keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi

 

Syyskuussa posti toi painavan paketin, jonka sisältö juhlistaa nyt yli 250-vuotiaan entisen savupirttimme seinää. 

 
Kuinka kiitollisena kerta toisensa jälkeen ihailen vuonna  1767 silloisten omistajien luomaa pihapiiriämme. He rakensivat umpipihan harmaine hirsirakennuksineen. Ja mikä hienointa, sen jälkeiset omistajat ovat ymmärtäneet rakennusten vaalimisen. 

Vuonna 1938 juuri ennen talvisotaa perustettu Talonpoikaiskulttuurisäätiö toimii elävän maaseutukulttuurin hyväksi. Säätiö vaalii perinteitä, mutta elää myös ajassa ja luo uutta talonpoikaiskulttuuria. 

Säätiön tunnetuin toimintamuoto on myöntää perinteisen rakentamistavan kunniakilpiä ja kunniakirjoja talonpoikaisille rakennuksille ja pihapiireille.  Kunniakilpi on kiitos ja kunnianosoitus sukupolvia kestäneestä omaehtoisesta työstä, jolla tilan vanhaa rakennuskantaa ja ympäristöä on säilytetty ja pidetty kunnossa. 


Omat sukujuureni ovat syvällä paikkakuntani historiassa ja asuttamisessa ja vaikka olen nyt oululaisena kaupunkilaiseksi luokiteltava, on rakkaus maaseutua ja synnyinpaikkakuntaani kohtaan edelleeenkin napanuoralla kiinni. 

Talomme pitkää historiaa vaaliakseni olen tämän vuoden aikana saanut valmiiksi historiakoosteen kotitilastani. 

Oma historiani kotitilaani Takalo-Roppolaan ulottuu vuoteen 1963. Mutta ketkä omistivat tilan aikaisemmin ja millaista elämä oli kotiseudullani aina 1550- luvulle saakka. Sen selvittäminen oli koukuttavaa. Samalla tuli perehdyttyä paikkakunnan ja alueenkin historiaan sekä ihmisten elämään. Vanhat perukirjat kuvaavat hyvin asukkaiden elämisen laatua. Talossa on eletty Ruotsin ja Venäjän vallan sekä Suomen itsenäisyyden aikaa nälkävuodet, sodat ja pandemiat vitsauksina. Kaikkien noiden aikana pihapiirimme on kuin ihmeen kaupalla selvinnyt hyvin tähän päivään asti. Kiitos ja kumarrus ihan jokaiselle talon omistajalle vaalimistyöstä. 

Kiitos Talonpoikaiskulttuurisäätiölle kaikkien kotitilani entistenkin, jo manan majoille siirtyneiden,  omistajien puolesta arvokkaasta tunnustuksesta. 1 kommentti:

  1. Oi kun teistä on ihana kuva tuossa! Kiitos, että olen saanut tutustua pihapiiriisi ja ympäristöön kylällä! Talo on todella tuon kunniakyltin arvoinen.

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI