maanantai 17. kesäkuuta 2019

Se tunne, kun murkut nousevat sääriä pitkinYhteistyöpostaus Scheteligin kanssa. 

Murkkujen kanssa olen ollut kärsivällinen ja aika suvaitseva. Isossa  metsänreunassa olevassa puutarhassa ei ole mitään järkeä lähteä systemaattisesti häätämään niitä kokonaan pois. Välillä, kun sukset menevät niiden kanssa pahasti ristiin niiden yrittäessä vallata sepelikäytäviä, laitan vähäksi aikaa esille herkkupurkin, hunajasyötin, jolla saan karkoitettua niitä taas vähän etäämmälle. Hunajasyötti on  itseasiassa tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Mutta samalla kun hommailen puutarhassa, pidän sitä muurahaisille tarjolla muutaman tunnin. Siinä ajassa se on tehnyt tehtävänsä. Ei ole tarkoitus, että muut eläimet pääsevät siihen käsiksi tai kuljettamaan pois. Omenapuiden kukintaa olemme  vaalineet laittamalla liimanauhan rungon ympärille. Sillä saa estettyä murkkujen kiipeämisen tuhomaan kukkaperiä.
Kasvihuoneeseeni oli  alkanut pesiytyä murkkuyhdyskunta. Lattialla oli iso, tyhjä saviruukku ilman aluslautasta viikon  toista. Sunnuntaina aloin laittaa siihen tilliviljelystä ja siirsin ruukkua vähän väljemmälle paikalle.  Alla kuhisi pikkumurkkujen yhdyskunta. Vikkeliä kuin mitkä. Ensimmäiset kiipesivät jo paljaita sääriäni pitkin polven korkeudella, ennen kuin tajusin tehdä mitään. 

Riisiryynin kokoisia valkoisia munia oli paljon. Paljonko, sitä en siinä shokkitilanteessa osannut arvioida, mutta ihmeellisen näyn murkut esittivät.  Alta videoklipistä näet muurahaisten yhteistoimintaa. Ihailtavan näköistä voimien ponnistusta ja toimimista tilanteessa periaatteella, että kaveria ei jätetä. Siinä vaiheessa, kun sain kännykän kaivettua esiin, oli jo valtaosa  munista raahattu lattianrakosista turvaan. 


Tässä vaiheessa astui Schetelig mukaan kuvioihin. Blogiyhteistyön merkeissä sain keväällä murkkujen torjunta-aineita. Myrr- kasteluainetta käytetään veteen sekoitettuna. Kaatelin sitä murkkujen kulkuaukkoon ja kasvihuoneen ulkopuolelle seinien vierustoille.  
Myrr - muurahaisrasialla vielä varmistus, että murkut pysyvät poissa. Rasiassa on hunajasyötti, jonka muurahaiset vievät pesäänsä ja pesä tuhoutuu. Ei niin kivaa tuo hävitystyö, mutta ei ole kivaa, jos  murkut pääsevät sisätiloissa valloilleen.  Muurahaisrasia on  sikäli turvallinen, että sitä voi käyttää sisätiloissa, vaikkapa sijoitettuna keittiönpöydälle. Monellahan  murkut voivat olla ongelmana asuinhuoneissakin. Jos vähääkään on murkkuongelmaa kotioloissa, kannatta varustautua  torjuntaan Myrr-rasioilla. 

Heti, kun laitoin rasian keskelle murkkujen leiriytymispaikkaa, alkoi innokas hyörinä rasian ympärillä. Tunnin kuluttua lattia oli melkeinpä täysin siisti, ei juurikaan murkun murkkua. 

Myrr- tuoteperheeseen kuuluu muitakin tuotteita. Tästä pääset tutustumaan, jos  murkut alkavat olla sinulla ongelmaksi asti. 

Mukavaa juhannuksen odottelua!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI