sunnuntai 27. marraskuuta 2016

HYGGEILYÄ VIIKONLOPPUNA


Perjantai-illan lumimyräkän jälkeen maisemat muuttuivat ihanan jouluvalkeiksi. Seköhän lie laukaissut meissä hyggeilytunnelman.  Hyggeily on tämän ajan teema. Mukavien pikkuasioiden tekemistä. Sehän sopii.

Mies laittoi ulos kolme joulukuusta- huom! tänä vuonna vain kolme. Aikaisemmin niitä on ollut tuplasti, mutta vielähän tässä ehtii niitä lisätä. Nyt on yksi kantin takana, meillä takapihaa kutsutaan noin. Kaksi on porstuan molemmin puolin kartanon puolella - siis eteisen  molemmin puolin etupihalla. Meillä ei olla pihalla vaan kartanolla. 


Pirtin joulukoristelu on varsinaista hyggeilyä.

Akkunalasien  väliin on jo laitettu jäkäläkoristeet puolukanvarpuineen, ja tietysti reunoille puoleksiavatut tulitikkuaskit kosteutta imemään. Näin tehtiin meidän kylällä vanhoissaa taloissa minun lapsuudessa ja sitä perinnettä olemme jatkaneet. Ensimmäisen adventin aikaan tuon yleensä koristeet vintiltä. 

Tukholman seudulta löytää joulumarkkinoilta  kauniita olkikoristeita. Niitä on tullut hankittua sieltä joulunajan matkojen yhteydessä.
Jotenkin minusta tuntuu, että olkityöt eivät ole oikein meidän seudun juttu. En ole törmännyt niihin joulumyyjäisissä. Kunpa löytäisinkin  hyvän olkitöiden tekijän!! 

Olkienkeleitä olemme tuoneet Sigtunasta. Sigtuna on Ruotsin vanhin kaupunki. Se sijaitsee Tukholmasta vajaan tunnin matkan päässä. Joulun alla siellä on vanhanajan joulumarkkinat.  Muita  olkisia juttuja olen tuonut  Skansenin joulumarkknoilta Tukholmasta.
Tämä koriste on Kokkolan seudulta. Himmeli meillä on pirtin katossa kesät talvet. Parempi, ettei sitä lähde kuljettelemaan. Pysyypähän paremin ehjänä. Yhden vaurion se sai muutama  kesä sitten, kun pääskynen oli eksynyt sisälle avonaisesta ikkunasta. Hermostuksissaan se räpisteli himmelissä ja katkaisi onneksi vain yhden oljen. 

Virittelin lauantaiaamuna joulutunnelmaa laittamalla vielä kyntteliköt joka ikkunaan.

Ihania vieraita oli tulossa  iltapäivällä kylään. Valmistelimme heille joulutalon vastaanoton. Roihut ja kynttilälyhdyt sytytettiin tienvarteen ja pitkin kartanoa toivottamaan heidät tervetulleiksi. 

Herkut pöytään ja kynttilät pöydille palamaan. Voi miten rattoisa iltapuhde! Lapsuuden koulukaveri miehensä kanssa  on mukavaa juttuseuraa. 

Hyggeily jäi päälle vielä sunnuntaiksikin. 

Olen kukkaihminen kesät talvet. Jouluntuoksu ja tunnelma tulee hyasintista. Harmi, etteivät kaikki kestä sen tuoksua. Laitankin hyasintit ikkunan väliin jouluksi. 

Amarylliskin jo yrittää viestittää joulun tulosta. Kaikkien kommervenkkien jälkeen sain kuin sainkin viimevuotiset amaryllikset pukkaamaan kukkanuppuja. 

Joulua odotellessa meidän Hemminki-tonttu pääsi kelkka-ajelulle.  Hemminki-tottu taitaa olla yhtä vanha kuin talommekin. Syntymävuosi lienee sama: 1767. Jouluvieraita Ullaa ja Lyyliä odotellaan jo eteläisestä Suomesta. ja jatketaan hyggeilyä syömällä suklaata.

Mies tosin kävi vähän rantehommissa - siis liiterillä puutöissä. 


Miksi pitäisi aina olla niin tehokas ja tehdä jotain järkevää?
Hyggeilemisiin sinne Teillekin!

8 kommenttia:

 1. Aivan hurmaavia joulukoristeita. Ja pihassa kolme joulukuusta - hieno idea! Mukavaa adventtiaikaa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos samoin, mukavaa joulun odotusta

  VastaaPoista
 3. No voi! Näyttää aika ahkeralta hyggeilyltä! Olen hyggeillyt vähän toisella tavalla. Savusaunan lämmityksessä, paitsi se otti vähän henkeen ja voimille. Tuo Sigtuna sävähdytti sydäntä, on niin lämpimiä muistoja sieltä. Kuule Liisa, sinä voisit alkaa tehdä noita olkijuttuja, osaisit kyllä. Mutta on minullakin mukava tonttu tuossa tuvan pöydällä. Häneltä terveisiä sinne! Hyviä joulunaluspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leila viestistäsi ja toivotuksista. Mukavaa joulun odottelua sinnekin päin. Tämä jos mikä oli minulle hyggeilyä, kun ei tarvinnutkaan lähteä rankametsään "hevoseksi".

   Poista
 4. Oii, sinunkin taloasi sulostuttaa pari borderterrieriä! Meillä on 1 ja 6-vuotiaat kaverukset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nämä ovat meidän mukavia jouluvieraita. :)

   Poista
  2. Siinä tapauksessa, pidä kiinni kaikesta syötävästä kaksin käsin... :D

   Poista
  3. Tie koirienkin sydämeen käy vatsan kautta.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI