lauantai 1. heinäkuuta 2017

VIELÄKÖ EHTII


KEVÄTLANNOITUSTA kesä- heinäkuun vaihteessa?


Kärhöillekin tarvitaan lisää pituutta ja nuppuja. Puhumattakaan muista kasveista.


 Jo vain, huhtikuun lopulla osin lumen päälle kylvetyt lannat ovat valuneet jo Kiinaan asti. 
Uusi lannoituskierros vielä on paikallaan. Biolanin kevätlannoite on perennojen kukinnan onnistumisen takuutuote. Miehestäkin on näköjään tullut innokas puutarhuri. Hyvä lannoittaja ja erinomainen rikkaruohojen kitkijä. Katsoppa videoklipistä, miten lantarakeet lentävät pitkin puutarhaa. Välillä näyttää Biolania menevän sepelikäytävällekin.  


Minitomaatit jo punertuvat kasvihuoneessa. 


Isommista tomaateista ei ole vielä satoa. Mielenkiinnolla odotan näiden aluksi munakoison väristen tomaattien kypsymistä. Punaisia näistäkin pitäisi tulla. Onko jollakin kokemusta, kuinka kauan näiden punaiseksi muuttuminen eli kypsyminen kestää? Lajiketta en muista, siemenpussi meni hukkaan. Hox! kasvatin taimet itse. Tanakoita taimia tuli, vaikka  aluksi olivat niin laihan honteloilta, kun eivät päässeet  hallanvaaran vuoksi kasvihuoneeseen ajoissa. 


Kurkkuja on syöty kasvihuoneesta jo monta viikkoa. Kurkun kasvatus onnistuu, kurkkuja tulee ylenpalttisesti kesän mittaan. Onneksi tytön koirakin syö näitä kurkkuja. Viisas eläin, ymmärtää hyvän päälle. Tuntee sanan "kurkku".


Kurkkujen ja tomaattien kasvatus on vaivatonta Biolanin kasvusäkeissä, jotka saavat kasteluvetensä kasvusäkkeihin vartavasten suunnitelluista kastelualtaista. Hieno keksintö Biolanilta. Kestäviä muovialtaita, joita voi käyttää vuodesta toiseen. Ei mitään kertakäyttökamaa. 
Altaan kasteluvesi  riittää reiluksi viikoksi. Niinpä emme ole sidottuja päivittäiseen kasteluun. Välillä voi käydä muutaman päivän reissussakin. Ja siistiä hommaa, multasotkua ei ole lattialla. 
Kasvusäkeissä on lannoitus kohdillaan. Koko kasvukautena en lisää yhtään lisälannoitetta. Mahtavaa kasvuvoimaa riittää koko kesäksi. 
Tallainen kasvatussysteemi sopisi hyvin myös parvekeviljelyyn ja patiolle. Ehdottomasti laittaisin näitä, jos asuisin parvekkeellisessa kerrostalokodissa. 


Biolanin uutuutena ovat yrttisäkit. Alataiden päällä nekin. Toki säkit voisi laittaa multapenkinkin päälle vaikka ulos, mutta minusta näin on mukavampaa. Tämän kevään kylmien ilmojen vuoksi lämpöä vaativa basilika ei olisi edes itänyt ulkona. Nyt olemme jo monta viikkoa saaneet yrttimme kasvihuoneesta. 


Avomaankurkkujen taimiakin olen kylmien ilmojen vuoksi istuttanut kasvihuoneeseen säkkeihin. Ulkona ne aluksi värjöttelivät vain  kymmensenttisinä taimina. Vauhtia alkoi tulla kasvuun, kun taimet pääsivät parempiin oloihin kasvihuoneeseen. Voihan tuon kasvuston siirtää myöhemmin säkkeineen päivineen ulos kasvilavaan, jos ilmat läpenevät. 

Säkkien mullat voi vielä hyötykäyttää seuraavan kesän viljelyksissä. Kippaan syksyisin aina  säkeistä mullat  ulos kasvilavoihin, joissa viljelen sipulit, lehtikaalit, kurpitsat ja muuta syötävää. 

Millainen systeemi sinun kasvihuoneessasi on? Käytätkö kasvusäkkejä ja kastelualtaita vai onko sinulla multapenkit? 

Mitäs muuta löytyi tänään puutarhasta?


Ihania akileijapuskia löytyy sieltä täältä puutarhasta. 

Ja eri vaiheessa olevia  unikoita, oransseja aluksi. Lohenpunaiset kaunottaret pysyttelevät vielä tiukasti nuppujen sisällä. Ja sitten eilisen postauksen arvauskysymykseen
Tytön koiran nimihän se piti arvata


Pieleen menivät arvaukset. Hienolla koiralla pitää olla kaunis nimi. PATU. Onhan  kyllä hienompikin nimi olemassa joku vieraskielinen kreivillinen nimi, hienoa sukua kun ollaan, mutta eihän Oulussa viitsi käyttää kreivillisiä koirannimiä. PATU  on sopiva. 


Nyt jäi Biolanin arpajaispalkinto jakamatta, mutta jaetaanpas tuplana tämän postauksen kommentoijille Biolanin yrtti- ja amppelilannosta. Molemmat samalle henkilölle. ARVONTA MENEE NÄIN:

1, arpa kommentoi ,oletko kasvihuoneviljelijä, mitä ja miten kasvatat tai sitten et
2. arpa liityt tai olet jo lukijana blogissani - oikeassa palstassa Lukijat- liity sieltä


 Osallistumisaika päättyy sunnuntai-iltana klo 24.00

Onnea arvontaan!9 kommenttia:

 1. Kasvihuoneesta löytyy tomaatteja, kurkkua ja spagettikurpitsa.

  VastaaPoista
 2. Kasvihuoneessa kasvaa persikkaa, viiniä, okraa, omenakurkkua, kvinoa, pelargonioita, ruusua,kärsimyskukkaa, tomaattia, kurkkua.

  VastaaPoista
 3. Mulla on tällainen kotikutoinen systeemi lasitetulla parvekkeella: Kasvihuonekurkkuja parvekkeelle.

  Nauran täällä Patulle, joka tuntee sanan "kurkku". Silloin kun meillä oli koira niin piti miettiä pihaa ja ruokaa tarkoittaville sanoille aina vaan uusia kiertosanoja.

  VastaaPoista
 4. Minulla on kasvihuoneessa kaksi tuollaista altakasteluallasta ja niiden päällä kasvusäkeissä tomaatteja. Aivan ehdoton, koska kasvihuone on mökillä ja välillä voi tulla parinkin viikon tauko käymiseen syksyllä. Hyvin ovat senkin ajan kestäneet.

  VastaaPoista
 5. Kasvihuone- ja lavakasvattaja olen, kasvussa on perinteiset kotiharrastajan taimet. Kasvuvoimana laatumultaa+halpismultaa+hyvää kompostia.
  Pontevan näköinen on tuo Patu; pojantyttären stafforsjne koira on myös Patu.
  Kahdella arvalla mukana!
  ps. laitan sähköpostia tulemaan jospa saisin sitä ilmasipulia jota olen ilman ja sitä kyselin.

  VastaaPoista
 6. Avomaalla. Mansikkaa, tomaattia, yrttejä, perunaa, porkkanaa.

  VastaaPoista
 7. Kahdella mukana ja yrttejä ruukuissa ja penkissä sekä sisarusten yhteismaalla mansikkaa.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Minulla ei ole kasvihuonetta, mutta kasvatan yrttejä, salaatteja ja siouleita sekä tietysti kukkia pienellä rivitalon pihalla. Kahdella arvalla mukana.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI