tiistai 4. heinäkuuta 2017

BLOGGAAJAKO SEKOSI?KEVÄTLANNOITUSTA  heinäkuun alussa? Kesäkuu oli aivan ihmeellinen. Tuntui siltä, että se oli vielä kevätkuukausi. Toppatakki päällä sai värjötellä kädet kohmeissaan puutarhassa ja perennat värjöttelivät hailakoina auringon valon puutteesta. Heräsin ajattelemaan, että ehkä huhtikuun lopulla kylvetyt kevätlannat ovat liuenneet sateessa liian aikaisin. 

Tuskin on haitaksi, vaikka vähän ropsauttelee lisää kevätlantaa.  


Kärhöille tarvitaan lisää pituutta ja nuppuja. Puhumattakaan muista kasveista.Omenapuut, satoa tuottavat ja koristeomenapuut,  kukkia rehottivat  itsensä aivan läkähdyksiin. Ajattelin, että seuraavan kesän kukintaa varten on hyvä antaa niillekin vähän lisäpotkua kevätlannoitteesta. Onneksi oli vielä Biolania varastossa. Mitäpä sitä säkissä säilöö, mies lähti kylvöhommiin puutarhaan.

Biolanin kevätlannoite on perennojen kukinnan onnistumisen takuutuote. Miehestäkin on näköjään tullut innokas puutarhuri. Hyvä lannoittaja ja erinomainen rikkaruohojen kitkijä. Katsoppa videoklipistä, miten lantarakeet lentävät pitkin puutarhaa. Välillä näyttää Biolania menevän sepelikäytävällekin.  


Minitomaatit jo punertuvat kasvihuoneessa. 


Isommista tomaateista ei ole vielä satoa. Mielenkiinnolla odotan näiden aluksi munakoison väristen tomaattien kypsymistä. Punaisia näistäkin pitäisi tulla. Onko jollakin kokemusta, kuinka kauan näiden punaiseksi muuttuminen eli kypsyminen kestää? Lajiketta en muista, siemenpussi meni hukkaan. Hox! kasvatin taimet itse. Tanakoita taimia tuli, vaikka  aluksi olivat niin laihan honteloilta, kun eivät päässeet  hallanvaaran vuoksi kasvihuoneeseen ajoissa. 


Kurkkuja on syöty kasvihuoneesta jo monta viikkoa. Kurkun kasvatus onnistuu, kurkkuja tulee ylenpalttisesti kesän mittaan. Onneksi tytön koirakin syö näitä kurkkuja. Viisas eläin, ymmärtää hyvän päälle. Tuntee sanan "kurkku".Kurkkujen ja tomaattien kasvatus on vaivatonta Biolanin kasvusäkeissä, jotka saavat kasteluvetensä kasvusäkkeihin vartavasten suunnitelluista kastelualtaista. Hieno keksintö Biolanilta. Kestäviä muovialtaita, joita voi käyttää vuodesta toiseen. Ei mitään kertakäyttökamaa. 
Altaan kasteluvesi  riittää reiluksi viikoksi. Niinpä emme ole sidottuja päivittäiseen kasteluun. Välillä voi käydä muutaman päivän reissussakin. Ja siistiä hommaa, multasotkua ei ole lattialla. 
Kasvusäkeissä on lannoitus kohdillaan. Koko kasvukautena en lisää yhtään lisälannoitetta. Mahtavaa kasvuvoimaa riittää koko kesäksi. 
Tallainen kasvatussysteemi sopisi hyvin myös parvekeviljelyyn ja patiolle. Ehdottomasti laittaisin näitä, jos asuisin parvekkeellisessa kerrostalokodissa. 


Biolanin uutuutena ovat yrttisäkit. Alataiden päällä nekin. Toki säkit voisi laittaa multapenkinkin päälle vaikka ulos, mutta minusta näin on mukavampaa. Tämän kevään kylmien ilmojen vuoksi lämpöä vaativa basilika ei olisi edes itänyt ulkona. Nyt olemme jo monta viikkoa saaneet yrttimme kasvihuoneesta. 


Avomaankurkkujen taimiakin olen kylmien ilmojen vuoksi istuttanut kasvihuoneeseen säkkeihin. Ulkona ne aluksi värjöttelivät vain  kymmensenttisinä taimina. Vauhtia alkoi tulla kasvuun, kun taimet pääsivät parempiin oloihin kasvihuoneeseen. Voihan tuon kasvuston siirtää myöhemmin säkkeineen päivineen ulos kasvilavaan, jos ilmat läpenevät. 

Säkkien mullat voi vielä hyötykäyttää seuraavan kesän viljelyksissä. Kippaan syksyisin aina  säkeistä mullat  ulos kasvilavoihin, joissa viljelen sipulit, lehtikaalit, kurpitsat ja muuta syötävää. 

Millainen systeemi sinun kasvihuoneessasi on? Käytätkö kasvusäkkejä ja kastelualtaita vai onko sinulla multapenkit? 

Siis sekosiko bloggaja postausten kanssa?

Tuntuuko, että olet lukenut tämän postauksen jo aiemmin? Suurinpiirtein sama oli muutama päivä sitten. Ajattelitko, että sekoilen? Ei suinkaan vaan yhteistyökumppanini Biolanin puolelta ilostuttiin, kun postaukseni sai niin paljon lukijoita vähässä ajassa ja päätimme sen kunniaksi uusia arpajaiset tällä postauksella. Kasvihuoneviljely on suosittua ja Biolanin kasvusäkki/allassysteemi tuntui olevan monien mielestä mitä parhain ratkaisu. Etenkin, kun se ei sido päivittäiseen kastelemiseen. 


ARVONTA MENEE NÄIN:

1, arpa sinulle kun kommentoit, tuntuuko kevätlannoitusaika heinäkuun alussa sopivalta vai ei?
2. arpa sinulle, kun liityt tai olet jo lukijana blogissani - oikeassa palstassa Lukijat- liity sieltä

Ja palkintona Biolanin yrtti- ja amppelilannosta yhdelle ja samalle onnettaren suosikille.

Osallistumisaikaa on ensi sunnuntaihin klo 24.00 saakka
PS. Katsoppa millainen kivi tuossa etualalla on. Löytyykö sinun puutarhasta tuollaisia murikoita? Isäni oli löytänyt tuon aikoinaan ojaa kaivaessaan. Ei hullumpi löytö!

HOX vielä ! Osallistumisaika päättyy sunnuntai-iltana klo 24.00. 

Onnea arvontaan!3 kommenttia:

 1. Ihana puutarha. Ja itsekin vasta lannoitin.

  VastaaPoista
 2. Noh, aika erikoiselta suoraan sanottuna tuntuu :D mutta olosuhteiden mukaanhan se on mentävä! :)
  Osallistun kovaan arvontaan kahdella arvalla! :)

  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
 3. Tuntuu kyllä hieman erikoiselta mutta tämän kesän alku on on ollutkin kylmä. Mukana yhdellä arvalla. Kivi on hieno!
  Tiina
  miumiu83 at gmail.com

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI