Facebook ja wikipedia ovat korvaamattomia opastajia monessa asiassa.
Laitan vielä uudelleen tammikuussa kirjoittamani ohjeet siementen kylmäkäsittelystä. Niin moni näitä kyselee.
Perennojen siemenestä kasvattaminen tuntuu olevan nyt hot. Sitä harrastan itsekin.
Minä valitsen yleensä helpoimman tien:
kylvän loppusyksystä laatikoihin lumen alle tai kasvihuoneeseen.
Nämä ohjeet sain Facebook- perennaryhmästä siemenlähetyksen mukana.
Monien perennoiden siemenet tarvitsevat kylmää ennen kuin ne alkavat itämään. Kylmä katkaisee niiden lepotilan. Kylvä siemenet sisälle huoneenlämpöön ja anna niiden olla huoneenlämmössä 2-4 viikkoa. (Jotkut siemenet alkavat tuossa ajassa jo itämään ja niitä ei sitten tarvitse enää laittaa kylmään.) Siemenet imevät itseensä kosteutta. Sen jälkeen laita kylvökset viileään, -4 - +4 asteeseen. Astioiden hautaaminen lumihankeen on hyvä konsti. Lumen alla on lämpötila sopiva vaikka ulkona paukkuisi -30°C pakkanen. Huhtikuussa riittää astioiden ulosvieminen, koska silloin lämpötilat ovat yleensä noissa lukemissa. Yleensä noin neljä viikkoa riittää siemenille kylmässä oloa. Sen jälkeen siemenet otetaan taas lämpimään, jolloin niiden pitäisi alkaa itämään. Kullerot ja ukonhatut tarvitsevat pakkasasteita itämiseen ja pidemmän kylmäjakson.
Helpoin konsti on sekoittaa siemenet pieneen määrään kosteaa turvehiekkaseosta, hiekkaa, vermikuliittia tai perliittia, joka on laitettu pieniin Minigrip-pusseihin. Pussit laitetaan jääkaappiin noin kuukaudeksi ja sitten seos kylvetään astiaan ja annetaan olla viileässä. Monesti siemenet alkavat itämään minigrip-pusseissa. Sen näkee, kun siemen alkaa kasvattamaan juurta ja sirkkalehtiä. Silloin on kiire saada varovasti pienet sirkkataimet multaan, etteivät mene sotkuun kovin pahasti toistensa kanssa.
SYYSKYLVÖ ULOS
Syyskylvöjä ei kannata tehdä liian aikaisin, vaan hieman ennen maan jäätymistä. Tämä siksi, että siemenet eivät ehtisi itää syksyllä. Pienet taimet voivat paleltua talven aikana. Yleensä lokakuu on hyvä aika syyskylvöille. Monien siementen itävyys heikkenee myös kevääseen mennessä, joten niille erityisesti tämä on hyvä keino. Mooseksenpalavapensas, pionit, paratiisililja, ukonhatut, jouluruusut, kevätruusuleinikki, lumikki, särkynytsydän, kiurunkannus ja kullerot ovat kasveja, joiden siementen itävyys heikkenee nopeasti. Näiden siemenet voidaan kylvää heti siementen kypsyttyä. Nämä siemenet vaativat yleensä lämmintä noin neljä - kuusi viikkoa, osa jopa 3 kuukautta ja sen jälkeen kylmän jakson itääkseen. Kylvettäessä nämä siemenet heinä - elokuussa ulos, ne ehtivät saada lämpökäsittelyn ennen kylmäkäsittelyä. Siemenet itävät seuraavana vuonna kylvöstä. Jotkut näistä saattavat tarvita kaksikin kylmäkautta itääkseen.
Maahan voi upottaa reunoja myöten ruukkuja tai mustia eineslaatikoita. Ruukuista ja laatikoista poistetaan pohjat ennen upottamista eli toisin sanoen upotetaan vaan sivuseinämät niistä. Tämä siksi, että tiedetään tarkka paikka kullekin kasville, että mitä missäkin kasvaa. Sen jälkeen täytetään sisusta puhtaalla turvehiekkaseoksella johon kylvetään siemenet. Silloin ei tule niin paljon rikkakasvien taimia kylvöksiin. Siemenet kylvetään normaalisti ja yleensä syksyllä ei tarvitse niitä erikseen sen kummemmin kastella. Luonto hoitaa mullan kosteana pysymisen. Kylvösastiat voi vielä peittää jollakin verkonpalalla ja harsolla, että linnut eivät kaivele siemeniä ruukuista, eikä multaan lennä siemeniä luonnosta. Seuraavana keväänä siemenet alkavat itämään maan lämmettyä. Niiden ollessa riittävän isoja, ne istutetaan harvempaan. Taimiastioita on muistettava kastella, jos on pitkiä sateettomia jaksoja. Monet kasvit kukkivat sitten seuraavana kesänä. Jotkut hitaammin kehittyvät kasvit kasvattavat ensimmäisenä kesänä juuren ja seuraavana kesänä ilmestyvät vasta lehdet. Tällaisia ovat ainakin pionit ja kolmilehdet. Lumikit, sinikämmenet ja ukonhatut saattavat tarvita kaksi talvea ennen kuin kaikki kylvetyt siemenet itävät.
On hyvä piirtää kartta paperille, johon numeroidaan ruukkujen paikat ja sitten kirjoitetaan listaan ruukussa olevien siementen nimet. Muoviliuskoille voi myös merkitä kylvökset ruukkuihin, mutta jotkut tussit eivät kestä liuskoissa sään vaihteluita ja myös linnut saattavat nyppiä liuskat pois maasta. Syyskylvö on todella paljon helpompi tapa lisätä perennoja kuin yrittää keväällä sisällä kasvatella niitä niukassa valossa ja liian lämpimässä. Lisäksi syyskylvö sopii kaikille niille kasveille, jotka vaativat kylmäkäsittelyn itämiseen.
Siemenistä taimien kasvattaminen on haastavaa hommaa. Mitään sääntöä ei pysty sanomaan, että mitkä siemenet tarvitsevat kylmän jakson, ennen kuin ne alkavat itämään ja kasvamaan. Kylvöohje löytyy yleensä siemenpussista, kirjoista, siemenluetteloista tai sitten tiedon voi joutua etsimään netistä. Osa perennoista itää nopeasti ja saattaa kukkia jo ensimmäisenä kesänä. Osa on taas hitaampia ja siementen itämistäkin voi joutua odottelemaan parikin vuotta. Kukintaa saattaa joutua odottamaan lähes 10 vuotta. Jos taimia tarvitsee paljoon, niin silloin siemenistä kasvattamalla saa edullisesti ison määrän. Lisäksi tietenkin ne itse kasvatetut kukat ja kasvit ovat huomattavasti upeampia ja rakkaampia kuin valmiina kaupasta ostetut.
KYLVÖOHJEITA
Netistä löytyy sivuja, joista löytää siementen tunnistamista helpottavia kuvia sekä kylvöohjeita siemenille. Tom Clothierin sivuilta löytyy hyvät ja kattavat ohjeet 1-vuotisille, 2-vuotisille, perennoille ja puuvartisille kasveille. Siellä kerrotaan hyvin ainakin suuntaa antavasti, että kuinka kauan ja millaisissa lämpötiloissa siemeniä pitäisi pitää, että ne alkaisivat itämään. Sivut löytyvät osoitteesta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
MUKAVA, KUN VIERAILIT SIVUILLANI.
TERVETULOA UUDELLEEN!
KOMMENTTISI TEKEE ILOISEKSI