perjantai 3. kesäkuuta 2022

Kerroksellista kukintaa


Kesän alku ryöpsähtää niin vauhdilla, ettei oikein perässä pysy. Ensin sai odotella, että nouseeko perennamaista mitään. Huolestuneena seurasin etelän puutarhureiden instan ja facebookin  postauksia siitä, että myyrät ovat mellastaneet puutarhoissa. Onneksi siltä vitsaukselta olen välttynyt. Lienevätkö valkosipulin kynnet ja keisarinpikarinliljat auttaneet, tiedä häntä. Niitä kyllä on ripoteltuna pitkin puutarhaa.

Runoilijan narsissi on sipulikukista odotetuin. Yksinkertainen, pienehkökukkainen mutta niin vaatimattoman kaunis, puhtaanvalkoinen, vuodesta toiseen uskollisesti kukkiva ja kasvuturpastaan laajentava, vanhanajan narsissi.  Ties kuinka vanha meidän puutarhassa. Äitini oli viherpeukalo, hänen jäljiltään puutarhasta löytyy vaikka mitä. 

Puutarhassani on narsisseja suurin piirtein joka  kulmilla, omenapuiden alla, perennapenkeissä, pitkän ruusurivistön aluskasveina. Kätevää kun ne ehtivät kukkia, ennen kuin ruusupensaisiin tulee lehdet. Näin  piikikäs ja kurjankin näköinen lehdetön ruusurivistö saa eloa narsisseista. Kun  ruusuihin tulee lehdet, jäävät narsissien naatit rauhassa pensaiden alle keräämään  ravintoa seuraavan vuoden kukintaan. 

Perennapenkitkin olen rakennellut niin, että niissä yleispiirteisesti on ainakin kaksi kukintaa. Sipulikasvien ilotulituksen jälkeen on perennoiden vuoro. Tulppaaneista luotetuin minulla on  ollut vanha Appeldorn-laji. Se tulee edullisimmaksikin, kun sitä myydään syksyisin 60-100 kappaleen pusseissa. Hyvällä lannoituksella se kehittää sivusipuleita ja kukkii uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Monenko vuoden jälkeen, sitä en osaa sanoa, kun joka syksy lisään näitä perennamaihin. Näillä tuotteilla hoidan perennamaitani. Sipulien istutuksen yhteydessä lisään aika reilusti Nekon puutarha- ja luonnonlannoitetta. Se miksi reilusti - sipulien kukinnan jälkeen penkeissä on pioneja, liljoja ja monensorttista muuta perennaa. Keväällä vielä lumien viimeisten rippeiden sulaessa nakkelen vielä osittain roudassa oleviin penkkeihin lisälannat. Olen aika ronskilla kädellä lannoittaja, mutta eipähän mikään ole kuollut liikalannoitukseen. 
Luonnonlannoitteen tuotetiedot Nekon sivuilta

Neko Luonnonlannoite on 100% orgaaninen, kasviperäinen ja luomutuotantoon hyväksytty yleislannoite. Se valmistetaan elintarviketeollisuuden tuottamasta biomassasta. Sisältää sokeria, melassia, glukoosisiirappia ja sitruunahappoprosessissa käytettyä (Aspergillus niger) sienirihmastoa. Sienirihmasto parantaa kasvin juurten yhteyttä maahan ja mikro-organismeihin. Kasvin ravinteidenottokyky kasvaa ja rakenne vahvistuu.

Käytön edut:

  • Tuuhea ja voimakkaan vihreä kasvusto
  • Parantaa veden ja ravinteidenottokykyä
  • Vilkastuttaa pieneliöstön toimintaa
  • Lisää maaperän ilmavuutta ja mururakennetta
  • Vahvistaa kasvien juuristoa ja taudinkestävyyttä
  • Kalkitseva vaikutus (kalsium 8%)

Ja puutarhalannoitteen tuotetiedot

100% orgaaninen, kasviperäinen lannoite. Luomutuotantoon hyväksytty.Raaka-aineet: sokerijuurikas- ja sitruunahappoteollisuuden (Aspergillus niger-sienirihmasto) biomassaa.Käyttö: levitetään tai sekoitetaan pintamultaan ja multaseoksiin keväällä tai myöhään syksyllä.Kohteet: kasvimaa, perennat, pensaat ja puut, kukkasipulit, multaseokset.Kättömäärä: 1-2 dl / m2, 1-2 kg / 10 m2. Koko 5 mm pelletti.Käytön edut:⦁    Parantaa veden ja ravinteidenottokykyä⦁    Orgaaninen aines elävöittää maanperän mikrobitoimintaa⦁    Parantaa maaperän rakennetta⦁    Vahvistaa kasvien juuristoa ja taudinkestävyyttä⦁    Tuuhea ja voimakkaan vihreä kasvusto⦁    Kalkitseva vaikutus (Ca, kalsium 8%)⦁    Ekologiseen puutarhanhoitoon soveltuva lannoite.


Välillä lankean sipuliostoksilla näihin röyhelökukkiin. En voi sille mitään, että pidän yli kaiken papukaijatulppaaneista. Nämä ovat valitettavasti aina yhden kevään herkkuja. 


Tässä talon takaa näkymä touko-kesäkuun vaihteestaJa sama perennamaa elokuulta. Tätä tarkoitan kerroksellisuudella. Tuolla nauhusten ja syysleimujen alla sipulikukat valmistautuvat seuraavan kevään kukintaan. Rumat nahistuvat lehdet jäävät uuden kasvuston suojiin. Ainoa asia, miten niitä hoidan, on kukkaperien nyppiminen pois, etteivät ne kuluta voimiaan siementen tekemiseen. Siinä ne lannoitepakit odottavat kuin Matti ja Maija konsanaan. Nauhuksille vielä kunnon sateen alla kauhalla nakkelemalla lisälannoitusta.  
Tuotteet saatu  Neko


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI