keskiviikko 24. helmikuuta 2016

SAMMALLEIMUTKeväistä väriloistoa puutarhaan tuo helppohoitoinen sammalleimu Phlox subulata


Sammalleimu on voimakkaasti leviävä maanpeittokasvi. Erinomainen kivikoissa ja rinteissä sekä kukkapenkin reunoilla. Runsas kukinta alkukesällä peittää lehdistön lähes kokonaan


Yhdistämällä erivärisiä lajikkeita saat kevääksi todellisen väriläiskän puutarhaasi! 
Kukintaa löytyy punaisen eri sävyissä, lisänä löytyy valkoinen.
Sammalleimua on helppo lisätä. Leikkaan muutaman sentin pituisia versoja ja pistelen niitä suoraan kukkapenkkiin.  Kuivilla ilmoilla kastelen silloin tällöin. Syksymmällä taivas huolehtii yleensä kastelun.  Yhdestä verson pätkästä saa jo seuraavana kesänä hyvän kasviturppaan.

Jos haluaa nopeammin peittävää kasvustoa, voi nyhtäistä "kourallisen" alkuja ja istuttaa uuteen paikkaan ihan yksinkertaisesti laittamalla vain juurten päälle muutaman sentin multaa ja vettä päälle. Versot juurtuvat helposti, kunhan eivät alkuvaiheessa kuivahda varsinkin paahteisessa paikassa. 

Minulla  kasvaa sammalleimuja kivikkopenkeissä ja maantien ojanpenkalla. Täydessä auringon paisteessa ja puolivarjossa. Hyvin pärjäävät molemmissa, mutta aurinkopenkeissä pitää huolehtia keväällä varjostuksesta. Minulla näissä aurinkopenkeissä on havuja päällä niin kauan, että maan pinta sulaa. 


Olen purkittanut sammalleimuja myyntiin, eri lajeja, eri värejä, tätä kirjavaakin. Lapsenlapset olivat syksyllä järjestelytalkoissa  ja kuinkas kävikään. Purkit menivät sekaisin. 
Kukan värin näkee vasta, kun kukinta alkaa. Mutta kauniitahan ne kaikki ovat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI