perjantai 4. lokakuuta 2019

Välillä irtiotto arjesta


Hups, onpas edellisestä postauksesta  vierähtänyt aikaa. Paria päivää vaille kuukausi. Tuohon kuukauteen on kyllä sisältynyt fyysistä raatamista joskin myös  irtiottoa kottikärryn sangoista. Ne kun tuntuvat välillä ihan liimautuvan näppeihin kiinni. 

Viime viikko meni henkisen hyvinvoinnin puolelle. Viikonpäivät kesäisessä Wienissä palautti kummasti vielä kesäfiiliksen. 

Historiallisten ja kulttuurikohteiden ohella kiertelen aina  matkakohteissa puutarhoja. Kauneudestaan kuuluisan keisarinna Elisabetin - Sissin - palatsin  puutarhasta löytyi kuin löytyikin  upeat ruusukokoelmat. Muutama päivä ihmetytti jo, etteikö Wienistä ruusupuistoja löydykään. 

Kuvassa oleva Wienin nimikkoruusu on alueella, johon yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet upeita runkoruusuja edesmenneille sukulaisilleen ja ystävilleen. Ruusuissa on lahjottajan nimi ja kenelle ruusu on omistettu sekä ruusuharrastajille tärkeä tieto: ruusun lajinimi.Keisariperheen kesäasunnon ns. takapiha on todellinen puutarhakeidas. Istutusten kesäkukat olivat vielä hyvissä voimissaan. Kannoja, kyyneleitä, samettiruusuja.Etupuolen sivupihassa on kaunis muotopuutarha. Kuvioita reunustaa kesäkukkien kirjo.


Tuon  puutarhaähkyn jälkeen oli taas niin kiva palata omaan syksyiseen pihapiiriin, jossa ruskan värit leimuavat eri puolilla. Mieluummin elän  näiden  hirsirakennusten pihapiirissä kuin palatsimaisessa ympäristössä. 


Mukavana  yllätyksenä matkan jälken postissa oli odottamassa blogini yhteistyökumppanin Siemenkauppa. comin lähettämä sipulipaketti. Kukkasipuleitahan voi istuttaa niin kauan kuin maa on sulana. Olenpa joskus istuttanut viimeisiä alesta ostamiani sipuleita rautakangen avulla ja hyvin ovat kukkineet sitten keväällä. Tämä vaaleanpunakukkainen Scilla Rosea vaikuttaa pirtsakkaalta. Nuppuvaiheessa se näyttää aivan hyasintilta. 


Narsisseja puutarhassani on niin paljon, etten  tiedä niiden määrää. Pensasruusujen aluskasveina ne ovat erinomaisia, ehtivät kukkia ennenkuin ruusut rehahtavat täyteen lehteen ja varret peittyvät sitten sopivasti  pensaiden alle. Kauriit ja myyrät samoin kuin jänikset jättävät narsissit rauhaan.


Viime  syksynä istutin tasetit  ruukkuun ja sain ajoitettua sopivasti niiden kukinnan joulun ajaksi. Taseteissa on huumaavan ihana tuoksu. Itse kestäisin sen mieluusti, mutta koska perheessä on tuoksuallergisia, laitoin ne nyt suosiolla penkkiin odottamaan kevätkukintaa. 


Kivoja sipuliyhdistelmiä on koottu Lovely Match- pusseihin. herkän vaaleanpunaisen tulppaanin seuralaisena on mustanpuhuvaa tulppaania.


Ripsureunaiset, tavallaan hieman sairaan näköiset tulppaanit ovat lemppareitani. Joka syksy tsekkaan aina sipulitarjonnoista  papukaijatulppaanit. Niissä on sairaanhienoja muotoja  ja värejä.

Myyrätuhoja torjumaan istutan  jokaiseen sipulipenkkiin yhden keisarinpikarililjan. Siinä on niin paha haju, että myyrät jättäävät näköjään sen alueen rauhaan. Toinen hyväksi havaitsemani keino myyriä vastaan on tökkiä valkosipulin kynsiä penkkeihin.Tämä postaus on yhteistyössä Siemenkauppa.comin kanssa. Sieltä löytyy kaikkea kivaa ja hyödyllistä puutarhaan. Tässä esiteltyjen  sipuleiden lisäksi paljon muitakin sipuleita istutettaviksi odottamaan kevätkukintaa.

Jussi Jurkan sanoin "Hyvää ötyä". kello on jo puoli kaksi. Kivaa syksyistä viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI