torstai 2. maaliskuuta 2017

SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELYN AIKA


alkaa olla käsillä. 

Monien perennoiden siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn.

Kätevimmin kylmäkäsittelyn  saa järjestettyä kylvämällä siemenet myöhään syksyllä suoraan ulos ruukkuihin tai penkkeihin. Luonto hoitaa siementen kastelun ja keväällä lumen sulattua ja maan lämmettyä siemenet alkavat itää. 

Näin kylvin syksyllä kädet kohmeisina ensimmäisten räntäsateiden alkaessa ison kasvilavallisen siemeniä. Harmittelin, kun kaikki syystyöt jäivät flunssan takia viime tippaan. Mutta toisaalta siemenet onkin hyvä kylvää mahdollisimman myöhään  syksyllä, jotta ne eivät ehdi itämään ennen talven tuloa. Keväällä pitääkin sitten käydä päivittäin kuikuilemassa siementen itämistä ja uuden kasvun alkua. 

Erityisesti odotan näiden hevoskastanjoiden  menestymistä. Itävätkö edes? Minulle ihan uusi tuttavuus. Oulun korkeudella ei niin usein törmää puutarhoissa hevoskastanjaan. Parissa puutarhassa olen sen nähnyt täällä  kasvavan pensasmaisena. Latva paleltuu kuulemma yleensä lumirajaan asti.  

Aloitimme viime syksynä arboretumin perustamisen pihapiirimme viereiselle pellolle. Oili Kokemäeltä oli bongannut blogistani sitä käsittelevän kirjoituksen ja hän suurisydämisenä ihmisenä lähetti  meille ison paketin tammen ja hevoskastanjan alkuja pihaltaan. Mukana oli lisäksi pussikaupalla terhoja.  Voi sitä innostuksen ja ilon päivää!  Laitoin  terhot sateenvarjolepän alle kaivamatta niitä mullan sekaan, päälle levittelin silputtuja vaahteran lehtiä. Kasvakaa! 
 
Kasvatatko sinä puita siemenistä?  Onnistuvatko ne suoraan ulkona vai pitäisikö esikasvattaa sisällä? Näiden kanssa olen ihan noviisi.  


Mutta mitäs teet näille varastoon kerätyille siemenille, jotta saat ne itämään? 

Osa itää, kun laitat ne vain multaan ja huolehdit valonsaannista ja kastelusta.Kokeilin parsansiementen itämistä ilman kylmäkäsittelyä. Hajotin marjat ja kylvin parisen viikkoa sitten  koe-erän. 


Itäminen onnistuu näköjään ilman kylmäkäsittelyä. Pitkiä valoa kohti kasvavia honteloita kurkottelee kohti akkunaa. Meillä on aina puhuttu akkunoista eikä ikkunoista.  
Kylvin jokaiseen kennoon kaksi siementä ja sieltäpä ne kaikki nostelevat jo latvuksiaan. Jokunen vuosi menee, että parsa on mittasuhteiltaan tällainen, mutta itse kasvattamalla olen saanut kestävät taimet. 

Toinen  ilman kylmäkäsittelyä kokeilemani kasvi, pillisipuli, iti myös hyvin
Ihana, keväisen sipulinvarren tuoksu löyhähtelee jo pirtin pöydänkulmalla. Mutta siihen kylmäkäsittelyyn. Näin sen teen


Laitan kostean vermikuliitin sekaan siemenet jääkaappiin  pariksi kuukaudeksi. Hiekkakin käy, jos ei ole vermikuliittia tai  vaikka kostea talouspaperi. 


Vermikuliitti on tällaista, puuroryynien näköistä ainesta, jota myydään pienissä paketeissa muutamalla eurolla puutarhaliikkeissä. 

Kylmä katkaisee siementen lepotilan. Siemenet imevät itseensä kosteutta. Monesti siemenet alkavat itää jo pusseissa. Juuria ja sirkkalehtiä ilmestyy. Silloin pitää jo viimeistään alkaa istutuspuuhiin. 

 
Inventoin eilen siemenvarastojani ja ylimääräisiä on vielä tarjolla. 

Tästä linkistä pääset katsomaan, mitä löytyy

http://takaloroppola.blogspot.fi/p/siemenet.html

 3 euroa pussi ja postimaksu 1,50. Samalla maksulla tulee useampikin pussi

Annokset ovat reiluja
Mitäpä sinulle saisi olla?

 Laita  viesti osoitteeseen pekkalat@outlook.com
2 kommenttia:

  1. En uskalla mitään uutta nyt...vaikka kuinka kiehtoisi. Tarvitseeko Mantsuurian kärhön siemenet kylmäkäsittelyn? Valkoista kaipaisin tuonne punaisten ruusujen joukkoon. Sellaisen pussin voisin varata sinulta. Miten maksan jos lähetat? Onko vielä postiennakkoa?

    VastaaPoista
  2. Mantsurian kärhön siemeniä pidät pari kuukautta jääkaapissa ennen istutusta. Laitan sinulle facebookissa viestin.

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI