perjantai 4. tammikuuta 2019

Pikkukaupungin kierroksellaOvatko  kotipaikkasi lähikaupungit sinulle tuttuja? Ehkäpä nykyisin, mutta lapsuudessani 1950- luvulla lähin kaupunki Raahe oli minulle täysin vieras. Lienenkö käynyt lapsena siellä koskaan. En ainakaan muista. Aina mentiin Ouluun.  Sinne oli helpommat kulkuyhteydet ja sukulaisia siellä. Raahesta tuskin tunsimme ketään. 

Ehkä sukumme  aikaisemmilla polvilla oli jonkinlaisia yhteyksiä Raaheen, koskapa suvun vanhojen valokuvien joukosta löytyy tällainen valokuva Raahen Pekka-torilta. Nimenomaan valokuvana, mitenhän tällainen on toteutettu noin  100 vuotta sitten?Vasta aikuisiällä olen käynyt harvakseltaan Raahessa, mutta vieläkin se on minulle vieras kaupunki. Yksin taitaisin  eksyä siellä. Onneksi viimeaikojen Raahe-reissuille olen saanut oppaaksi puutarhaihmisten tunnistaman Ruusumuorin. Hän on syntyperäinen raahelainen  ja entinen Raahe-opas.

Kävelyretket vanhalla puutaloalueella ovat mielenkiintoisia. Yksin kävellessä katselisi surullisena osin ränsistyviä, tyhjiä puutaloja. Toki asuttuja ja huolella kunnostettujakin on paljon joukossa. Hienoa, että vanhaa rakennuskantaa kuitenkin vaalitaan. Olenhan itsekin vanhan pihapiirin vaalija. Mutta ne taloihin liittyvät tarinat, joita Ruusumuorilla riittää. 


Tätäkin isoa puutaloa katsellessa ei äkkiseltään arvaisi, että nuo yläkerran huoneet kellon kohdalla ovat olleet varattuja, josko itse Per Brahe sattuisi tarkastusmatkoillaan käymään perustamassaan kaupungissa. Ei käynyt, nukkui kuulemma ohiajettaessa. 
Raahe on vanha merikaupunki. Vanhan perinteen mukaisesti yhden jos toisenkin talon ikkunaa koristavat posliiniset koirapatsaat. Kun perheenpää oli merillä, katselivat koirat ulos. Kun taas isäntä oli kotona, käännettiin koirat katsomaan sisälle huoneeseen. Merikaupungin leima näkyy myös ikkunoiden laivakoristeissa. Jo monen vuoden ajan Raahessa  on puettu vanhojen talojen ikkunoita joulukalenteriksi.  Kaksikymmentäneljä taloa vuosittain koristelee talonsa ikkunan jouluasuun. Puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta voi kuunnella tarinan kunkin ikkunan kohdalla. 


Kenkäkaupan kalenteri-ikkunan kohdalla tuli mieleeni lapsuuden nostalgisia muistoja. Juuri tuollaiset aamutossut minulla oli. Joululahja Helsingin tädiltä. 
Herkullisen näköisiä pikkutaloja on paljon tyhjillään. Kuvitteleppa tähän pientä kahvilaa, kukkakauppaa, sisustusliikettä, antiikkiliikettä. Minkä perustaisit?Onkohan tämä alkuaan ollut kylmäkellari vai kellarissa olevan puuvajan sisäänkäynti. 
Tämä kaunismuotoinen jugendtalo  on onneksi asuttu ja ainakin päällisinpuolin hyvinpidetty. 


Vanhan apteekin talo on tyhjillään. Vain kotka vartioi 24/7 oven päällä. Raahen helmi on Langin kauppahuone, joka tarjoaa kahvila- ja ravintolapalvelujen lisäksi myös majoitustiloja. Viimeistä piirtoa myöten kunnostettu rakennus historiallisessa miljöössä Pekkatorin laidalla.
Raahelaiset toivottavat varmaan Sinutkin mielellään tutustumaan kaupunkiinsa. Nettisivut on ainakin tehty sitä silmällä pitäen mallikkaasti.  VisitRaahe


8 kommenttia:

 1. Upea kaupunkiesittely. Tuntuu, että voisi käydä tutustumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula, kannattaa käydä. Kesäpäivänä mukava kohde.

   Poista
 2. Heh, ihan tutun näköistä! Tule kesälläkin poikkeamaan, niin näet vihreyden ja kukkarunsauden :D Meren rantaa kiertää ihanat kävelyreitit, ja Ruiskuhuoneellakin voi poiketa kahvilla. Mukavaa vuoden jatkoa, Liisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus käynyt kesällä syreenien kukinta-aikaan. Vanhat pihat silloin kivannäköisiä. Täytyy osuttaa itsensä sinne ensi kesänä ruusujen kukinta-aikaan.
   Mukavaa kevään odotusta Sinulle!

   Poista
 3. Nostalgista,voisin kuvitella käyväni tutustumassa.Vanhoja puutalo alueita näkyy enää tosi harvoin ja niitä ei nykyisin enää kunnosteta.Näin on käynyt Joensuussa,jossa melkein kaikki on hävitetty.Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rannikkokaupungeista onneksi vielä löytyy puutaloalueita. Oulussa tosin muutama harva, mutta kuitenkin.

   Poista
 4. Oi miten ihana katsaus Raaheen.Täytyy kyllä joskus matkustaa sinne:)
  Me tehdään aina välillä kotiseuturetkiä lähikylille ja viime syksynä löysimme Säyneisistä aivan ihanan ruukkialueen.Pidemmätkin kesäreissut tehdään Suomen sisällä ja etsitään varsinkin tuntemattomampia kohteita ja nähtävyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta rannikon kaupungit ovat olleet positiivinen yllätys. Raahessakin kannattaa käydä.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI