maanantai 8. lokakuuta 2018

Liian aikaisessa kai ollaan, kamerakin sekosi


Sunnuntai oli meillä  oikein aktiivipäivä puutarhahommissa. Lapsenlasten ja tyttären kanssa verkotettiin omenapuut ja kirsikkapensaat ja muutamat muutkin, jotka ilmisselvästi kelpaisivat pitkäkorville ja kauriille. Niiden jälkiä on ihan paksuina polkuina verkkojen ympärillä lumessa pitkin talvea. 
Lapsilla alkoi jo jouluajatukset painaa päälle, niin kai meillä aikuisillakin. Ja tuumasta toimeen, haimme joulukuusen. Ajattelin ensin, että varastoon odottamaan  noin kuukaudeksi, ennenkuin sen kehtaa laittaa näkösälle. Tyttären mielestä nyt oli ihan sopiva aika laittaa jo jouluvalot. Joten meillä on nyt joulukuusi, vaikka ruohoakin vielä leikataan. 

Heti, kun ilta alkoi hämärtyä, lähdin ikuistamaan kännykameralla tuota hölmöyttä. Kamerakin sekosi tuosta näystä. En ymmärrä, miten sain otetuksi kuusesta tällaisen kuvan. Vähän aikaa piti miettiä galleriaa selatessa, onko tuo edes minun ottama kuva, mutta sielläpä taustalla häämötti kuitenkin talomme. Muut kuusikuvat olivat tällaisia, ihan normaaleja. Näiden normaalien seassa oli tuo yksi kummajainen. Osaatko kertoa, miten siitä on tullut tuollainen. 

Sunnuntai- ilta meni ulkona haapistellessa. Sattumoisin huomasin iltauutisten aikaan outoja välähdyksiä ulkoa. Ensimmäisenä tuli mieleen, että meidän joulukuusi siellä tekee taas jotain tepposia. 


Nyt olikin vähän suuremmista leimahduksista kyse. Revontulien väri oli sunnuntaina kauttaaltaan vihreää. Joskushan  värikirjo on aivan huikaiseva. Mutta kaunista oli tuo yksivärisyyskin. 


Maaseudulla, jossa valosaastetta ei onneksi ole kovin paljon, saa  ihailla piemeällä taivaan näytelmästä. 
Lapsetkin hämmästelevät usein tähtien paljoutta. Maalla on kuulemma tähtiä enemmän kuin kaupungissa. Moni tuttavani ei ole koskaan nähnyt revontulia. Mites sinä?14 kommenttia:

 1. Voi nuorena pohjoisessa asuessa ne tulivat jo jokapäiväisiksi talvisin, mutta nyt monta monituista vuosikymmentä jo ovat harvinainen ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, harvemmin täälläkin näkee kunnon loimotuksia. Nyt oli sellainen ilta.

   Poista
 2. Ei noita tarvitse kutsua jouluvaloiksi. Meillä päin puhutaan kaamosvaloista.
  Upeat revontulet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kausivaloiksi minäkin niitä kutsun. Minulla tämä kausi kestää yleensä lokakuusta pääsiäiseen.

   Poista
 3. Kommentti karkasi ennen aikojaan.
  Olen nähnyt (70-vuotiaaksi eläneenä) täällä etelässä kaksi kertaa upeat revontulet. Silloin en omistanut kännykkää tai kameraa. Myöhemmin sitten yhdet laimeat, jotka eivät kuvissa näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä nähnyt minäkään Helsingissä asuessani revontulia. Ei sitä tosin silloin tajunnut, että ne eivät siellä näkyneetkään.

   Poista
 4. Itse en ole koskaan revontulia nähnyt, mutta toivon mukaan vielä joskus pääsen nekin kokemaan. Onneksi olen päässyt sentään kuvissa niitä ihailemaan! Ihanaa viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hillevi, tänne pohjoisempaan päin vaan suunta. Täällä näkee vaikka mitä. Jopa suden jälkiä portailla. Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin! Minulla on ohjelmassa naapurin tytön, Soile Isokosken konsertti.

   Poista
 5. Hyvännäköisiä revontulia.
  Itse on muutaman kerran nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Revontulissa on aina jotain taianomaista. Aina niitä pitää mennä ulos ihailemaan.

   Poista
 6. Revontulet ovat upeita! Niitä näki joka talvi, kun asuin vielä kotona maalla, mutta nyt kaupungin valot häiritsevät sen verran paljon, ettei niitä kovinkaan usein enää näe. Toissa syksynä näin todella komeat revontulet ihan omalta pihalta. Illat alkavat olla jo sen verran pimeitä, että kausivalot tulisivat tarpeen itsellekin. Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa syksyä Sinullekin. Kausivalot ovat nyt tarpeen, kun on niin mustanpimeää.

   Poista
 7. Ei tuo kuusenvalokuva ole mikään kameran sekoilu, siinä on vain käynyt niin että kamera on liikahtanut liikaa kesken valotusajan (ja valoitusaika on pimeällä paljon pidempi). Noin käy helposti pimeällä/hämärässä. Hiukkasen aikaista on kyllä jouluvaloille, mutta kyllä lisävaloa on alkanut jo kaipaamaan. Revontulet jäivät näkemättä, vaikka ne kuulemma näkyivät ihan etelään asti. Hienot kuvat sinulla niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oikeassa olet. Ennenkin on tullut näidä hazardeja, mutta tämä nyt on parhaasta päästä. Nyt kyllä lisävalot ovat tarpeen. Oulun seudulta oli saatu upeita otoksia sunnuntain revontulista.

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI