perjantai 18. elokuuta 2017

RAKASTAN VANHAA JA KAUNISTA - ESITTELYSSÄ VANHAT MARJA-ASTIAT


Vai pitäisikö ihan kirjoittaa wanhat - tupla weellä. Niin vanhat, etten tiedä edes ikää. Tällaisia meijän puojista löytyy.


Mukava välillä laittaa näihin erilaisia kattauksia. Varsinkin joulun aikaan ovat tosi nostalgisia punaisine omppuineen tai pipareineen.Tänne Oulun kieppeille tuli niin kauniit ja lämpimät kelit, että mansikkasadon loppumisesta ei ole taas tietoakaan. Ja LUOMUA!  Vähän alkaa jo kyllästyttää kaksinkerroin oleminen. Välillä pitää kehitellä jo kuvauskattauksia. Onhan niitä mukava sitten talvipakkasilla katsella.

Lapsuus tulee mieleen näistä koreista. Kun olimme heinäpellolla enkä vielä ollut niin iso, että olisin pystynyt seivästämään, piti minulle keksiä jotain tekemistä pitkäksi päiväksi. Ja se tekeminen oli marjastus. Peltosarkojen reunat rehottivat punaisenaan mesimarjoja. Siihen aikaan, 50-luvulla,  niitä vielä oli, kun ei käytetty rikkaruohomyrkkyjä.

Marja-astiaksi varattiin mukaan pieni poimintakippo ja ämpäri. Ei muovinen - eihän silloin muovia ollut - vaan kaunis punakeltainen emaliämpäri. Puoleen päivään mennessä viimeistään ämpäri oli täysi.


Isäni näppäränä käsistään tekaisi minulle aina uuden marjaropposen tuohesta. Paluumatkalla kipoissa ja ropposissa oli pitelemistä hevoskärryissä.Puolukan marjastuksessa on käytetty tällaisia selässä kannettavia vasuja. Ennen ei ollut juurikaan sellaisia metsäteitä, joita pitkin olisi voinut edes hevosella käydä marjassa. Marjat kannettiin soiden takaa vasuissa.


Ihan käyttökelpoinen tämä vasu olisi vieläkin marjareissulle. Mitäpä jos sen laittaisi miehelle selkään, kun lähdetään puolukkaan.

Tuntuuko sinusta, että nämä ovat aivan Aatamin aikuisia? Ei suinkaan. Ihan hyviä vieläkin. Tuolla vasullahan voisi kuljettaa sieniäkin, eikö vain?


Niinpä nyt taas muistutus blogini kirja-arvonnasta. Arpajaispalkintona on kätevänkokoinen Metsäkustannus Oyn julkaisema                                                Näin osallistut

Olemalla lukija + kommentoimalla

 eli siis näin

Olemalla jo blogini lukija tai liittymällä lukijaksi - tämän blogisivun oikealla olevassa palstassa  Lukijoiden kuvien alla - Lue - klikkaa siitä

Kirjoita tämän blogin jälkeen kommentti, oletko tottunut sienestäjä vai vasta aloittelemassa vai eivätkö sienet ole sinun juttusi.  Laita kommenttiin yhteystietosi (sähköposti), jotta palkinto päästään postittamaan, jos Onnetar suosii sinua. Palkinto postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen.

Osallistumisaikaa arvontaan on ensi sunnuntai - iltaan  20.8. klo 24. 00 saakka.


Onnea arvontaan!


12 kommenttia:

 1. Hienoja ja arvokkaita vasuja. Kiva kun muistutit arvonnasta. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anneli! Mukavaa viikonloppua sinullekin.

  VastaaPoista
 3. Ihania vasuja! Jäi eilen kirpparikäynnin jälkeen vaivaamaan, kun jätin sinne ison pärekorin - olisi pitänyt ostaa se kotiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, arvaa monestiko minua on jäänyt vaivaamaan, kun muka olen muutamaa euroa säästellyt.

   Poista
 4. On kyllä ihana juttu, että noita astioita on säilynyt ehjänä. Joku on osannut jo silloin antaa nille arvon. Tuota taitoa pitäisi kehittää uudelleen. Minäkin voisin tuollaiselle kurssille mennä! Sienikirjoja on monta, mutta aina tilaa yhdelle, jos onnistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania aarteita, minulla on pikkaisen paha taipumus, että laitan liikaakin sivuun. Mikä onkaan tulevaisuudessa antiikkia? Sitäpä yritän pähkäillä ja laitan jemmaan yhtä sun toista.

   Poista
 5. Komeita vasuja ja ropposia! Tykkään syödä sieniä, mutta harvoin tulee käytyä itse sienessä. Puutarhurin Majan puutarhablogihakemisto on muuten nyt avattu, olisi kiva saada myös sinun blogisi sinne. Blogin voi lisätä itse hakemistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulen Puutarhurin Majan sivustoille, kunhan noista mansikoista pääsee eroon.

   Poista
 6. Ihanan nostalgiset esineet. Ennen oli paljon taitavia käsipareja, jotka loihtivat kauniita käyttöesineitä. Tuli lapsuus mieleen. Eilisistä ja tämän päivän ikävistä uutisista huolimatta hyvää viikonloppua. kai3ki@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalia ja ahdistavia uutisia, milloin meillä, milloin muualla maailmassa.

   Poista
 7. Kauniita ovat, vasut ja ropposet, vai mitä nimiä niillä nyt onkaan. Jos ei laita niihin marjoja, löytyy varmasti lukuisia muita käyttökohteita.

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI