Yhden kerran olen leiponut joululimppua – mieheni pyynnöstä.
Äitini oli leiväntekijä. Itse leivon mieluummin makeita leivonnaisia. Äitini vanhetessa miehelläni alkoi olla hätä
vanhan perinteisen Takalo-Roppolan joululimpun leipomisen taidon sammumisesta.
Limppuohjeita oli toki olemassa, mutta mieheni mielestä
anopin tekemä joululimppu oli maailman parasta.
Niinpä yhden joulun alla -
mikähän vuosi lie ollut - pyysin äitiäni
kuvailemaan, miten hän limppunsa leipoi.
Limpunteko on monivaiheinen prosessi. Tällaiset ohjeet sain
I vaihe
-
lämmitä 1 litra kirnupiimää
-
sekoita 1 hiivapala
-
lisää ruisjauhoja – tee vellimäinen taikinapohja
II vaihe lisää
-
lämmintä vettä 0,5 – 1 itra
-
suolaa 3 pikkulusikallista
-
siirappia lorautetaan vajaa kahvikupillinen
-
ruisjauhoja + vähän vehnäjauhoja -
käsituntumalla paljonko tarvitaan.
Kokeneet emännät tiesivät kyllä, milloin
taikina on sopivaa. Meillä ei käytetty leivän teossa desinmittoja eikä
puntaria. Jauhot haettiin jauhokaukalolla isosta jauhosäkistä leipäpuojista.
Aika moni emäntä on jauhonsa hakenut tällä kaukalolla. Kaiverrukset 1795 M.
III
vaihe
-
kohotetaan
IV vaihe
-
leivotaan limput ja kohotetaan
V vaihe
-
pistellään ennen paistamista, jotta kuori ei
halkeile uunissa
-
paistetaan haaleassa lämmössä. Meillä
paistettiin leivät aina leivinuunissa.
Paistojärjestys oli: ensin rieskat,
sitten hiivaleivät ja lopuksi limput. Olisikohan lämpötila ollut noin 200
astetta limppujen paistovaiheessa.
- Limput voidellaan kahvin ja siirapin sekoituksella, kun
otetaan uunista.
- Limppuja pidetään paistamisen jälkeen muutama tunti
peitettyinä, jotta kuori pehmenee. Äidilläni oli limppujen päällä ensin pyyhe ja sitten vielä
ohut huopa tai viltiksihän sitä sanottiin.
Limput säilyivät mehevinä monta päivää. Pinta oli siirapista
makean tahmainen. Osa limpuista vietiin leipäpuojiin pakkaseen. Näin joululimppua riitti vielä
tammikuulle.
Entisajan pakastimemme = luhtiaitan alakerrassa, vasemman puoleisesta ovesta sisään. Palveli hyvin 1700- luvulta lähtien pakastinkäytössä talvisin siihen asti, kunnes sähöiset vempeleet tulivat. Nyt kotimuseokäytössä.
No niin, ohjeet sain ja leipomaan. Kaikki meni hyvin, taikinasta tuntui tulevan
sopivan paksuista ja limput nousivat komeasti.
Mies käväisi ruokatunnilla kotona ja katseli kielipitkällä nousemassa
olevia limppuja ja ehti jo kehaista minua, että olet sinä yhtä hyvä
limpuntekijä kuin äitisikin.
Niin, lämmitin uunia siinä leipoessani. Uuni on eri kuin se,
jossa äitini limput paistoi. Olimme vasta rakentaneet omakotitalon ja tietysti
leivinuuni tehtiin lämmityksen ja leipomisen vuoksi. Minulla ei ollut tuntumaa
uuniin, eikä lämpömittaria.
Kuvittelin mielessäni rieskojen ja hiivaleipien paistot ja
arvioin siten uunin lämmön olevan sopiva limpuille.
Kiirekin painoi, kun halusin limppujen olevan valmiita, kun
mies tulee töistä.
Limput uuniin ja kolme varttia paistoaikaa. Niin oli
ohjeistettu. Sopiva aika päiväkahville ja hesarille.
Kolmen vartin kuluttua limput pois uunista, loppukahvi
siirappivedellä maustettuna limppujen pintaan ja pyyhe huopineen päälle. Ihmeen
tummilta liput vaikuttivat, mutta joululimpun pintahan on aika tumma, niin kai
pohdin.
Parin tunnin kuluttua ajattelin tehdä koemaiston. Ihmeen
tylsiä veitsiä oli huushollissamme, kun limpuista ei saanut leikattua siivua.
Siinä vaiheessa aloin tajuta, että jotain on mennyt pieleen. Yritin vielä puukolla ja vasaralla, mutta
edes puukonkärki ei uponnut leipään. Uuni oli kai ollut vielä liian kuuma limpuille.
Pihapiirissämme oleili tuohon aikaan jatkuvasti komea
harakkaparvi. Ne olivat tykästyneet mieheeni, koska hän eläinystävänä syötti
niitä säännöllisesti kovimmat pakkaskaudet. Tulin siihen tulokseen, että harakoilla
on nyt juhlapäivä, kun vien limput niille.
Asettelin leivät sievästi riviin niin, että voin
keittiönikkunasta seurata lintujen riemua. Alta aikayksikön ne olivatkin
limppujen kimpussa. Oi voi, eihän niihin
limppuihin tullut reikääkään, vaikka ne kuinka hakkasivat niitä. Ei auttanut muu kuin saada jollain lailla leivänkuori rikki,
jotta harakat voisivat syödä edes sisukset.
Asettelin limput kahteen riviin pihakujallemme. Rivien
väliksi mittasin tarkasti auton rattaiden välin. Volvo käyntiin ja edestakaisin ajelua
limppurivien päällä. Hyvin olin limput paistanut, kun auton paino ei riittänyt
niitä rikkomaan.
Hyötykäyttöön limput piti kuitenkin saada. Vein ne kompostiin
ja ajattelin, että tuleepahan niistä ainakin muhevaa multaa kukkapenkkeihin.
Miehen tyhjentäessä kompostia seuraavana syksynä sieltä löytyikin yllätys.
Limput olivat edelleen loistokunnossa. Niin kauniin mallisia tummia leipiä.
Olin ostanut syysalesta muutamia kappaleita
mustilanhortensiapensaita. Jokaisen pensaan
juurelle laitoin kaksi limppua - ja uskokaan tai älkää: missään täälläpäin ei
ole niin komeasti kukkivia hortensioita kuin meidän pihalla. Eikä niitä ole
vielä tarvinnut lannoittaa.
Niin jäi mies ilman joululimppua - no, leipomoiden tädit ja sedät ovat taitavia.
Pitäisiköhän vielä kerran kokeilla? Mitäs sanot?
Pitäisiköhän vielä kerran kokeilla? Mitäs sanot?
Tule taas huomenna blogisivulleni katsomaan seuraavan luukun avautumista. Aikaisempien luukkujen sisällön näet oikealta joulukuun linkeistä.
Ja eilisen päivän postuksessa on siemenpussien arvonta - osallistu! Aikaa on lauantai-iltaan asti
Onpas herkullisen tuntuinen limppu. - Hyvää neljättä adventtia!
VastaaPoistaKiitos, viikko jouluun ja lintujen kakut vielä tekemättä
PoistaApua, meinasin kuolla nauruun tuossa syksyisen biojätteen avaamisen kohdalla!! :D :D
VastaaPoistaArvaa naurattiko minua.
PoistaEi varmaan tehdessä.. mutta näistä grande mokista saa kyllä jälkikäteen itsekin iloa!😊
Poista