torstai 7. syyskuuta 2017

LISKUT ARVOTTU ja VIELÄ ET VOI LEVÄTÄ LAAKEREILLA

No voi tuota tytön porukan lemmikkiä. Tyynykin pitää olla aina pään alle. Siinä se anovasti odottaa, jos joku alkaisi kaveriksi katsomaan Barbieta. Tai ehkäpä mieluummin sitä, että kaikki häipyisivät ja saisi rauhassa ottaa tirsat. Välillä sitä hetkeä odottaa itsekin. Varttitunti riittää ja sitten taas menoksi. Vai mitä?


Kottikärryt kai  luulevat, että kesän työt on tehty. Kolme yrittää jo levätä. Vain yksi, se linkkupyöräisin, yrittää olla vielä valmiina töihin. Mitenhän  tuo kaikista huonoin aina sattuukin käsiin.Tekemistä riittäää syyskuullekin, vaikka pakkanen alkaa jo napsia arimpia kukkijoita.Oletko tutkaillut Bayer Gardenin puutarhakalenteria. Sinne on kivasti koottu kuukausittaiset puutarhan työlistat vinkiksi, jos et niinkuin millään keksi, mitä tekisit.

Syyskuun tehtäviksi on listattu
 • Kunnosta nurmikko paikkaamalla kulumat ja kylvämällä tarvittaessa siemeniä. Älä leikkaa ruohoa enää lyhyeksi, mutta vahvista sitä talvea varten syyslannoitteella.
 • Suojaa kylmänarkoja kasveja keräämällä katetta niiden ympärille. Varaudu ensimmäisiin hallaöihin kaivamalla peitteet esiin.
 • Siirrä kesäkukkia suojaan kylmeneviltä ilmoilta.
 • Kerää puutarhan sato talteen ja säilö ylimääräiset hedelmät, vihannekset, marjat ja yrtit tekemällä mehuja ja hilloja sekä pakastamalla ja kuivaamalla.
 • Leikkaa vanhoja puita ja pensaita ja istuta uusia. Kaikki kasvit voi leikata ennen syyskuun loppua.  Vahvista puut ja pensaat sekä pensasaidat lannoittamalla niitä syyslannoitteella.
 • Karsi köynnösruusut ja poista vanhat varret.
 • Sekoita kompostia. Voit myös perustaa uuden kompostin puutarhasi kasvijätteistä ja lehdistä.
 • Istuta loppukuusta syyssipuleita.

Lokakuuksi listattuja juttuja voisi tehdä jo syyskuun  puolella täällä meidän korkeuksilla, Oulun seudulla ja varsinkin maan pohjoisemassa osassa. Meillä kun joskus nakkaa lumet jo lokakuulla ja maanpinta tuppaa olemaan lokakuun puolivälissä jo siinä kunnossa, ettei enää kasveja istutella. 

Joten kiirettä pitää syyskuulla, kun omenien ja puolukoiden kypsymistä vasta odotellaan ja puutarhaa pitäisi laittaa jo talvikuntoon. Perennapenkkien siivous on ikävä jättää kevääksi, kompostit pitää tyhjentää, jotta uutta tavaraa saadaan maatumaan. 


Kasvihuoneen tyhjennys on minusta vähän haikea vaihe syksyssä. Kesän olet sitä vaalinut ja odottanut satoa ja sitten ykskaks pakkasten tultua kaikki kasvatus on taas ohi. 
Kaikki puutarhan ihanuudet jäävät pakkasten, jänisten, kauriiden, myyrien armoille. Pakkasia vastaan en voi taistella muuten kuin syyslannoituksella. Kasveja en juuri peittele. Puutarha on liian suuri sellaiseen hommaan. Kestävät kasvit saavat valikoitua ja karaistua.
Pitkäkorvia ja kauriita vastaan taistelemme verkottamalla aika paljon.
Mutta ne myyrät. Toisina vuosina niistä ei ole tietoakaan, mutta kun sille päälle sattuvat, ollaan liemessä. Miksihän ne ainakin meillä tykkäävät kaikkein eniten tulppaanien sipuleista. Niistä, joita juuri eniten haluaisin olevan kevätpuutarhassani.

Miten sinä suojaat puutarhaasi noita kaikkia vihulaisia vastaan?


Viikon verran on blogissani pyörinyt  ARVONTA.

Scheteligiltä sain arvottavaksi SwissInnon myyränpyydyksenja hiirenliskun.

Nyt on arvottu ja voitot menee näin: 


Myyriä pääsee pyydystämään Tiina S
 ja hiiriä liskuttamaan  Sirpa Lindholm. 

Onnea Teille, ilmoitatteko lähetystiedot puhelinnumeroineen sähköpostiini pekkalat@outlook.com.

Kiitos Scheteligille palkinnoista ja kiitos kaikille liskuista kiinnostuneille. Aurinkoa ja iloa tähänkin päiväänne. 
5 kommenttia:

 1. Onnea Sirpalle. ja Tiinalle. Hyvä tuo Bayer Gardenin Puutarhakalenteri. Mukavaa loppuviikkoa sinne.

  VastaaPoista
 2. Voi minustakin nuo syystyöt tuntuvat aina niin haikeilta, kesä tuntuu menneen niin nopeasti! Ja puolet kesän puutarhasuunnitelmista saa siirtyä taas ensi kesään. Toivotaan kauniin kuulaita syyspäiviä niin niitä on sentään mukavampi tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä onkin mennyt kesäpäiviä odotellessa ja puutarhatöitä on tullut siirrettyä. Alkukesä meni melkeinpä toppavaatteissa. No, ensi kesä onkin sitten intiaanikesä. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kiva idea tuo puutarhakalenteri. Syksy on haikeaa aikaa, mutta ei mene kauaa, niin voi tehdä jo suunnitelmia seuraavalle keväälle.

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI