maanantai 4. toukokuuta 2020

Tästä se alkaa


# blogiyhteistyössä  Siemenkauppa.com

Eilen se vihdoin avautui. Ensimmäinen sinivuokon kukka. Edellisenä päivänä se oli jo avautumaisillaan, mutta vielä se piiloitteli sisintään.


Muusta kukkivastapa ei ole sitten kerrottavaa. Vielä.  Keisarinpikarinliljat nousevat kyllä jyhkeillä varsillaan jo parinkymmenen sentin korkeuteen. Pahanhajuisia varsia, mutta niin tehokkaita myyrien karkoittajia. Yksi sipuli muutaman neliön alalla riittää näköjään häätämään  kaikki jyrsijät.



Pari-kolme euroa kun uhraa sipuliin, säästää paljon myyrätuhoja. Kaikissa puutarhaliikkeissä tätä ei ole syksyisin valikoimassa, mutta ainakin Siemenkauppa.com- verkkokaupassa sitä on ollut saatavilla. Sieltä löytyy kaikenlaisia muitakin mukavia ja tarpeellisia puutarhajuttuja.


Vaikkapa esimerkikiksi tähän hetkeen niin tuikitarpellisia siemeniä. Nythän kannattaa itse viljellä juureksia ym., jos suinkin mahdollista. Syksyllä voi syötävät olla aika kalliita.


Yrteistä basilika on lempparini. Sitä pitää olla aina ja paljon. Pakastan sitä kasvihuoneen liikasadon tomaattien kanssa. Hyviä keittopohjia ja pataruokien aineksia tulee siten ihan omasta takaa.


 Uutena juttuna kokeilen nyt noita erikoisia punajuurilajikkeita. Eihän ne sinänsä mitään uusia ole, mutta minulle.


Kehäkukat ja samettiruusut ovat kasviensuojeluaineita. Voimakkaantuoksuisina ne karkoittavat tuhohyönteisä tai oikeammin niin, että samettikukka torjuu esim. tomaattien läheisyydessä kasvaessaan ansarijauhiaisia, kun taas kehäkukka houkuttelee leppäkerttuja ja kukkakärpäsiä, jotka syövät kirvoja.


Uutena kokeiluun pääsee monivuotinen yrtti-iiso. Ei mitään käsitystä, pärjääkö se talven yli täällä Oulun korkeudella, mutta sittenpä sen näkee. Pussissa lukee, että lehtiä voi käyttää salaateissa ja jälkiruoissa. Kukat voi kuivata mausteeksi tai niistä voi tehdä tuoksupusseja. Koristeellinen paitsi yrttimaalla niin myös kukkapenkissä. Hups, kun tuli vähän epätarkka kuva. Vähän taisi heilahtaa.


Karhunlaukka on minun lempparikasvi. Monivuotinen. Sain muutama vuosi sitten sitä pikkutupsun ja hyvin se on talvehtinut. Käytän sitä lähinnä salaatteihin, mutta erityisen hyvä maustekasvi se on pilkottuna ruohosipulin ja ilmasipulin naattien kanssa kermaviilikastikkeeseen. Nam. Kokeilen, jos saisin tätä viljelystä laajennettua siemenkylvöllä.


Viljelen toki muutakin, mutta tässä esittelyssä nyt  joitain uusia ja vanhoja tuikitarpellisia kuten nuo kukat. Kiitos Siemenkauppa.com yhteistyöstä.


Aurinkoa päivääsi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI