sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

KEVÄÄN MERKKEJÄ
Tänään oli vuorossa kukka-amppeleiden aurinkoon pääsy pimeästä kellarista. Lokakuussa ruukkuihin istutetut tulppaanit ja narsissit ovat tiitteränoloisia. Olosuhteet olivat näköjään olleet sopivat maakellarissa. Maakellari on verraton kukkien ja sipuliruukkujen talvisäilytykseen. 
Nyt kasvuvauhtia otetaan kasvihuoneessa.  

 Jotain pikkusipuleitakin on näköjään tullut istutettua. Aika näyttää, mitä nämä ovat.


Toukokuun puolivälissä kukinta on varmaan parhaimmillaan. Silloin otan ruukut ulos kasvihuoneesta. 
Kukinnan jälkeen istutan sipulit ruusupenkkien juurille. Siellä ne jatkavat elämäänsä vuodesta toiseen. 

Lisäkärhöalueen valmistelu etenee. Ensimmäiset kärhöhankinnat  uudelle alueelle tein eilen.  Tuttuja turvallisia lajikkeita neljä kappaletta. Virkeässä kasvussa olevat taimet pääsevät aluksi kasvihuoneeseen. 


Korkeimmille kärhöille ostin pari ruusukaarta tukikehikoiksi. Valmiita köynnöskasvikehikoita on  todella vaikea löytää. Hitsauskursseille pitäisi kai talvi-iltoina hakeutua.   


Paviljonkikin on hankittu jo marraskuussa uudelle kärhöalueelle. 

Näppäräsormisia Lohjan kesälomalaisia odotetaan kasaushommiin. Muutamia satoja ruuveja odottaa pyörittäjiänsä. 

Pyöreä rautapenkki on jo odottamassa  kärhöalueelle siirtoa. 
Se on jo onneksi kasattu viime syksynä. Nämä kasaamishommat eivät ole kaikista mukavimpia askareita. Minun kärhöalueen tekeminen on vähän samanlaista niinkuin yleensä naisilla talon rakentaminen. Ennen talon tekoa ostetaan jo verhot valmiiksi. 

Meidän kasvihuoneen eläimet ovat herännet taas talviunilta. Rautasammakkoa ei ohita yleensä kukaan puhuttelematta sitä. Kasvihuoneen  ovensuukissa on jo vähän ränsistyneen näköinen. Joku on silpaissut korvastakin pienen palasen. 


Tyttärenlasten jo vuosia sitten maalaamat kivet saavat hymyn huulille aina kasvihuoneeseen mennessä. Maalit oli hankittuna, mutta maalareilla ei ollut mukana sopivia maalausvaatteita. Hätä keinot keksii. Jokaiselle tehtiin mustista roskasäkeistä maalausmekot. Voi sitä ilon ja luovuuden päivää.  Pienistä asioista voi lasten kanssa ilot kehitellä. Samalla maalattiin vanhoja tuolejakin. Kasvihuoneessa on siemenarsenaali kasvamassa. Perennojen ja kärhöjen siemenet ovat olleet talven kylmäkäsittelyssä kasvihuoneessa. Nyt alkaa laatikoissa jo näkyä pieniä vihreitä sirkkalehtiä. Mooseksen palavaapensasta, perhoangervoa, keijunkukkaa, esikoita, akileijoja, eri kärhölajikkeita. Toukokuussa tulevat tomaatti- ja kurkkulaatikot kasvusäkkeineen ja taimet pääsevät selviytymistaisteluun ulkopuolelle. 

Kaupan ruukkupersilja ja basilika ottavat myös  vauhtia kasvihuoneessa päätyen kesäkuussa ulos. 


Yrtit ja salaatit kasvatetaan kasvihuoneen takana näkyvissä hirsikehikoissa. Tänään valmistui  yksi hirsikehikko lisää. 
Rauta ja harmaa puu ovat kivien lisäksi olennaisia elementtejä puutarhassa ja yleensäkin pihapiirissä. Kastelukannujenkin pitää olla oikeaoppisesti peltisiä.


Vielä ei näy linnunpesiä puissa, mutta kuukauden kuluttua on jo täysi meno päällä pihapiirin puissa. 

Oikea lintukevät on tullut kuitenkin jo pihapiiriimme. Sen tekee kuovin niin odotettu luritus.  


3 kommenttia:

 1. Oi huippua, kärhöjä! Laitathan sitten tänne kuvia kun ne kukkii :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko katsonut tästä blogista KÄRHÖT -sivun. Siellä on kuvia jo aikaisemmin hankituista. Olen ihan koukussa näihin kärhöihin.

   Poista
  2. Kappas juu pitääkin mennä kurkkaamaan!

   Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI