä sataa koko ajan ja sitten taas ei viikkoihin. Millainenhan ensi kesä lieneekään. Onnea arvontaan.

   Poista
 2. Kotona heittelin viikko sitten lannoitteet, mutta loppui kesken, ja mökin puutarha ihan vailla mitään. Vielä ehtis Joutsan tienoilla lannottaa. Sun kukat on kyllä tosi kauniita, joten ne onkin varmaan saaneet kaiken mahdollisen hoidon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, valitsinkohan kuviksi juuri ne kauneimmat. Surkeitakin löytyy. Onnea arvontaan!

   Poista
 3. Yhdellä arvalla mukana. tuulatarkela@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Käyttöä löytyisi ,kahdella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea arvontaan, ei varmaan jäisi käyttämättä.

   Poista
 5. On varattuna mutta niitä ei ole vielä levitetty. Kauniita kukkia sinulla.
  Kahdella mukana.

  VastaaPoista
 6. Omenapuut ja marjapensaat lannoitin, mutta perennat jäi vielä vaiheeseen. Ei kun hommiin tästä sohvalta! Lisälannoite tervetullutta. Kahdella mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omput pitäisi minunkin vielä lannoittaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 7. vähitellen herään syyslannoitukseen, toivottavasti vielä kerkiää. Kahdella arvalla mukana. kaimaen1(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Kaija arvontaan! Vielä kai ehtii lannoittamaan, ylös, ulos ja lannoitetta levittämään.

   Poista
  2. No niin, tänään säilönnän lomassa sainkin osan kasveista lannoitettua, mm. pionit. Ostin nyt syksyllä yhden Itoh pionin- istutuskuopan ajattelin kaivaa ulkokellarin kupeeseen ja ajan kanssa siihen sitten lisää Itoheja, jos menesty. Kauniita kukkia pihasssi!

   Poista
 8. Kukkapenkkejä pitää siivota pitkin syksyä. Lannoitus vielä tekemättä...

  Mukana kahdella arvalla.

  Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anniina, kiitos samoin, kivaa syksyä. Onnea arvontaan!

   Poista
 9. Kaksi arpaa on.

  Vasta kuukausi sitten muutin rivitaloasuntoon jossa pikkuinen piha ja oon saanut aikaiseks sinne istuttaa kasveja. Ja vasta hetki sitten sain tietää että pärjäävät paremmin talven yli kun lannoittaa syksyllä. Mitään en ole ehtinyt vielä tehdä.

  anniina.lang96@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Asumme Etelä-Suomessa, joten en suojaa kasveja talvelta mitenkään. Mies hoitaa lannoitukset.
  En ota tällä kertaa osaa arvontaan, mutta toivotan toisille lukijoillesi arpaonnea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi , kun täälläkin olisi etelän olosuhteet. Laittaisin vaikka mitä.

   Poista
 11. Mattimyöhäinen osallistuu arvontaan yhdellä arvalla.
  T. Liisa

  VastaaPoista
 12. Ihania nuo eri kärhöjen yhdistelmät. Täälläkin on ollut niin kuivaa, että taitaa jäädä syyslannoittaminen tältä syksyltä väliin. Muita talvivalmisteluja ovat lähinnä haravoiminen ja arkojen kasvien suojaus. Osallistun kahdella arvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin nestemäisellä lannoitteella ehtii vielä hyvin lannoittaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 13. Pitäisi enemmän touhuta puutarhassa nyt syksyllä ja minullakin meinaa unohtua syksylannoitus.Lähinnä ehkä siistin haravoimalla ja laittamalla tyhjennettyjä kukkapurkkeja säilöön yms.Kahdella mukana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siistaan yleensä penkit jo syksyllä, on sitten keväällä kivempaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 14. Kevyet haravoinnit tehdään, ruukut tyhjennetään ja nostetaan säilöön ja pitäisi varmaan verkkojakin viritellä suojaksi luumupuille sun muille.
  Kahdella mukana!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. verkkojen viritys onkin kurjaa hommaa, päivä menee meillä siihen

   Poista
 15. Ripottelin syyslannoitetta pussista pensaiden juurelle. Myöhemmin kun hakee multaa niin voisi sitä myös laittaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä olisi nyt ollut hyvät kelit lannoitukseen, satoi välillä kaatamalla

   Poista
 16. Täällä yksi mattimyöhäinen. Vaihtelevasti valmistaudun,pieniä raivaus- ja istutustöitä on nyt tehty. Lannoitus olisi täälläkin varmaan jo pitänyt tehdä, mutta se on vaan kiireessä jäänyt. Luumu- ja omenapuut kaipaisi tänä syksynä varmasti lannoitetta, mutta niissä olevat hedelmät näyttävät kypsyvän ennätyshitaasti. riiti81(At)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin jotkut omenalajikkeet tuntuvat olevan myöhässä Mistähän sekin johtuu. Onnea arvontaan!

   Poista
  2. Kiitos! Ja lisään vielä, että kahdella arvalla mukana :)

   Poista
 17. ihanaa sain vinkin nestemäisestä syyslannoitteesta vinkin. olen aivan tumpelo mansikan kasvatuksessa.ajattelin että saisin opiskeleville lapsenlapsille ja vielä neljännenpolven lapsille suut makeaksi. myös omaan suuhun. heti maanantaina lähden kauppoihin

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI