lauantai 26. maaliskuuta 2016

Uusi kärhöalue
on kiihkeässä suunnitteluvaiheessa. Tähän se tulee, vanhan mansikkamaan paikalle. Joka päivä pitää käydä tumput suorina seisomassa alueen reunalla suunnittelemassa alkukesän projektia. 
Mansikkapenkit olen jo syksyllä purkanut ja maan muokannut valmiiksi. Kasvualustan kuohkeutin syksyn haravointikasoilla  sekä keräävästä ruohonleikkurista kertyneellä ruohojätteellä. Maa oli syksyllä pumpulinpehmeää. 
Emme me ettekä te poimijamme  toki jää jatkossa ilman mansikoita. Isompi mansikkamaamme  on edelleen odottamassa  teitä ensi kesänä. 


Uuden kärhöalueen koko on noin 15 x 25 metriä. Reunoille jää vielä tilaa uusille perenna-alueille. 

Rekvisiittaa on jo hankittuna. Puutarhapaviljonki Sissy odottaa laatikossa kokoajaansa. Ehkä siinä tarvitaan useampikin kokoaja. Lapsenlapset ovat näppäriä kiristämään ruuveja kaverina. 

Sissistä voi tulla mieleen sodankäynti mutta  se ei minun puutarha-ajatukseeni sovi laisinkaan. Mieluummin ajattelen yhtymäkohtaa Itävallan keisarinnaan - Unkarin kunigattareen Sissiin. Se sopii puutarha-ajatukseen. Budapestissa olen käynyt Sissin palatsin upeissa maisemissa. Tällainen luomus pitäisi saada aikaiseksi. Ruuveja ja rikkoja on varmaankin satoja. Toivottavasti ne pysyvät tallessa kasausvaiheen ajan, ettei tule likisattua. 

Paviljonki tulee kärhötelineeksi. Onhan siellä mukava käydä pikaisesti hörppäämässä kello viiden teet. Ei sitä oleiluun tehdä, kelläpä nyt olisi aikaa siellä oleilla. 

Kärhöille tarvitaankin telineitä, korkeita, tanakoita. Markkinoilta ei tahdo löytyä sopivia. Kaikki ovat joko liian matalia tai liian hentorakenteisia, niinkuin nämäkin, reilun metrin korkuiset telineet. 
Kauniitahan ne ovat. Muotoiluun on kiinnitety huomiota, mutta jalkoja saisi olla metri lisää. 


Voitko kuvitella, että tämä telineviidakko puhkeaa mitä loistavimpaan kukintaan heinäkuulla ja kukintaa jatkuu pakkasiin saakka. 


Uuden kärhöalueen kasvien hankinta on alkamassa. Parhaat kasvit (hinta - koko) näyttäisivät löytyvän saksalaiselta taimistolta. 

Monet puutarhassani vierailleet eivät ole uskoneet, että näinkin pohjoisessa V-vyöhykkeellä kärhöt  selviävät niin  hyvin. Rohkeasti vaan kokeilemaan kärhöjä. 

Puutarhassani on perennojen lisäksi paljon ruusuja, pioneja ja kärhöjä. Mitä näistä rakastankaan eniten.  Kaikissa  on omat haasteensa ja viehätyksensä mutta  ehkäpä juuri kärhöjä rakastan eniten. Uusina kasveina näillä korkeuksilla niissä on oma viehätyksensä. Lajeja on aivan valtavasti, kaikilla ei kuitenkaan ole selviytymismahdollisuuksia näin pohjoisessa. 

Niin ja onhan minulla kärhöalueen kaunistukseksi hankittuna jo pyöreä rautapenkki. Siihenpä voin istuttaa koko lapsenlapsikatraan kesäiselle piknikille.   
2 kommenttia:

  1. Kuulostaa aivan ihanalta! Paratiisi tuloillaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mielessäni näen jo kärhöt kukkimassa, en sitä rankkaa välivaihetta, kun lapioin peräkärryllisen mursketta ja kaivan kuoppia kesäkuun helteellä.

      Poista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI