torstai 19. elokuuta 2021

SYYSLANNOITUSTA osa 1


Blogiyhteistyö  #Neko


Taas ollaan siinä vaiheessa kesää, että puutarhakasvien talvenkestävyydestä ja seuraavan kesän kukinnasta ja sadosta pitää huolehtia. 

Tämä ei ole nyt mikään varsinainen kärhöjeni esittely, vaikka niiden kuvia onkin aika monta. Pikemminkin esittelen, mitä lannoitteita käytän puutarhassani. 


 

Minulla kärhot kasvavat katettuina mansikkakankaalla ja hakkeella. Näin siksi, etteivät nämä kaunokaiset huku rikkakasvien sekaan. Isossa puutarhassa ei aina ehdi eikä jaksa olla nyppimässä rikkoja. Toisaalta näitä ei oikein voi istuttaa niin tiheään, ettei rikkoja mahtuisi kasvamaan seassa. 



Lannoittaminen onkin sitten oma juttunsa. Jos käyttäisin näillä rakeisessa muodossa olevia lannoitteita, täytyisi minun muutaman kerran kesässä lannoittaessani käännellä katteet pois. 


Paljon yksinkertaisempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa on käyttää nestemäisiä lannoitteita. 

NEKOn nestemäiset lannoitteet ovat monen vuoden  kokemukseni mukaan osoittautuneet tehokkaiksi kukittajiksi. Muutaman kerran kesässä kastelen reilusti tällä lantasekoituksella. Pari kannullista vettä ja loraus tätä ruskeaa lientä sekaan. 












Tässä välissä voisit halutessasi vilkaista youtube-videoklippini yllä olevan "Beautiful Bride" - kärhön kukinnasta. TÄSSÄ linkki









Joko sinulle tulee ähky näistä kärhökuvista? Toivottavasti ei, minusta ne ovat niin kauniita ja olen ylittänyt haastekynnyksen saadessani nämä menestymään niinkin hyvin täällä Oulun korkeudella. 
















Kärhöjen talvehtiminen on a ja o niiden menestymiselle. Monet kärhöistäni ovat peräti vain II-vyöhykkeelle merkittyjä ja puutarhanihan on V- vyöhykkeellä. Oikea-aikainen ja oikeanlainen syyslannoitus on varmaankin ratkaiseva. 
Kuten edellä jo kirjoitin, kärhöalueeni on katteen peittämä. Tällaisessa tapauksessa nestemäinen lannoite on helppo. Elokuun aikana  annan kärhöille kahteen kertaan parin viikon välein tätä NEKOn  nestemäistä syyslannoitetta. Se on heti kasvien käytössä etenkin jos on sateenton elokuu. No nyt se ei tosiaankaan ole ainakaan täällä meidän perällä. Mutta nestemäisen lanoitteen etu on se, ettei tarvitse odotella sadetta liuottaman lantarakeita. 



Toki nestemäinen sopii kaikille muillekin, ei vain kärhöille. Esimerkiksi näille paljon kysytyille ilmasipuleille lorauttelen  elokuussa pariin kertaan tätä lannoitevettä varmistamaan talvenkestävyyden.

Ilmasipuleista on muuten kehkeytynyt  niin hyvä sato, että niitä voin taas myydä. Viestiä vaan minulle yhteystietoineen.




Kesäkukkien lannoittamisessa käytän myös tätä samaa nestemäistä NEKOn luonnonlannoiteliuosta. 






Usko tai älä, mutta tässäkin noin kymmenvuotiaassa Mårbackan Hannassa on yli sata nuppua tai kukkaa. Näitä Mårbackkoja  on muutamia ruukkuja, Hannaa ja vaaleampaa Annaa. Ruukut ovat niin isoja ja painavia, että ne pitää nokkakärryillä ja rullalavoilla värkätä talvehtimaan sisätiloihin. 


Hannat ja Annat saavat myös muutaman kerran kesässä pintamultaan sekoitettuna NEKOn  matokakkaa. Vähällä lannoittamisella nuo eivät kuki kuten eivät myöskään, jos niissä on liikaa lehtiä. Lehtiä pitää alkukesästä karsia aika reilusti, jotta kukinta pääsee vauhtiin. 



Talvehtimisen onnistumisen takeena minulla on ollut viileä huonetila, niukka kastelu ja muutaman kerran talven mittaan kasteluveteen sekoitettu merileväuute. 



Ruukkukasvit tykkäävät näköjään vaihtelusta, kun niille lorauttelee välillä eri sortin lannoitetta. Tällaista ravinnetta olen käyttänyt koko kesän parveke- ja hautakukille kuin myös sisäkasveille. 







Tuotteet on saatu NEKOlta. Kiitos pitkäaikaisesta yhteistyöstämme. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI