keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Millainen mansikkakausi näyttää tulevan?



Tuohon kysymykseen saan vastailla jo päivittäin. 





Hyvältä näyttää ainakin kukinnan perusteella. Osa kukkii jo, pieniä raakileitakin on muodostumassa ja puskan sisällä on vielä kukkavarsia paljon  kasvamassa. Onneksi kaikki kukkavarret eivät kuki samaan tahtiin. Samanaikainen kukkiminen merkitsisi, että koko sato ryöpsähtäisi  kerralla. Mansikkamaamme on V- vyöhykkeellä Siikajoen Paavolassa. 


Mansikantaimien sanotaan tuottavan hyvin satoa 3 - 5 vuotta. Katinkontit. Meillä taimet ovat  7 - 8 vuotiaita, eikä hiipumisesta näy merkkiäkään. Päinvastoin. Viime kesän sato oli kaikkein paras, eikä taida tämän kesän sato jäädä yhtään huonommaksi. 

   

Mistähän se johtuu?

Mielestäni oikeanlaisesta lannoituksesta. Syyskesällä heti, kun marjasato on poimittu, lannoitan Biolanin syksyn pk-lannoitteella. Se on luomuviljelyyn soveltuva erikoislannoite, joka sisältää fosforia ja kaliumia, ei lainkaan typpeä. Se parantaa  kasvien talvenkestävyyttä.  Mansikkamaallamme ei ole ollut talvivaurioita. Lisäksi pk-lannoite edistää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista. Kesän suuri satomäärä imaisee varmaan  voimat kasvista ja siksipä syyslannoitus heti poiminnan jälkeen pitää muistaa. 
Emme lannoita niin, että huiskisimme lannoitetta pitkin peltoa, vaan ripottelemme pikkukätösin  lannoiterakeet suoraan kasvin juurelle. Onneksi meillä noita pikkukätösiä riittää lannoittamaan. 



Kevätsiivous pitää tehdä mansikkamaalla ripeästi, jotta kevätlannoitus ehtii vaikuttamaan heti kasvukauden alusta lähtien. 

Kevätlannoitteena käytän vain ja ainoastaan Biolanin marja- ja hedelmälannoitetta, joka syksyn PK- lannoitteen tavoin on luomuviljelyyn soveltuva. 



Tänään kävin vakitoimittajalta hakemassa jo pahvilaatikot. Niissäpä on lapsenlapsille askaroimista, kun kasaavat ne valmiiksi. Tuntuuko sinusta kenties, että lapsenlapsiamme työllistetään liikaa puutarha- ja pihatöissä? Ei suinkaan, kaupunkilaislasten tulee oppia maalaiselämän taitoja jo pienestä pitäen. Niin omille lapsillemmekin opetettiin. Vähän kerrallaan pieninä annoksia erilaisia taitoja, etteivät ole peukalo keskellä kämmentä, kun aikanaan pitää osata itse toimia.



Niin ja niistä torjunta-aineista. Niistä kysytään marjoja tilattaessa. Meillä on periaatteena, ettemme käytä mitään torjunta-aineita. Olemme tavallaaan luonnon armoilla, tuli mitä tuli, mutta ovat ainakin puhtaita marjoja. 




Kivaa juhannusta kaikille! Tämä postaus on yhteistyössä Biolanin kanssa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI