tiistai 29. maaliskuuta 2016

UUDET UNIKOT


Kylvä itsellesi unikkopenkki, niin voit aamuisin kiiruhtaa puutarhaasi katsomaan, millaisia taideteoksia on aamuyön tunteina avautunut.

Runoilija Katri Valakin tiesi, että yöllä puutarha elää omaa elämäänsä


Yöllä on varmaan joku jumala  

kulkenut puutarhassani:  

kaikki unikot ovat auenneet.  

Tuskin uskallan astua ulos,  

pelkään palavani pienissä liekeissäNo, aina ei vain jumalat kulje öisessä puutarhassa. Minäkin olen usein kesäöinä vielä puolenyön aikaan ruohimassa kukkapenkkejä. Voi niitä kummastuneita ilmeitä ohiajavista autoista. Poliisiautossakin polkaistiin melkein jarrut pohjaan. 
pelkään palavani pienissä liekeissä

Liekkimereltähän jotkut unikot kieltämättä näyttävät. 

Osa unikoista näyttää epämuodostuneilta. Aivan kuin hiukset olisivat harveneet päästä. 


Värimaailma on runsas. Kasvutapa on rouhevanoloinen. Varret ovat tanakoita. Kukinta kestää hyvin sateessakin. 

Välillä täytyy ihan kontata ja ryömiä saadakseen hyvän kuvakulman. Miltähän sekin ohikulkijoista näyttää. Sinivaleunikko  on aika haasteellinen kasvi meidän korkeuksilla. Toissa kesänä sillä oli  todella näyttävä kukinto. 
Seuraavana kesänä ei tullutkaan sitten yhtään kukkaa. Mikä pettymys. En tiennyt, että tätä pitää kylvää vuosittain uudelleen.  Nyt näyttäisi uusia siementaimia olevan tulossa. Jännittävä odotusaika on tulossa juhannuksen tienoilla, jos nuppuja ilmestyy. Samalla paikalla on myös oranssia kerrottua unikkoa, kaunista sekin. Nähtäväksi jää kumman siementaimia on nyt paljastunut lumen alta. 
Mikäpä onkaan sen helppohoitoisempi kasvi kuin unikko. Se on kaunis jo nuppuvaiheessa. 
Unikkosekoituksessani on myös melkein mustakukkaista lajiketta. Harvinainen kukan väriksi. 


Ja mikä taidokas siemenkota sen keskellä onkaan muodostumassa. 

Mistä sitten tietää, milloin siemenet ovat kypsyneet?  Kun kodat ovat ruskeita ja kuivia ja  siemenet  helisevät sisällä ja tulevat 'lakin' pikku raoista, ulos kun ravistelee  kotaa ylösalaisin. 

Unikko kylväytyy helposti paikalleen. Siemenet voi myös kerätä ja kylvää joko syksyllä tai keväällä suoraan kasvupaikalleen. Unikko ei tarvitse esikasvatusta eikä kylmäkäsittelyä. Helppo kasvi kaikenkaikkiaan. 


Unikkotauti on minulla pääsemässä valloilleen. Aikomuksenani on saada oma unikkokukkaketo. Ensi kesänä raivaan mansikkamaan vierestä joutoalueen kukkakedolle, jossa unikot näyttelevät pääosaa. Niillähän saa nopeasti näyttävyyttä aikaiseksi. Sekaan tulee perennoja. Perennojen siementaimia alkaa olla yllinkyllin eikä kaikkia ylimääräisiä raski heittää kompostiin. Onhan kukkaketo kauniimpi ilahduttamassa mansikanpoimijoita kuin nykyinen rikkaruohopöheikkö. 

Uusia unikon kukkamuotoja odotettavissa: yksinkertaisia, kerrottuja, röyhelöreunaisia, yksivärisiä, kirjavia. Kaikki mahdolliset olen yrittänyt metsästää. Seassa on yksivuotisia ja monivuotisiakin idänunikkoja. 

Minulle täysin tuntematon lajike on valkoinen "Royal Wedding". Se on perennamainen kuten idänunikkokin. Tätä olen kylvänyt jo syksyllä lumen alle kylmäkäsittelyä saamaan. Uusia siemeniä kylvin vielä eilen kasvihuoneeseen ja kaiken varalta tilasin tästä vielä siementaimiakin. 

Kukkana tämä on minulle ryhmästä: pakko saada. 

Niinpä niin. Noin Risto-siippani sanoo, kun lähdemme taimistoilta: pakko saada nämä kaikki. Onneksi ymmärrystä  riittää. 

6 kommenttia:

 1. Vau, onpa sinulla mahtava valikoima unikkoja ja lisää uusia tulossa! Unikkokedostasi tulee ihana! Minäkin ostin viime vuonna useampia erilaisia unikon siemeniä, joten unikkovalikoimani myös kasvaa. Olen kasvattanut aikaisemmin vain siperian- ja idänunikkoa.

  VastaaPoista
 2. Näen itseni jo seisomassa unikkopellon laidalla!

  VastaaPoista
 3. HALUAISIN OSTAAUNIKON SIEMMENNIÄ mm siperian,idän yn muitalajikkeita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti unikonsiement ovat tältä keväältä loppueet. Syksyllä sitten uusia. Lohenpunaisen idänunikon siementaimia olisi saatavissa. Kiinnostavatko ne?

   Poista
 4. Onko sinulla ihan perinteistä papaver somniferumia eli oopiumunikkoa seassa? :) jos on voisin ostaa valmiita kotia koristekäyttöön sekä teeksi :) tervisin hullupuutarhuri :D

  VastaaPoista

MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.

TERVETULOA UUDELLEEN!

KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI