keskiviikko 4. elokuuta 2021

Pörriäisten perässä puutarhassa


Blogiyhteistyö # Docendo

Tämä kesä on ollut kaikenlaisten pörriäisten kulta-aikaa. Kimalaisten lisäksi perhoset ovat minun lemppareitani. 


Heinäkuulta lähtien niitä on alkanut ilmestyä sankoin joukoin puutarhaan. Sellaisiakin, joita en ole koskaan edes nähnyt. Onkohan ilmaston lämpeneminen syynä?  Neitoperhonen on minun lemppareistani ykkönen. Se on niin sykähdyttävän kaunisvärinen. 

Joillakin on siipien alapinta yllättävä. Odotin tätä kulkijaa ainakin puoli tuntia, että avaisi siipensä, mutta eipäs vain avannut. En raaskinut häätää poiskaan, kun taisi olla lounasaika meneillään. Pitkällä valkealla piikillä se taisi löytää syötävää vanhan hirren raosta. Hyvin tämä maastoutuu hirren pintaan. 
Suruvaipat ilmestyivät pihapiiriin vasta muutama päivä sitten. Marjareissuilla metsäautoteitä ajaessani näitä on siellä ollut ihan vilisemällä. Näitäkin kiinnostivat nuo vanhat hirsiseinät. Kaipa siellä on niille jotain syötävää. 


Kevään ensimmäinen Nokkosperhonen on aina sykähdyttävän iloinen ilmestys. Jotenkin se kesän mittaan hukkuu toisten harvinaisempien perhosten joukoon.  
Harvinaisuukista puheen ollen tämän kesän erikoisuus tähän mennessä havaitsemistani perhosista on Ritariperhonen. Harmi, että se oli liian vikkelä, etten päässyt sitä kuvamaan. Ja toisaalta se lenteli liian korkealla kuusen oksien ympärillä, joissa oli valmistumassa uusia käpyjä. Aivan vaikutti siltä, että se olisi käynyt välillä nappaamassa uusista kävyistä valuvaa pihkaa. Facebookin perhoset-ryhmä on mukavan opettavainen. Tänä kesänä siellä on kyselty jos minkälaisen toukan perään. Laitoin sinne itsekin kyselyn tästä niittopuuhissa löytämästäni toukasta. Aika hurjan näköinen ilmestys, melkeinpä sentin paksuinen ja noin neljä senttiä pitkä. 


Asiantuntijat kertoivat sen olevan Horsmakiitäjän toukka. Toukkana vaikuttavamman näköinen kuin sitten perhosena. Ainakin nettikuvien perusteella.
Tällainenkin ilmestys kävi parina päivänä puutarhassa. Kimalaiskuoriaiseksi tämä  tunnistettiin.  Eipä ole ennen näkynyt eikä noiden parin päivän jälkeenkään. Ja vain tämä yksi yksilö. 


Hyönteisharrastajille ja kenelle tahansa luonnosta  kiinnostuneille on olemassa tällainen näppärä esittelykirja.
Tämän teoksen avulla kuka tahansa pääsee sisään päiväperhosten ja sudenkorentojen ihmelliseen maailmaan. Lajikohtaisia tekstejä täydentää kirjan runsas kuvitus. 

Paitsi harrastajalle kirja sopii kenelle tahansa luku-ja katseluteokseksi, ja se on oiva tuliainen vaikkapa kesämökille. Kirja on 4-värinen, sidottu, 256- sivuinen. 

Kirja saatu Docendo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI