keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

POHJANRANTAKUKKAPOHJANRANTAKUKKA tai yksinkertaisesti vain RANTAKUKKA


Rantakukka on komea kasvi, punakukkainen tai oikeammin punaviolettikukkainen, yleinen sekä luonnonvaraisena että puutarhojen koristekasvina.

Wikipedia on kyllä oivallinen apu kasvien ominaisuuksien tarkempaan tutkiskeluun. Näin siellä kerrotaan tästä kasvista: 


Rantakukkaa kasvatetaan perennana, ja se kasvaa myös kuivemmilla kasvupaikoilla kuin luonnossa. Rantakukka on vanha rohdos- ja hyötykasvi. Versoista keitettyä haudetta on käytetty vatsa- ja suolistotautien, kuten ripulin, hoitoon sekä tyrehdyttämään verenvuotoa ja parantamaan esimerkiksi peräpukamia. Nuoria versoja voi keittää vihannekseksi, ja kukista saadaan punaista väriä leivonnaisiin. Parkkihappopitoisuutensa vuoksi rantakukkaa on myös aikanaan käytetty nahan parkitsemiseen.Mielenkiintoisia nuo kasvien rohdoskäytöt, mutta eipä niitä uskalla mennä kokeilemaan, jos ei ole asiantuntija näissä asioissa. Voi sattua, että puutarhuri oikaisee koipensa, jos lähtee suinpäin kokeilemaan rohdoskäyttöjä. 

Koristekasvina  rantakukka on helppo viljellä, kauan kukkiva perenna. Vahvistuessaan vuosien myötä kasvista tulee  tuuhea, pensasmainen. Varsi on puumainen. Se ei tarvitse tuentaa. Tällaiset tanakat kasvit ovat mitä parhaita sillä ne tukevat muita rennompivartisia kasveja. 

Nimi "rantakukka" on vähän  harhaanjohtava, kun ajattelee kasvupaikkaa. Minun puutarhani on korkealla paikalla, kivennäismaahan perustettu. Puutarhaa reunustaa isoja, vanhoja mäntyjä ja niin vain tämä rantakukkaa menestyy erinoimaisesti myös kuivassa paikassa männyn juurella. Rantaa ei ole kuin 200 metrin päässä. 

Myöhemmin minulla on myynnissäkin tätä kasvia. Kokeilemisen arvoinen perenna ja varmasti kestävä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI