perjantai 5. helmikuuta 2016

PARSA


Lisää myytäviä

PARSA     Asparagus officinalis

Oma parsakasvustoni on noin viisivuotias.Tämä kevään herkku on  vanha viljelykasvi. Se on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Satona käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot, jotka syödään keitettynä.


Kasvupaikan tulee olla lämmin ja suojaisa, maan multavaa ja kuohkeata. Kasvuvaiheessa taimet saavat rehevöityä, kasvustoa lannoitetaan ja rikkaruohot torjutaan. Minä lannoitan karjanlannalla.Syksyllä versot hävitetään. Jos tarkoituksena on viljellä valkoista parsaa, kohopenkin kokoaminen aloitetaan istutusta seuraavana keväänä. Satoa aletaan korjata vasta, kun kasvi on voimistunut eli  vasta 3-5 vuoden kuluttua kylvöstä, mutta samasta juurakosta saakin satoa parikymmentä vuotta. Versot leikataan varovasti maan sisältä niin, ettei juurakko vahingoitu.
Satoa korjataan lämpimällä säällä joka toinen päivä.  
Vihreän parsan versot korjataan 20-senttisinä. 
Valkoista parsaa viljellään kohopenkissä, vihreää tasamaalla. Valkoiset parsat ovat valmiita, kun versojen kärjet pilkistävät pintaan.

Parsa on näyttävä koristekasvinakin. Itse en ole raskinut vielä syödä omaa parsakasvustoani vaan olen antanut sen rehevöityä mahtavaksi koristepensaaksi. Se muistuttaa kesäisin tuuheassa kasvussa olevaa katajapensasta. Korkeutta sillä on ainakin 2,5 metriä. Siitä saa kaunista vihreää leikkoa kukkakimppuihin. Parsa kukkii runsaasti keskikesällä. Kesä 2015 oli kylmä ja sateinen. Parsan kukinta jäi tuolloin vaatimattomaksi.


Elo - syyskuussa valmistuvat siemenet. Näistä siemenistä olen lisännyt parsaa.
Tuulikin niitä lennättelee pitkin puutarhaa ja siementaimia ilmestyy kukkapenkkeihin ja pensaiden juuristoille. Noin 15 cm korkuisina niitä voi siirrellä oikeisiin kasvupaikkoihin. Näitä siementaimia olen purkittanut myyntiinkin. Osa taimista on jo aika isoja, 2-vuotisia alkuja. Sikäli mikäli ovat tammikuun pakkasista selviytyneet.Tässä yksi parsapensaistani kesällä 20157 kommenttia:

 1. Onpas sinulla komea parsa. Kun nyt keskityn ihan ruusuihin, on kaikki 'terveellinen'puutarhatuotto jäänyt syrjään. Ei yksin ehdi paljoa käyttää ruokaankaan. Joten parsan laitoin ihan sen kukinnan vuoksi. Sen pitsimäinen lehti on niin kaunis.

  VastaaPoista
 2. Parsakasvusto on niinkuin tuuhea katajapensas. Kaikki sitä hämmästelevät loppukesästä.

  VastaaPoista
 3. Wau, onpa hieno parsapensas! Ja paljon tuli tietoa, en ole esimerkiksi tiennyt, että parsalla on punaiset, noin näyttävät siemenet! Vitsi, tulisi jo kevät ja kesä, niin pääsisi ihailemaan tämänkin kasvin kasvua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä puska on monelle yllätys. Reilusti karjanlantaa, siinä sen salaisuus.

   Poista
  2. Tervetuloa blogini seuraajaksi. Minäkin kävin liittymässä sinun blogiisi.

   Poista
 4. Kiitos hyvästä ideasta! Ihan innostuin tuosta parsan kasvatuksesta, varsinkin kun pidämme kaikki kovasti parsasta. Menenkin etsimään siemeniä! Jospa muutaman vuoden päästä meilläkin olisi pari-kolme parsapensasta!

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI