perjantai 19. kesäkuuta 2020

Sisäkukat kukkivat kilpaa eri huoneissa - nyt käynnistyy juhannusarvonta


 # blogiyhteistyössä Oy Neko Ab

Jostain syystä sisäkasveista kaktukset koukuttavat minua ehkä kaikkein eniten. Ja nimenomaan pitkälehtiset. Kaikkien nimeä en tiedä. Suurin osa on postin tuomia vaihtarikasveja. Lähettäjilläkään ei ole ollut näistä nimiä tiedossa. Osa kaupoista ostetuistakin on ollut ilman nimeä. Kutsun niitä ostopaikan mukaan esim. Viherlandian kaktus.

Tämä kaunokainen ei petä. Se kukkii joka alkukesä miedonvaniljan tuoksuisin kukin. Kukan halkaisija on vaaksan mittainen.Tämä ei ole yönkuningatar, sillä yksittäinen kukka kestää monta päivää ja kukkii myös päiväsaikaan.


Zoomaamalla saa esiin hienoja yksityiskohtia.


Jo nuppuvaiheessa tämä on kaunotar.



Kaktukseni ovat etelänpuoleisella ikkunalla. Peruslannoite on Nekon kaktusravinne.
Sitä lorautan kasteluveteen kasvukauden aikana.




Tosin minulla on muitakin lannoitusjuttuja. Esimerkiksi banaaninkuorivesi. Silppuan banaaninkuoria johonkin kippoon, vettä päälle piripintaan ja pariksi päiväksi ässehtymään. Tätä litkua  lisään sitten kasteluveteen. Fosforia ja kaliumia kuulemma saa tällä litkulla kasveille.


Hovipojankatus aloittaa kevättalvella ensimmäisenä kaktuksista. Kukintaa kestää monta viikkoa, kun uusia avautuvia nuppuja on yleensä paljon.


Olen laiska vaihtamaan sisäkasveille multia. Yleensä teen niin, että rapsuttelen pintamultia pois ja lisään kerroksen Nekon matokakkaa. Jytyainetta, jota ahkerat madot ovat kakanneet. Eli suomeksi sanottuna tämä on matojen syömää lehmänlantaa. Siistiä käsitellä, ei haise. Pinnalle laitan vielä kerroksen Biolanin mustaa multaa.



Keskitalvella näytti siltä, että Soilikin rääpäle heittää henkensä, mutta niin  se vaan piristyi kevätauringossa ja aloitti taas kukinnan. 



Muutama vuosi sitten sukulaistyttö, lapsuuteni paras leikkikaveri, toi minulle kolme juurrutettua kiinanruusun pistokasta. Olen onnistunut pitämään kaikki hengissä ja kukittamaan näitä koko kesäkauden. 






Pelakuut, nuo vanhat lempparini, ovat vakiokukat meidän hirsipirtin ikkunoilla. Näitä roilakkeita en typistele, vain kuivuneet osat leikkaan keväällä pois. Muuten ne saavat kasvaa sen muotoisina kuin haluavat.



Talvehtimien onnistuu hyvin viileässä pirtissä.  Kääntelen niitä niin, että mahdollisimman paljon lehtiä on talvella ikkunaruutua vasten.



Kastelun täytyy olla niukkaa ja harvoin tapahtuvaa. Jokaiseen kasteluveteen laitan pienen lorauksen merileväuutetta.  Minulla nämä mitat ovat tuollaisia näppituntumalla annettuja lorauksia. 


Vanhat Mårbackkani ovat vaalimisen arvoisia. Kuulin  vakipuutarhuriltani Oulussa, että Mårbackan Hannaa ei enää saa mistään. Onneksi minulla on omaa varastoa ja pistokkaista lisään joka kesä varakappaleita, jos sattuu talvehtiminen jollakin yksilöllä epäonnistumaan. Harvemmin ne kaikki nuupahtavat.

Mårbackan Anna on vaaleampi


kuin Hanna.





Ulkokasveina minulla on aina pelakuuta. Millähän hormoonihöystöllä tätä on puutarhalla ravittu. Tällaiset vaativat koko kesän superlannoitukset jaksaakseen kukkia yhtä yltäkylläisesti. Minulla on ihan aitoa lehmänpaskaa. Teen siitä välillä ulkokukille lannoitevettä.



Onko sinulle tuttu Lukinlilja? Tämä ei talvehdi ulkona muden liljojen tapaan. Minulla tämä on ruukkukasvina. Vähennän syksystä kastelua niin, että lehdet lakastuvat. Säilytän ruukun jossain viileässä, pimeässä nurkassa. Kevätpuolella otan ruukun esille ja aloitan kastelun ja lannoituksen. Ilmojen lämmettyä vien ruukun ulos.
Tänä keväänä aloitin vähän liian aikaisin ja kun kevät oli niin kylmä, en saanut sitä ulos. Varret kasvoivat liian pitkiksi, jotta ne olisivat selvinneet ulkona tuulessa. Vein koko roilakkeen kasvihuoneeseen. Sielläpä se vahvistui ja pukkaa kukkia yksi toisensa jälkeen.




Kodinonni. Jo 50-luvulla tätä oli meillä. Välillä se häipyi, mutta olen onnistunut jäljittämään saman lajikkeen. On kai tällä joku virallisempi nimikin, mutta äitini kutsui tätä kodinonniksi.



Kukan sävy vähän vaihtelee kuvissa riippuen auringonpaisteen suunnasta. Vanhemmuuten kukan väri myös hieman vaalenee.



Tässä kuvassa näkyvät lehdet eivät ole kodinonnin lehtiä.



Pitkäaikaisena blogiyhteistyökumppaninani Oy Neko Ab lahjoittaa ARVONTAAN kaksi juhannusylläripakettia. 

Nyt kannattaa osallistua, onhan kiva saada ylläreitä etenkin, kun Nekon tuotteet ovat niin laadukkaita. Sen voin omasta pitkäaikaisesta kokemuksesta sanoa. 

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tätä postausta. Kirjoita siis tähän alle  kommenttisi - kynän kohdasta pääset kirjoittamaan. Ei se sen vaikeampaa ole. Kerro vaikkapa, miten sinä onnistut kukittamaan sisäkasveja ja/tai ulkokasveja. 

Arvonta-aikaa on vielä ensi viikon keskiviikko, Jussin päivä 24. kesäkuuta. Minusta se olisi oikea juhannuksen aika  niinkuin se ennen oli juhannuksen aattopäivä. 

Eli kaksi Nekon ylläripakettia jaossa. Nuo paketit postitetaan vain Suomessa olevaan osoitteeseen. 

Onnea  kaikille arvontaan ja aurinkoista juhannuksen aikaa. 






21 kommenttia:

  1. Hyvää juhannusta! Tuota nelos ei tavallisisa kaupoista saakaan. Viime kesänä puutarhamyymälästä sitä tuloksetta metsästin.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa juhannusta! Ei mitään ihmeellistä niksiä kukitukseen, joskus kukkivat enemmän ja välillä vähemmän 😊

    VastaaPoista
  3. Hyvää juhannusta sinne! Sisäkasveja ja terassikukkia löytyy meiltä! :)

    hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Hyvää juhannusta! Ihana on tuo ensimmäisten kuvien kaktus. Sisäkukkia en oikein saa kukitettua, mutta ulkona olevat kukkivat milloin minkäkin lannoitteen voimin. Nekonkin tuotteet ovat tuttuja, joten ehdottomasti olen mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
  5. Hyvää juhannusta! Kyllä on kauniita kukkia ja niin monta lajia! Pelakuut olisi niin kiva saada säilymään talven yli, mutta meillä ei ole sopivaa tilaa. Tänä kesänä ostin perinteisten lisäksi enkelipelakuun. Tuollaisesta matokakkalannoitteesta en aiemmin ollut kuullutkaan! Nekon tuotteet eivät ole minulle tuttuja juttuja. Arvonnassa mukana ehdottomasti!

    VastaaPoista
  6. Hyvää Juhannusta! Kastelen välillä lannoitevedellä ja pelakuille olen antanut tomaattilannoitetta, osa kukkii jo osa odottelee vielä
    kaimaen1(at)luukku.com

    VastaaPoista
  7. Annan kasvien kukkia kun kukkivat, oon vähän huoleton (vai huolimaton) kasvattaja. Lannoituskin on ollut satunnaista, olisi hyvä aloittaa säännönmukaisena.

    Ostin kevättalvella yhdeltä mieheltä kaktuksen siementaimia. Oli sirkkalehdet ja pienenpieni pallura keskellä. Nyt ovat hauskan näköisiä, kun sirkkalehdet on edelleen kiinni ja tarhametsäkaktuksen pitkulainen muoto ja karvamaiset piikit törröttävät välistä.

    VastaaPoista
  8. Hoidan niitä parhaani mukaan. Jos kukkii niin riemu on rajaton. Tykkään kyllä kaikista vihreinäkin. Kaikki kasvaminen tekee iloiseksi : )

    VastaaPoista
  9. Aivan ihania kaktuksia sinulla. Ja hyvin voivat ku jaksavat kukkia vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
  10. Mä yleensä en saa kukkia kukkimaan kuin parvekkeella, kesäisin muistan kastella ja suihkutella lannoitevedellä useammin kuin mitä sisäkasveja muistan hoitaa. Sisäkasveiksi valikoituukin siksi ehkä enemmän lehdistöltään näyttävämpiä kasveja.

    VastaaPoista
  11. Hyvää juhannusta. Hyvillä lannoiteillahan se kukinta parhaiten onnistuu 🌺

    VastaaPoista
  12. Voi miten ihailenkaan sinun kukkiasi joka postauksessa! Lannoitteita minäkin käytän ja nyt on pelakuut tosi komeana ja nuppuja paljon. Mukana ihanassa arvonnassa.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  13. Mukana!
    Jotkut kukkivat hyvin ja toiset ei niinkään. Esim. kärsimyskukkaa en ole saanut vielä kukkimaan vaikka itse kasvi on sama ja ollut hengissä jo ainakin kolme vuotta.
    miumiu83 at gmail.com

    VastaaPoista
  14. Ihania pelakuita, kauniisti kukkivia! Kaikki muutkin kukat näyttävät hyvinvoivilta.
    tupunpostit @ gmail.com

    VastaaPoista
  15. En ole tutustunut näihin lannoitteisiin. Hyvin näyttää toimivan kukista päätellen. Kiva olisi kokeilla.

    VastaaPoista
  16. Sisäkasvit tykkäävät kun saavat olla kesän ulkona.
    hamalainentmatgmail.com

    VastaaPoista
  17. Ihania kukkia, lannoitan, pidän ulkona, kukkii jos kukkiii��Mervik75@luukku.com

    VastaaPoista
  18. Kunpa joskus oppisi soilikin kasvattamaan, aina kuolee käsiin

    VastaaPoista
  19. Meilläkin luotetaaan Nekon merileväuutteeseen, niin kesällä kuin talvellakin. Ja kukat tykkää. Tuota matokakkaa haluaisin kokeilla, mutta en ole löytänyt sitä mistään. Kanankaka on myös hyvää, mut näin kaupunkioloissa naapurit ei oikein kestä sitä.. Nyt kun vain tulisi sitä sadetta. Kukkivaa kesää kaikille!

    naskali66@hotmail.com

    VastaaPoista
  20. Pidan kukkia ulkona ja yritän lannoittaa :)
    Hyvää kesän jatkoa :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI