keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Matokakalla kasvuvoimaa



Yhteistyöpostaus  blogini yhteistyökumppanin Nekon kanssa.

Saatko omasta puutarhastasi artisokkasatoa? Eteläisessä Suomessa ihan varmasti onnistuu, mutta entäs täällä meillä pohjoisemmassa. Joinakin kesinä tulee ihan syötäväksi asti, kun vain sadetta ja lämmintä  riittää sopivasti. 


Onnistumisen edellytys on lämmin, kuohkea kasvupaikka ja sopiva lannoitus. Madot hoitavat meillä kasvualustan ilmastoinnin. Viikoittainen  ohut katekerros keräävästä ruohonleikkurista villitsee madot.


Istutuskuoppan  ja sen ympäristöön levittelen kourallisen Nekon matojen tuottamaa matokakkaa. Matokakka on kastematojen valmistamaa maanparannuskompostia. Luomuun soveltuva lannoite, joka edistää kasvien kehitystä ja kasvua sekä lisää maaperän pieneliöiden toimintaa. Täysin hajuton tuote, niinpä olen voinut käyttää tätä antamaan lisäpotkua myös sisällä oleville pelakuille. 




Lisälannoitteena käytän kurpitsoille ja lehtikaaleille Nekon luonnonlannoitetta, joka on luomuun soveltuva kasviperäinen lannoite. 



Eilen pääsivät lehtikaalet ja artisokat kuin myös kesäkurpitsat kasvilavoihin. 



Toivottavasti kesä on suotuisa ja satoa tulee niinkuin viime kesänä. Välillä  ihan harmittaa ottaa syötäväksi tällaisia palleroita, kun ovat niin kauniita katsella.


Lehtikaali-,  ja kupitsasato on yleensä niin runsas, että niillä syöttäisi vaikka puoli kylää. 


Ilmasipulitkin tykkäävät matokakasta. 



Mukavia puuhastelupäiviä puutarhaasi!




4 kommenttia:

  1. Ensimmäistä kertaa olen kasvattanut latva-artisokan taimia ja juuri istutin ne avomaalle. Nyt toivotaan lämmintä ja pitkää kesää. Hyviä vinkkejä ja tuotteita esittelit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kasvatan aina siemenestä lähtien artisokat. Itseasiassa täältä pohjoisesta ei edes saa niiden taimia taimistoilta.

      Poista
  2. Monena vuonna on tullut kasvatettua latva-artisokkaa.
    Nyt meillä on vain mukula-artisokkaa kasvamassa.
    Uusia tuotteita tulee koko ajan markkinoille. Tämä Matokakka on ennestään outo minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ihastuin jo viime kesänä matokakkaan. Voi miten pelargoniat siitä tykkäävät, kun laittaa sitä ruukkumullan sekaan.

      Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI