maanantai 25. maaliskuuta 2019

Siemensetti arvonnassa


Kiitos Nelson Gardenille  blogini yhteistyöstä. Nyt pääsen arpomaan siemensetin. Syötävän hyvää sekä silmille että suulle. 

Kesän kaipuu alkaa poltella hyppysissä. Näillä pääsisi jo alkuun  esikasvatuksissa. Tsinniaa, kosmoskukkaa ja mansikkakoisoa aluksi.  Mansikkakoiso on minulle aivan uusi tuttavuus itse kasvatettavaksi. Oletko kokeillut ja onnistunut saamaan satoa?Kehäkukka "Kinglet Yellow" - Kauniin keltainen kehäkukka, täyteläinen keskusta. Joistakin kukista voi jäädä lehtiä puuttumaan. Sopii kimppuihin, viihtyy kukkapenkissä ja kasvimaalla. Siementää helposti, jos kukkien annetaan kuihtua ja siementen kehittyä. Terälehdet voi syödä, koristeellinen salaateissa ja juomissa. Viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa, muuten vaatimaton. Kastele kuivuuden vallitessa. Poista kuihtuneet kukat, pidentää kukinta-aikaa. Sopii viherlannoitukseen.
Suorakylvö: Kastele kylvövako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet itäneet. Voidaan kylvää myös syksyllä, jolloin kevään kukinta aikaistuu.
Lehtisalaatti "New Red Fire" - Kauniin kiiltävät punaiset lehdet. Hyvänmakuinen. Kukkii myöhään ja säilyttää hienon makunsa suurissakin lehdissä. Toista kylvö 2 vkon välein, saat tuoreita salaatinlehtiä koko kesän. Korjaa satoa harventaen, sen jälkeen vähitellen. Voidaan kasvattaa myös ruukussa esim. parvekkeella. Viihtyy parhaiten runsasmultaisessa, kosteassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti.
Suorakylvö: Aikaisin, heti kun maa on muokattavissa, heinäkuuhun. Kastele vako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana. Korkeassa lämpötilassa salaatinsiemenet itävät huonosti. Itäminen estyy yli +20 °C


Kesäporkkana "Oxheart" - 1800-luvulta asti tunnettu vanha porkkanalajike. Juuresta kasvaa paksu ja kartiomainen. Hieno porkkanan maku. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa. Viihtyy kivettömässä, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Kastele kuivalla. Harvenna ja poista rikkaruohot pienten taimien ympäriltä.
Suorakylvö: Aikaisin, heti kun maa muokattavissa, kesäkuun loppuun. Kastele vako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana. Itämisaika 2-4 vkoa. Peitä kasvuharsolla, itäminen nopeutuu. Torjuu samalla tuhohyönteiset. Pidä harson alla sadonkorjuuseen.


Mansikkakoiso - Maukas pikkuhedelmä, joka sopii harrasteviljelyyn kasvihuoneessa tai suojaisessa paikassa terassilla. Mansikkakoison halkaisija on n.2 cm ja on kuivuneen lehden peittämä. Käytetään sellaisenaan, sekä piirakan täytteenä ja marmeladin valmistukseen. Maku muistuttaa makeaa tomaattia. Kasvatetaan suurissa ruukuissa tai suoraan maahan istutettuna. Kastele, lannoita ja tue taimi kepin varaan.
Esikasvatus: Kastele kylvömulta ja kylvä siemenet harvaan. Sijoita itämään lämpimään, 20°C. Kouli lannoitettuun multaan, yksi taimi/ruukku. Aseta ruukut valoisaan ja viileään, 15°C, kastele ja lannoita. Istuta ulos yöpakkasten mentyä.Iso Tsinnia "Graffiti" - Hieno yhdistelmä erilaisia tsinnioita. Poimi kukkia kimppuihin, niin taimi tekee uusia haaroja. Helppohoitoinen. Poista kuihtuneet kukat, jolloin taimet kukkivat koko kesän. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa kasvumaassa. Kastele kuivuuden vallitessa.
Esikasvatus: Kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Siirrä valoisaan, pidä kosteana. Kouli kasvaneet taimet 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoita valoisaan ja viileään. Istuta ulos yöpakkasten mentyä.
Suorakylvö: Kastele kylvöala ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet ovat itäneet. Esikasvatusta suositellaan.
Kosmoskukka " Gazebo Red"  - suuret kirsikanpunaiset kukat. Hauska kesäkukkaistutuksissa ja leikkona. Lannoita niukasti, muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. Poista kuihtuneet kukat. Voi tarvita tukea.
Esikasvatus: Kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Pidä kosteana, peitä muovilla. Sijoita huoneenlämpöön. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileämpään. Kouli kasvaneet taimet 1/ruukku lannoitettuun multaan. Istuta ulos yöpakkasten mentyä. Karaise taimia.
Suorakylvö: Kastele kylvöala ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet itäneet. Esikasvatusta suositellaan kukinnan aikaistamiseksiSiemenpussien ohjeet kannattaa lukea tarkasti. Minulle oli ihan uutta tuo salaatin huono itävyys yli 20 asteen lämmössä. Siksiköhän viime keväänä salaatti itikin niin huonosti, kun toukokuussa oli jo helteet.
Toinen asia, jonka opin näiden simenten ohjeista, on tuo kosmoskukan lannoitus. Siis ei liikaa lantaa.


ARVONTAAN  osallistut kommentoimalla tätä postausta

 • viimeistään  tämän viikon perjantaina 29. 3. klo 22.00 mennessä. Kerroppa kommentissasi, joko olet aloittanut ekat esikasvatukset. 
Jos et itse tarvitse siemeniä, osalllistu kuitenkin. Nämähän ovat kiva tuliaislahja jollekin viherpeukalolle.

Kaikki nämä  kuusi pussia yhdelle voittajalle. Postitan vain Suomeen.  Tarvittaessa voit laittaaa yhteystietosi ( es. sähköposti) jo kommenttiin. Onnea arvontaan!


58 kommenttia:

 1. Mukana arvonnassa 😊 Kasvamassa tomaatteja ja paprikaa, lisää laitetaan huhtikuussa. En ole koskaan kuullutkaan mansikkakoisosta, ihan uusi tuttavuus.Mukavaa kevään alkua 😃
  miakinnun75@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Mukana! Tomaatit ja paprikat kasvamassa, lähempänä kesää erikoisia kurkkuja ja kurpitsaa ainakin��
  Kursi.sini@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Mukana arvonnassa. Kasvatuksessa ovat jo tomaatit, chilit, latva-artisokat ja kuukausimansikat. Huhtikuussa laitetaan sitten lisää.

  VastaaPoista
 4. Mukana arvonnassa. Olen ostanut jo kylvömullan mutten vielä ole laittanut. Pitäisi käydä valitsemassa jotain 😀

  VastaaPoista
 5. Persiljan vasta laitoin. Tomaatin ja paprikan siemenet pitäis hakea, ja kelloköynnöksen. Viidakkokurkku ja munakoisokin olis kivoja, vaan kun ei ole kasvihuonetta, riippuu paljolti säistä, tuleeko niistä mitään. Kesäkurpitsat skippaan tänä vuonna, viime vuonna tuli pahempi ylituotanto kuin koskaan ennen ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niin minullakin kävi kesäkurpitsan kanssa. Pitäisi malttaa laitta vain yksi tai kaksi tainta. Onnea arvontaan!

   Poista
 6. Mukaan siemenien arvontaan ja enpäs ole vielä mitään laittanut kasvamaan mutta suunnitteilla tomaatti ja chili ainakin. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Keittiön pöytä alkaa olla jo aika täynnä taimipotteja. Kelloköynnös ja purjo ovat kokeilussa ensimmäistä kertaa. Lisäksi löytyy tomaattia ja chiliä. Taimien lisäksi pöydällä on vielä pelargonin ja daalian pistokkaitakin. :)

  VastaaPoista
 8. Mansikkakoisoa kokeiltu kasvihuoneessa, satoa tuli runsaasti. Kuukausi sitten kylvetyt chilit ja paprikat ovat reippaita pieniä taimia ja talvea autotallissa viettäneet pelargonit hyvässä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, pitäisköhän minunkin kokeilla mansikkakoisoa. Onnea Helena arvontaan!

   Poista
 9. Kiva arvonta! Tomaatit ja köynnöspinaatit on kylvetty 3 viikkoa sitten :) Tänään pitäis laittaa muutamat perennat tulemaan :)
  sofia.aronen@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin kiva arvonta ja vielä kivempi aina jos voittaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 10. En ole vielä päässyt aloittamaan ja sekös harmittaa! Toukokuussa on edessä muutto ja vaikka kuinka kivaa taimikasvatus onkin, ei 500 km muuttoreissu taimien kanssa houkuta! :D Viherkasveissa on jo siirtämistä kerrakseen. Odotan niin kovasti, että muuton jälkeen pääsen puutarhahommiin! minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinua odottaa kiva puutarha uudessa paikassa. Onnea arvontaan ja onnea uuteen kotiin!

   Poista
 11. Ei vielä ole kylvetty mitään mutta harkinnassa on jotakin kukkia laittaa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielähän tässä ehtii, eipä minullakaan juuri paljon ole. Olen jotenkin väsynyt niihin törppöihin. Samettiruusuja jos laittaisi. Onnea arvontaan!

   Poista
 12. orvokki, tomaatti, chili,purjo, juuriselleri ja keijunmekko kasvussa. Mansikkakoisoa en ole kokeillut koskaan. Myös pelargonian taimia vesilasissa juurtumassa ja ikkunalla kasvussa muutama talvetettu. Kovasti kevättä odottelen!
  kaimaen1 at luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonit minullakin ovat talvehtineet ja vallan hyvin. Onneksi, kun mårbackat ovat monta vuotta vanhoja. Onnea arvontaan!

   Poista
 13. Arvonnassa mukana! Esikasvatukset aloitin helmikuun alkupuolella ja lähipäivinä olisi tarkoitus taas jotain kylvää. Toistaiseksi ruukkujen määrä on maltillinen, mutta eiköhän tässä olla vielä jokavuotiseen tapaan pian pulassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpas ollut reipas, kun noin aikaisin aloitit. Keijunmekkoja varmaankin. Onnea arvontaan!

   Poista
 14. Keijunmekot ja kelloköynnökset kasvamassa, samooin tomaatintaimet, vaikka ovatkin vielä kovin pieniä. Perennojakin on kylvetty, mutta vielä on tarkoitus laittaa kesäkukkia kasvamaan. Mukana siis arvonnassa.

  VastaaPoista
 15. En ole vielä aloittanut mitään, huono omatuonto on :(
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii, en minäkään juuri mitään. Onnea arvontaan!

   Poista
 16. Olen kuullut huomautuksia ns. kasvihuoneilmiöstä olkkarin pöydällä ja kaapin päällä ja isännän tietsikkapöydällä ja sen vieressä ja... enkä siis ole päässyt alkua pidemmälle. :-D
  hurjatar@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joskus homma tavallaan karkaa käsistä. Onnea arvontaan lisää siemeniä tavoittelemaan!

   Poista
 17. En ole laitellut vielä mitään,into on kova ja päässä surraa että mitä kaikkee sitä keksiskään,takapihan puolen metrin lumikerros jarruttaa vain vähän kesä haaveita��
  katri.o@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on vielä ainakin puoli metriä lunta, kiirettä ei ole. Onnea arvontaan!

   Poista
 18. On jo kasvamassa tomaatit, paprikat ja chilit, useampaa eri sorttia kutakin ��. Näyttää vain kovin talviselta vielä... ����. No ehkä se kesä tänäkin vuonna meillekin saapuu tänne Pohjois-Suomeen ��. Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, viime keväänäkin näytti ihan samalta ja sitten toukokuussa kaikki rehahti. Onnea arvontaan!

   Poista
 19. Kasvamassa on tomaatit, paprikat ja chilit. Lisää laitan, kunhan kuu on oikeassa asennossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, muitakin kuutestaajia. Minulla on menossa artisokan testaus kuunkierron mukaan. Onnea arvontaan!

   Poista
 20. Tammikuussa etsin kuumeisesti viime vuoden siemeniä ja helmikuussa tein ekat kylvöt ja vierailut siemenkauppoihin. Nyt on taimenalut chilillä, orvokilla, pelargonialla, tomaateilla, basilikalla ja paprikalla. Mukava arvonta, johon otan osaa :) erja.lotjonen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sinulla hyvällä mallilla. Onnea arvontaan lisäsiemeniä jahtaamaan!

   Poista
 21. Ekat kylvöt tehty. Odotellaan aurinkoa ja lumen sulamista ja osallistun tähän arvontaan. Jospa saisin lisää istutettava. Ihanaa kevättä 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen sulamista minäkin odottelen, aurinko jo paistaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 22. Kukista olen laittanut jo kasvamaan ranskan tulikukkaa,salkoruusua,ixiaa,kiiltomalvaa ja punahattua. Nippu siemeniä odottelee vielä kylvämistä. Mutta aina niitä lisääkin mahtuisi. Osallistun siis arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on kivoja kukkia kasvamassa. Onnea arvontaan!

   Poista
 23. Tomaatin ja paprikan taimet kasvamassa, ei vielä muuta mutta kunhan lumet sulaa ja kevät menee pitemmälle niin sitten alkaa maanmuokkaus ja uudet mullat kehiin, kasvihuone kunnostetaan myös.
  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormia minullakin jo polttelee, vaikka on puoli metriä lunta. Onnea arvontaan!

   Poista
 24. Minä olen laittanut kukan siemeniä kasvamaan ja laitan lisää kevään mittaan. Poika ja miniä hoitavat tomaatit, yrtit, porkkanat ym. yhteisellä mökillämme. Siemenet ovat tervetulleita, joten mukana ollaan.

  VastaaPoista
 25. Ei ole mitään vielä kasvamassa. Uusi piha ja kevättä innolla odottaen, että pääsee suunnitelun sijaan hommiin. Lavatkin odottamassa täytettä.
  sinituuli79@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden pihan suunnittelu onkin mukavaa. Onnea arvontaan!

   Poista
 26. en voi esikasvattaa mitään kun kissa söis ne heti kun nousevat pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen kuullut monien kissaihmisten kertovan. Onnea kuitenkin arvontaan!

   Poista
 27. Vielä en ole kerennyt aloittaa, mutta tarkoitus olisi :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielähän ehtii, ollaan vasta maaliskuussa. Onnea arvontaan!

   Poista
 28. Esikasvatukset jo hyvässä vaihdissa

  VastaaPoista
 29. tomaatit kasvavat.tytär tuumasi että ei ole pöytä täynnä.olen viisastunut ei laiteta liikaa.muut lajit myöhemmin.arvontaan mukaan.t.mamma

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI