torstai 6. kesäkuuta 2019

Miten sinä kasvatat tomaattisi ja kurkkusi


Blogipostaus yhteistyössä Biolanin kanssa.  

Kuuutko niiden onnellisten joukkoon, jolla on  ikioma kasvihuone? Jos et, hankkiudu kipinkapin meidän joukkoon. Paitsi että saat itsekasvatettuja herkullisia tuoreenrapsakoita luomutuotteita, pääset nauttimaan myös mukavasta puuhastelusta ja kasvihuoneesi tuunaamisesta. Iloista puuhastelua sadepäivinäkin. Jos tila sallii, järjestä sinne mieluusti myös kahvittelupaikka.

Kasvihuoneen hankinta on sellainen, jota en ole katunut hetkeäkään. Minulla on lasiseinäinen kasvihuone, jossa on muovikennokatto. Tuuletusluukuissa on automaattiavaajat, jotka toimivat mehiläisvahalla. Kun lämpötila nousee tiettyyn pisteeseen, luukun sylinterissä oleva mehiläisvaha laajenee ja työntää luukun auki. 



Paitsi tuuletuksen, niin myös kastelun suhteen en ole jatkuvasti sidottu olemaan paikalla huolehtimassa päivittäisestä kastelusta. 

Biolan on kehittänyt erinomaisen systeemin, jota olen käyttänyt koko kasvihuonekauteni ajan. 
Nimittäin kasteluallas + kasvusäkki - kombinaatio toimii kuin junan vessa. 


Kurkkaappa alta parin vuoden takainen videoklippini, miten allas + säkkisysteemi toimii. 


Tänä keväänä olin vähän myöhässä kasvihuonekasvatuksen aloittamisessa, mutta reipaankokoisilla ostotaimilla pääsee nopeasti vauhtiin. Jos et vielä ole tehnyt istutuksia, ehdit kyllä vielä. 


Tomaattien ja kurkkujen lisäksi laitan säkkeihin myös chilin taimia. 


Loppukesästä  kasvihuoneessa on aina aika viidakkomainen tunnelma.


Kurkkuja tulee yleensä sellaista vauhtia, ettei enää koirakaan jaksa niitä syödä, vaikka perso niille onkin. 


Laitoin nyt hieman vähemmän kurkuntaimia. Niiltä vapautuvalle tilalle laitan yrttiviljelystä. 
Biolanilla on valikoimissaan yrttikasvatukseen tarkoitettuja säkkejä. Harmikseni en löytänyt niitä puutarhamyymälästä. En tiedä, olivatko ne loppuneet vai oliko niitä ollutkaan valikoimassa. 

Kokeilenpa  nyt sitten yrttiviljelyksiä laittamalla istutusmultasäkin kastelualtaan päälle.  Musta multa taitaisi olla liian tuhtia ainetta siemenkylvöön. 
Yrttiviljelystähän voi sitten kesän päälle lannoitella varovasti  vaikka tällä tomaatti-ja vihanneslannoitteella. Viime kesän kokemuksen perusteella voin sanaoa, että pelargoniat tykkäävät samasta lannoitteesta kuin tomaatit. 

Tämä lannoite on varmaankin paikallaan, jos kasvihuoneessasi on multapenkit. Kasvusäkkejä käyttämällä lisälannoituksesta ei tarvitse huolehtia koko kesän aikana. Säkkeihin on näet lisätty lannat jo valmiiksi. 



Kasvusäkit jatkohyödynnän vielä hajottamalla  syksyllä säkkien sisällön perennapenkkien katteeksi. Lantaa on säkeissä vielä  jäljellä ja penkkien pintaroskat saa näppärästi multakerroksen alle piiloon maatumaan.


 Mukavaa viikonlopun aikaa kaikille multasormille ja muillekin!


1 kommentti:

  1. Meillä tomaatit kasvatetaan kasvihuoneessa mullassa, joka kipataan valulaatikoihin.
    Pitkä kurkku kasvatetaan avomaankurkun kanssa samanlaisessa perinteisessä penkissä avomaalla. Täällä Etelä- Suomessa se onnistuu hyvin. Nyt vielä, kun viljelyala on suuri kasvatamme kaiken muunkin avomaalla. Lavakaulukset ja kasvatussäkit ovat suunnitelmissa, kun on aika vähentää ala.

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI