tiistai 6. joulukuuta 2016

VANHAT JOULUKORTIT

joulukuun 6. päivän kalenteriluukustani avautuvat vanhat joulukortit 


Talletatko  saamasi postikortit?
Meidän suvussa tuo perinne on aloitettu yli sata vuotta sitten ja jatkan sitä edelleen. Olen onnekas, minulla on vaalittavana  tuo korttikokoelma.  Harmillista, että nykyisen sähköisen viestinnän aikana korttien  lähettäminen on vähentynyt. Korteista näkyy  ajan kuvaus:  rakennukset, pukeutuminen, lasten leikit...

Vanhimmat kortit kokoelmassani ovat siis Venäjän vallan ajalta. Leimattu venäjänkielisin sensuuritekstein. Niin oletan tekstissä olevan, en ole lukenut venäjää.  Jospa joku venäjäntaitoinen kirjoittaisi kommenttiin, mitä tuossa leimassa lukee. 

Vanhimmat kortit ovat isänisäni kotiin tulleita. Löysin tuon  noin sadan kortin kokoelman vanhan sukutalon  salin  piirongin laatikosta. Siellä ne olivat sievässä laatikossa yhdessä vanhojen kiiltokuvien kanssa.  Voi mikä aarre osui käsiini. Olin tuolloin 8- vuotias. Siitä asti olen kuljettanut noita mukanani. 

Kokoelma on täydentynyt kymmenien vuosien kuluessa aika  laajaksi. Omat lapsuudenkotini kortit sekä myöhemmän elämäni kortit ovat kaikki tallessa. 

Näytteeksi muutama jouluaiheinen kortti vanhimmasta kokoelmasta. Tällaisia pikkukortteja lähetettiin vielä minunkin lapsuudessa. Enimmäkseen kyllä kuusijuhlassa luokkakavereille.  Nämä kortit ovat tulleet postissa.  

Joulu Olkoon Iloksi 
Uusi Vuosi Onneksi
toivottaa
P. ja A. Teppo

Noin on alimmaisessa pikkukortissa. Olivatkohan nuo jotain liikemiehiä Oulusta tai Raahesta. Yritin googlettaa, mutta vastauksena tuli vain linkkejä laulajaveljeksiin Mattiin ja Teppoon.  Noita samanlaisia  Teppojen pikkukortteja on tullut useampana vuonna. Ameriikan sukulaisilta on tullut säännöllisesti kortteja, joissa kerrotaan laivamatkasta ja kuulumisia  rapakon takaa.  Kotipuolen asiat  ja ihmiset kiinnostavat edelleen. Naapureiden  vointeja kysellään niissä hyvin usein.  Isänpuolen sukulaisteni matkat Ameriikkaan onnistuivat. 
Äitini puolelta sinne lähteneiden kortteja ei ole. Äidinäitini serkkutytöt hukkuivat Titanicin myötä. 


Seuraava kortti on minusta mielenkiintoinen. Se on mustavalkoinen, kuva on hieman epäselvä. Kuvassa on tyypillinen tuon ajan asumismuoto maaseudulta. 
Kortti on lähetty jouluksi 1905. Lähettäjät ovat Betty ja Jenny Roppola, Nuo naiset asuivat 1900-luvun alussa talossa, jonka nykyisin omistamme.  Kortti on siis lähetetty joulutervehdyksenä meidän talostamme yli sata vuotta sitten isänisäni sisarille taloon, jossa asuin lapsena.    

Raahen Pekkakin on päässyt tyyliteltyyn joulukorttiin. Harmi, ettei kortissa ole mitään tekstejä eikä vuosilukua. Korteista voi nähdä ystävyyssuhteet. Tietyiltä henkilöiltä tulee säännöllisesti kortteja. Edesmenneitä sukulaisia  ja kyläläisiä pystyy tunnistamaan etunimienkin mukaan.

Alla olevan kortin lähettäjä Signe oli  isäni serkku, joka lähetti maailmalle lähdettyään naapurin tyttärille kortin. Sota-ajan korteissa on sensuurileimat. Ne jotenkin latistavat iloisen joulutervehdyksen. Niinkuin allaolevan Hilmankin lähettämän tervehdyksen. iloa joululle ja onnea uutelle vuotelle

Hilma on kyllä onnistunut löytämään hienon kortin. 

Kokoelmassani osa korteista on tullut postissa, mutta paljon on myös kortteja, jotka on lähtetty kirjeiltamissa.  Kirjeiltamia pidettiin Paavolassa nuorisoseurantalo Ihantolassa.
Isänisäni  veljet olivat vanhojapoikia ja sisaret vanhojapiikoja. Jotain vipinää kai heilläkin oli, kun kortteja on heille viskottu. Tyypillistä noille kirjeiltamissa lähetyille korteille on, että ne on lähetetty salanimellä. Tämäkin Muksu härnäsi vanhaa Wäinöä. Alla kuva tämän kortin kääntöpuolesta. Tässä lähetän kuvani jota oot rukkoollut miulta
 Hauskaa loppijaisen aattuva. 
Toivoo: muuvan?Tähän korttiin on mahdutettu useampi toivotus
Puhuttelu oli kohteliasta K Neiti tarkoitti Kunnioitettu Neiti

 ja

K. K  tarkoitti Korkeasti KunnioitettuHyvää Itsenäisyyspäivää vuodelle 2016 - näin sähköisesti. 

5 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus, upeita muistoja menneiltä ajoilta. - Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin itsellesi Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 2. Todella hieno kokoelma. Sofia-mummun vanhat kortit ovat siskollani. En ikinä raskisi laittaa kortteja pesään. Siispä niitä on monia laatikoita tuolla vintillä. Nyt olen alkanut jakamaan niitä korttien kerääjille, joiden kanssa olemme istuneet vintillä useita tunteja ja päiviäkin. Jotkut keräävät tietyn taiteilijan kortteja. Itsellänikin juuri erinäisiä kortteja, kuten Neitsyt-Maria-aiheet, kissa- ja karhuaiheet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten raskit luopua korteista. Minusta ne ovat niin henkilökohtaista. Onko sinulla vanhoja Paavola-aiheisia kortteja- vaikka skannaamalla? Minulla on paljon vanhojen paavolalaisten valokuvia.

   Poista
 3. Kiitos,wanhat kuvat kertovat entisajan elämän kiireettömyydestä.

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI