keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Muistutus äitienpäivän arvonnasta ja multaa, multaa enemmän multaa


# yhteistyössä A.V. Sisustuspaja


ja

 # Biolan

Edellisessä postauksessani esittelin uusia linnunpönttöjä. Tämä lintujen puuliiteri on niistä toinen. Se on nyt äitienpäivän arvontapalkinto.  Arvontaan pääset tästä

Sitten multa-asiaa. Ensi viikolla lämpenee kesäisiin lukemiin. Toivottavasti siitä alkaa pysyvästi kesää kohti lämpimämpi jakso. On tässä saanut jo värjötelläkin. 

Jospa vihdoinkin saisi kasvihuoneeseen pirtissä esikasvateutut taimenhujopit. Valo ja ikkunatila ei tahdo riittää millään. 

Hyväksi havaitsemani on Biolanin kylvö- ja taimimulta. Mitä ovat nuo pussissa mainitut Gliocladium- hyötymikrobit? Humanistille ne eivät oikein sano mitään, mutta Biolanin tuotesivulla valistetaan, että ne edistävät taimettumista ja juurten kasvua sekä parantavat stressin sietokykyä.  Kaipa kasveilla niinkuin  niiden kasvattajillakin stressi lisääntyy, kun ei oikein tiedä, onko kesä vai talvi. Eilen vasta luovuin talvikengistä, mutta perjantaina ne kai  täytyy kaivaa uudelleen esille, kun ennakoitiin lumisateita. Biolanin  multatuotteista minulle TOP10-listalla ykkönen on vuodesta toiseen kasvusäkkiOlen noin 11 neliön kokoisen kasvihuoneen onnellinen omistaja. Kokonsa puolesta se riittää perheen tarpeisiin ihan hyvin. Kasvihuoneessa kasvatan tomaatit, kurkut ja välillä myös paprikaa ja joitain yrttejä. 

Biolanin kasvusäkille on olemassa kasteluallas, jonka päälle kasvusäkki laitetaan. Kannessa on kolme putkea, jotka täytetään mullalla. Näitä pitkin kasvit saavat altaasta tarvitsemansa veden. Riittää, kun kerran viikossa täyttää altaan. 


Säkissä on merkitty paikka kolmelle kasville. Minä laitan kuitenkin vain kaksi kasvia säkkiin. Näin kasvustosta tulee ilmavampi. Säkissä riittäisi kyllä potkua kolmellekin kasville koko kesäksi. Lannat on valmiina säkissä, joten koko kesänä ei tarvitse huolehtia lisälannoituksesta. 

Syksyllä kippan säkkien sisällöt perennapenkkien siistimiseen. Kanankakkarakeita on yleensä vielä jäljelläkin, joten seuraavan kevään lannoitus hoituu osittain tällä tavalla. 


Toinen kätevä allas on yrttisäkeille mitoitettu Planter. Siinä on altakastelupohja, joka toimii vesivarastona ja siten helpottaa kastelua. Planterissa on helppo kasvattaa salaatteja, yrttejä tai vaikkapa kukkia. 
Planter soveltuu erinomaisesti terassi- ja parvekeviljelyyn. Minä kasvatan tässä hallanarkoja yrttejä kasvihuoneessa, esimerkiksi basilikaa. Yrttimaa-säkin sisällön voi kipata altaaseen tai laittaa säkkeineen tekemällä pohjaan aukkoja vedenottoa varten. 
Siistiä viljelyä parvekkeella. Kesäkukkamulta on kompostilannoitettu ja kalkittu multaseos amppeleihin, ruukkuihin, haudoille.  Multa sisältää murskattua kevytsoraa ja biohiiltä. Se on ilmavaa ja kevyttä Kuivuttuaankin se pystyy hyvin imemään vettä. Biolhiili imee vettä sisäänsä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin mahdollistuu pidemmät kasteluvälit. Hautakukkien multaseokseksi siis oivallinen. 


 

Istutusmulta on kompostilannoitettu biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen.  Istutusmulta on valittu vuonna 2018 vuoden puutarhatuotteksi. Sammalmulta on ympäristöystävällinen, luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu kasvualusta kaikille puutarhakasveille, erityisesti lavakauluksiin. Sammalmullassa on rahkasammalta ja biohiiltä, jotka tekevät kasvualustasta ilmavan. Ne pystyvät sitomaan itseensä vettä ja luovuttaman sitä hitaasti kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Sammalmullassa ei ole lisättyä turvetta. 
Miten pärjäisin ilman Biolanin mustaa multaa? No en mitenkään. Perusmulta joka paikkaan. Rikkaruohonsiemenistä vapaata multaa on kiva levitellä kukkapenkkeihin syksyisin ja keväisin penkkien siistimisen yhteydessä. Sopii kasvimaalle ja lavakaulusviljelyyn. Itse sekoitan mustaa multaa ja sammalmultaa lehmänlannalla höystettynä perennapenkkien uudistamisen yhteydessä. Viimeksi syksyllä uudistin ja laajensin pionien kasvualaa. 

Siinäpä sitä on alkukesälle kärräämistä. 
Kompostilannoitettu havu- ja rodomulta on hapanta kasvualustaa vaativille kasveille kuten havuille, rodoille, hortensioille ja pensasmustikalle. Upotetaanko sormet multaan ja vietetään rentouttava äitienpäivä kasvihommissa. 

Muistutus vielä äitienpäiväarvonnasta. Käyppäs osallistumassa ja voit voittaa kotipuutarhasi linnuille oman puuliiterin. Linkki vielä TÄSSÄ 

Onnea arvontaan ja hyvää äitienpäivää. 


Tuotteet saatu. Kiitos A.V. Sisustuspaja ja Biolan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI